Uutiset

Lontoosta paljastuu joka toinen päivä uusi kannabisfarmi – viljelmiä hoitavat ihmiskaupan uhreiksi joutuneet lapset

Lontoon poliisin tiedot paljastavat, että laittomia kannabisviljelmiä toimii jokaisessa Lontoon kaupunginosassa. Farmeilla puurtaa lapsia ja nuoria pakkotyössä huonoissa olosuhteissa.

Lontoon laittomilla kannabisfarmeilla saattaa työskennellä suuri määrä lapsiorjia, varoittavat asiantuntijat. Huoli lapsityövoimasta nousi elokuun puolivälissä, kun Scotland Yard julkaisi tuoreimmat lukunsa kannabiksen kasvatuksesta. Ne paljastivat, miten paljon viljelmiä on Britanniassa.

Poliisin tietojen mukaan Lontoossa paljastuu uusi kannabisfarmi joka toinen päivä. Britannian poliisi on löytänyt 314 laitonta kannabisviljelmää maan pääkaupungista tammikuun 2016 ja huhtikuun 2018 välisenä aikana.

Viljelmiä oli kaikissa Lontoon kaupunginosissa. Merkittävä osa niistä sijaitsi Etelä-Lontoossa, monet asuinkiinteistöissä.

Suurimmat Lontoosta löydetyt viljelmät ovat olleet valtavia. Vuonna 2015 Kingston-upon-Thamesista löytyi jalkapallokentän kokoinen viljelmä.

Moderni orjuus kukoistaa farmeilla

Farmeilla työskentelee lapsia muun muassa Vietnamista, kertoo Reuters. Asiantuntijoiden mukaan ongelman laajuus on merkittävästi aliarvioitu.

Lapsityövoimaa kutsutaan erääksi nykyaikaisen orjuuden muodoista.

Anti-Slavery International -järjestön edustaja Jakub Sobik kertoi Reutersille, että ihmiskaupan uhreiksi joutuu mahdollisesti tuhansia lapsia ja nuoria, joita rikollisjengit käyttävät hyväkseen.

Viranomaiset eivät auta lapsia, vaan kohtelevat ihmiskaupan uhreiksi joutuneita lapsia rikollisina, ja heille on harvoin tarjolla tarvittavaa apua.

– On elintärkeää, että poliisi kohtelee lapsia ensisijaisesti uhreina, ja että heille on tarjolla kunnollista tukea. Sen sijaan heitä kohdellaan liian usein rikollisina, totesi Catherine Baker Ecpat UK -lastenoikeusjärjestöstä Reutersille.

Britanniaa pidetään kansainvälisenä johtajana taistossa orjuutta vastaan. Maa on hyväksynyt modernia orjuutta käsittelevän lain, jonka mukaan ihmiskauppiaita odottaa elinkautinen rangaistus.

Australialaisen ihmisoikeusjärjestön Walk Freen mukaan Britanniassa asuu ainakin 136 000 modernia orjaa. Luvut ovat noin kymmenen kertaa suurempia kuin hallituksen arvio vuodelta 2013.

Viime vuonna yli 2 000 epäiltyä ihmiskaupan uhriksi joutunutta lasta ohjattiin maan viranomaisille. Suurin osa heistä oli kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä tai toiminut pakkotyössä. Luku kasvoi 66 prosentilla edellisvuodesta. Ihmiskaupan uhreiksi joutui lapsia muun muassa Vietnamista, Sudanista, Eritreasta, Afganistanista ja Irakista.

Ilmiö on vanha tuttu

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannian laittomien kannabistilojen olot nousevat otsikoihin. Vietnamilaisten nuorten tarinoista kirjoitti viime vuonna brittilehti The Guardian, joka kertoi muun muassa 15-vuotiaasta Tungista.

Vietnamista Britanniaan tuotu Tung suljettiin perillä Britanniassa yksin pimeään asuntoon kuukausien ajaksi. Hän toimi kannabisviljelmillä orjuuteen verrattavissa oloissa muutaman vuoden ajan. Kun viljelmä lopulta paljastui, Tung joutui vankilaan.

The Guardianin mukaan Britanniassa on lukuisia samankaltaisia kohtaloita: nuoret saapuvat maahan työpaikan toivossa, mutta päätyvät pakkotyöhön, joka pahimmassa tapauksessa saattaa heidät lopulta telkien taa.

Viime syksynä Britanniassa keskustelua herätti hyväntekeväisyysjärjestö Ecpat UK:n julkaisema animaatio, joka esitti, millaisilla keinoilla kannabis Britanniassa kasvaa.

Animaation mukaan vietnamilaisia nuoria houkutellaan Britanniaan lupauksilla työstä, josta ansaitsemallaan palkalla he voivat auttaa perheitään kotimaassa. Britanniassa heitä kuitenkin odottaa orjuus ja kriminalisointi.

Brittilehti The Independentin mukaan videota on tarkoitus esittää laajalti Vietnamissa, jotta se lisäisi paikallisten nuorten ja heidän perheidensä valveutuneisuutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic