Uutiset

LM Ranskassa: Äänestys käynnistyi vilkkaasti - illalla tiedetään kuka on presidentti

Ranskan vaalihuoneistot avasivat ovensa kahdeksalta aamulla sunnuntaiaamuna. Lännen Media seuraa äänestystä Lounais-Ranskan Bordeaux’ssa, jossa ensimmäiset äänestäjät kiiruhtivat antamaan äänensä heti äänestyksen alettua.

Presidentinvaaliäänestys jatkuu läpi päivän iltakahdeksaan saakka, jolloin saadaan ensimmäiset tulokset ja todennäköisesti tiedetään heti, onko Ranskan presidentti itsenäinen liberaali Emmanuel Macron vai äärioikeistolainen Marine Le Pen.

– Keskiviikon televisiodebatti oli kauheaa seurattavaa, kuten koko vaalit, mutta se varmisti mielipiteeni. Äänestin Macronia, sanoi eläkkeellä oleva Bernard Tocheport.

Macron ja Le Pen kohtasivat toisensa toisella kierroksella kerran 2,5 tuntia kestäneessä vaaliväittelyssä, joka oli Le Penin suuri tilaisuus vakuuttaa ne miljoonat ranskalaiset, jotka ajattelevat etteivät voi äänestää hänen Front national -puoluettaan.

Väittelyssä ei nähty kuitenkaan odotettua poliittista debattia, vaan päällehuutoa, puolustelua ja nimittelyä. Debatin jälkeen Macronin ennuste voittaa vaalit kasvoi gallupeissa 1–1,5 prosenttiyksikköä.

Bordeaux’n eteläisen vaalipiirin André Meunier -alakoulun vaalihuoneistolle tuli äänestäjiä aamulla tasaista tahtia. Myös vaaliuurnalta tuleva Olivier de Niras kertoo äänestäneensä Macronia, molemmilla kierroksilla.

– Tässä poliittisessa tilanteessa en voisi kuvitella äänestäväni ketään muuta. Hän on uusi ja raikas hahmo, jolla on tuoreita suunnitelmia maallemme.

Macron sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä kaupungeissa, kun taas Le Pen oli suosittu maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla.

Bordeaux’ssa Le Pen ei olisi päässyt toiselle kierrokselle, sillä hän jäi täällä viidenneksi saaden noin 7,4 prosenttia äänistä, kun Macronia äänesti noin 31,3 prosenttia kaupungin asukkaista.

Koko maassa Macron voitti ensimmäisen kierroksen saaden äänistä 24,01 prosenttia. Le Pen tuli toiseksi 21,3 prosentin äänisaaliilla.

Eläkeläisrouva Josette de Vigne ei halua kertoa, kummalle ehdokkaista antoi äänensä.

– Se on vaalisalaisuus. Mutta tänä iltana nähdään, kuinka käy, hän sanoo. (Katja Ihatsu – Lännen Media)

Asiasanat

Fingerpori

comic