Lounais-Häme Uutiset

Loki, Ego, Iiro, Jekku ja Manu olivat päivän sankareita – Kennelliitto palkitsi vuoden virkakoirat Koiramessuilla Helsingissä

Vuoden poliisikoira 2018 on parsonrussellinterrieri Wildfay’s Captain K ”Jekku”, joka työskentelee Hämeen poliisissa. Kuva: Jukka Pätynen

Vuoden virkakoira 2018 -arvonimen ovat saaneet rajakoira Loki, sotakoira Ego, vankilakoira Iiro, poliisikoira Jekku ja tullikoira Manu. Suomen Kennelliitto palkitsi Vuoden virkakoirat Koiramessuilla 15. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Palkittavat koirat valitsivat tahoillaan Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi ja Tulli.

Kaikki palkitut koirat ovat osoittaneet erinomaisuutensa tehtävässään ihmisen apuna. Tänä vuonna mukana on useiden eri rotujen edustajia. Kaikkia valittuja koiria yhdistää niiden valtava työmotivaatio ja hyvä hajuaisti, jonka avulla koirat ovat tehneet lukuisia löytöjä työuriensa aikana.

– Koira on korvaamaton apu monenlaisissa tilanteissa, ja näistä suurta osaa on vaikea meidän edes kuvitella. On ilo saada palkita Vuoden virkakoirat kolmatta kertaa ja antaa samalla tunnustusta koiranohjaajille heidän tekemästään pitkäjänteisestä työstä, totesi Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Palkitut virkakoirat ja perustelut valinnalle

Vuoden rajakoira 2018 on saksanpaimenkoira Aufgeweckt Juke ”Loki”. Loki työskentelee ohjaajansa, vanhemman rajavartija Petri Koskelan, kanssa Vaalimaan rajavartioasemalla ja partioi Suomen itäistä maastorajaa.

Vuoden rajakoira 2018 Kuva: Jukka Patynen

Loki on koulutettu jäljestykseen, esine-etsintään ja henkilöilmaisuun. Loki ja Koskela kulkevat jokaisena työpäivänään kymmenen kilometrin matkan valtakunnan rajaa ja tarkistavat sen koskemattomuuden.

Lokin hajuaisti on erinomainen ja se on löytänyt jopa 14 tuntia vanhan jäljen. Luvattoman rajanylityksen yhteydessä suoritetussa tutkinnassa Loki on löytänyt muun muassa puhelimen SIM-kortin, revittyjä maahan piilotettuja asiakirjoja ja rahaa. Loki on kunnostautunut myös kilpailuissa, ja se onkin hallitseva Rajavartiolaitoksen mestari tältä vuodelta.

Vuoden sotakoira 2018 on saksanpaimenkoira H-Ego 1062 ”Ego”. Ego työskentelee Kainuun prikaatissa, jossa se on ollut yli kuusi vuotta mukana varusmiesten koulutuksessa. Tehtävänsä se on aina hoitanut moitteettomasti ja loppumattomalla energialla.

Vuoden sotakoira 2018 Kuva: Jukka Patynen

Tällä hetkellä Egon ohjaaja on varusmies Oskar Rautio. Rautio kuvailee, että kaikista parhaiten hänelle on jäänyt mieleen sotilaspoliisien kanssa yhdessä tehty harjoitus, jossa erikoisjoukot olivat laskeutuneet alueelle ja he lähtivät Egon kanssa niitä jäljestämään. Viiden kilometrin jäljestyksen jälkeen joukot löytyivät täydestä pimeydestä Egon hyvän vainun ansiosta.

Vuoden vankilakoira 2018 on bordercollie Maple Yard Fight It Out ”Iiro”. Iiro työskentelee ohjaajansa vartija Marko Heiskan kanssa Oulun vankilassa.

Vuoden vankilakoira 2018 on bordercollie Maple Yard Fight It Out ”Iiro”. Kuva: Jukka Pätynen

Iiro on koulutettu huumausaineiden ja ampuma-aseiden etsintään. Sen päivittäisiin tehtäviin kuuluvat vankilaan sisään tulevien ajoneuvojen ja ihmisten sekä vankilan sisätilojen tarkastaminen.

Tarvittaessa Iiro antaa virka-apua myös muille viranomaisille. Iiro on tasainen suorittaja jokaisella osa-alueella ja tehnyt uransa aikana satoja löytöjä. Voittoja kilpailuista kahmineen Iiron tähtihetkiin kuuluu Norjasta vuonna 2015 napattu vankilakoirien Pohjoismaiden mestaruus.

Vuoden poliisikoira 2018 on parsonrussellinterrieri Wildfay’s Captain K ”Jekku”. Jekun ohjaaja on vanhempi konstaapeli Miikka Ounila Hämeen poliisilaitokselta.

Suomen pienin poliisikoira Jekku on koulutettu etsimään huumausaineiden lisäksi myös rahaa, passeja ja ampuma-aseita. Jekku on edelläkävijä poliisin erikoiskoirana, sillä se on ensimmäisiä poliisin huumekoiria, joille on opetettu myös ampuma-aseiden etsintä.

Erikoisetsintäkoirien parissa pitkän uran tehnyt Ounila on ollut mukana vakiinnuttamassa rahakoiratoimintaa yhdeksi poliisin työkaluista. Jekku on löytänyt työtehtävillään huomattavia määriä rikollisten kätkemiä käteisvaroja, huumausaineita ja kymmenittäin aseita.

Pienen kokonsa ansiosta erikoisiinkin paikkoihin mahtuva Jekku on useasti yllättänyt ohjaajansa tekemällä löytöjä sellaisistakin paikoista, mistä ihminen ei osaa kuvitellakaan mitään löytyvän.

Vuoden tullikoira 2018 on labradorinnoutaja Varjoahon Columbo ”Manu”. Manu työskentelee ohjaajansa tullitarkastaja Paula Hämäläisen kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä Lentotullissa.

Vuoden tullikoira 2018 on labradorinnoutaja Varjoahon Columbo ”Manu”. Manu on paljastanut neljässä vuodessa yhteensä 870 huumeiden salakuljetustapausta. Kuva: Jukka Patynen

Manun työtehtäviin kuuluvat rahti- ja postiliikenne-etsinnät sekä matkustajavalvonta ja matkalaukkuetsinnät.

Manu on paljastanut neljässä vuodessa yhteensä 870 huumeiden salakuljetustapausta. Löytöjen joukossa on ollut esimerkiksi yli kuusi kiloa amfetamiinia, 12 kiloa hasista ja yli kaksi kiloa marihuanaa.

Lisäksi Manu narautti kokonaisen salakuljetusorganisaation saamalla kiinni huumeiden salakuljetuksesta matkustajan, jonka tutkinta selvitti salakuljettaneen huumeita yhteensä 50 kertaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti