Uutiset

LM Ranskassa: Pikkukaupunkilaiset olisivat äänestäneet Le Penin presidentiksi

Katja Ihatsu

Emmanuel Macronin voitto oli Lounais-Ranskan Bordeaux’ssa vielä muuta maata selkeämpi: lähes 86 prosenttia äänesti häntä presidentiksi. Mutta reilun tunnin ajomatkan päässä Bordeaux’sta, Gironden vaalipiirin pohjoisosissa, sijaitsee kymmeniä pieniä paikkakuntia, joissa asetelma oli toisinpäin.

Jos noin tuhannen asukkaan Naujac-sur-Mer olisi saanut päättää, presidentin virkaan astuisi Macronin asemasta Marine Le Pen. Asukkaista 58,94 prosenttia äänesti toisella kierroksella häntä.

Ensimmäisen kierroksen perusteella Macronilla ei olisi ollut asiaa jatkoon ollenkaan, sillä hän jäi neljänneksi, kun Le Pen voitti saaden äänistä noin 36 prosenttia.

Le Pen oli erityisen suosittu maaseudulla ja Pohjois-Ranskassa paikkakunnilla, joissa työttömyysluvut ovat maan keskiarvoa korkeammat.

Naujac-sur-Merissä työttömyys on Ranskan keskiarvoon verrattuna noin kaksinkertainen. Työttömyys ei kuitenkaan passivoinut äänestäjiä, sillä noin 81 prosenttia äänioikeutetuista äänesti sunnuntaina.

Vaalien jälkeinen maanantai 8. toukokuuta on Ranskassa kansallinen vapaapäivä, jolloin muistetaan toisen maailmansodan päättymistä. Arbiden kolmihenkinen perhe oli tullut viettämään päivää merenrannalle.

3-vuotiaan Mael-pojan nuoret vanhemmat Prescillia ja Bruno Arbide äänestivät kumpikin molemmilla kierroksilla Le Peniä.

– Haluan muutosta. Maamme täytyisi erota Euroopan unionista. Elämä Ranskassa on kallista, pienituloiset maksavat kaikesta mutta suurituloiset eivät, Bruno Arbide sanoi.

Molemmilla on työpaikka kaupassa. Heidän kuukausiansionsa on Ranskan minimipalkka, noin 1 900 euroa kuussa.

– Macronin aikana me vain jatkamme maksamista kaikesta, pariskunta puuskahti silminnähden pettyneenä.

Prescillia Arbidelle Le Pen olisi edustanut turvallisempaa Ranskaa.

– Maassamme on ollut useita terrori-iskuja eikä meillä ei ole nyt rajoja ollenkaan. Minun on pakko ajatella lastani, hänen tulevaisuuttaan ja suojelemistaan, hän sanoi.

-En hyväksy Macronia presidentiksi. En ollenkaan. En myöskään viiden vuoden päästä, Bruno Arbide sanoo.

Puutarhatöitä pienen omakotitalonsa pihalla tehnyt Patricia Roux äimistyi kuullessaan kuinka moni hänen naapurustostaan lopulta kannatti Le Peniä.

– En olisi ehkä halunnut tietää, Macronia äänestänyt Roux sanoi.

Roux kertoi, ettei juttele kyläläisten kanssa politiikasta.

– Ehkä juuri siksi, että tiesin kyllä Le Penin olevan täällä suosittu. Puhun vain oman naapurini kanssa, joka äänesti myös Macronia. Macron edustaa tulevaisuutta, tuoreita ideoita. Hän aikoo uudistaa koulutusjärjestelmän, mikä on hienoa. Nuoret ihmiset ovat niitä, joihin pitää panostaa, hän sanoi.

Asiasanat

Fingerpori

comic