Uutiset

Loppukesän festarit iso kysymysmerkki – "Löysässä hirressä ollaan edelleen"

Finland Festivalsin sateenvarjon alla on lähes sata kulttuuritapahtumaa. Toimijat ovat rekisteröityjä yhdistyksiä, joten Business Finlandin apua ei voinut ajatellakaan.
Hallitus linjasi, että kesän suuret, yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty heinäkuun loppuun asti. Tapahtumia on paljon alku- ja keskikesällä, mutta niitä riittää runsaasti myös elokuulle ja alkysyksyyn. Kuva: Shoja Lak
Hallitus linjasi, että kesän suuret, yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty heinäkuun loppuun asti. Tapahtumia on paljon alku- ja keskikesällä, mutta niitä riittää runsaasti myös elokuulle ja alkysyksyyn. Kuva: Shoja Lak

Hallitus linjasi keskiviikkona, että kesän suuret, yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty heinäkuun loppuun asti.

Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberlalle uutinen ei tullut yllätyksenä.

– Olemmehan toivoneet hallitukselta linjausta, jotta tietäisimme, mikä suurin piirtein on tilanne. Ymmärrämme hyvin sen, ettei kukaan oikeasti tiedä, miten koronatilanne tästä etenee.

Finland Festivals on järjestö, jonka sateenvarjon alla on lähes sata erilaisia taiteen ja kulttuurin festivaalitapahtumaa.

Tunnetuimmat ovat Savonlinnan oopperajuhlat, Porin jazz, Kuhmon kamarimusiikkijuhlat, Helsingin juhlaviikot, Naantalin musiikkijuhlat sekä Kotkan meripäivät.

Täysin uusi tilanne

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) on kertonut, että hallitus arvioi tilaisuuksien järjestämiskieltoa uudelleen kesäkuun alussa. Hallitus ei hänen mukaansa ole keskustellut tuesta tapahtumien järjestäjille.

Pääministerin käsitys on, että järjestäjillä on vakuutuksia, joiden kautta voisi saada korvauksia.

Amberlan mukaan totta kai kaikilla isoilla festivaalien järjestäjillä on erilaisia vakuutuksia, mutta globaalin kriisin keskellä on monia asioita, joita ei voida ennakoida.

– Käsitykseni mukaan vain hyvin harvalla festivaalilla on sellaisia vakuutuksia, jotka korvaisivat tappiot täysin uudenlaisessa pandemiatilanteessa.

Elinvoima taattava

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetusministeriöstä kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että tapahtumajärjestäjät, jotka ovat perustaneet yritykset, voivat yritystensä kautta hakea tukea.

Amberla muistuttaa, että Finland Festivalsin alla olevat toimijat ovat käytännössä kaikki rekisteröityjä yhdistyksiä. Esimerkiksi kohuun silmään nousseita Business Finlandin avustuksia ne eivät ole voineet hakea.

– Kuulumme selkeästi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Olemme optimistisia sen suhteen, että saisimme jonkinlainen apupaketin kesä-heinäkuun varalle, jotta nämä festivaalit voivat hakea avustusta elinvoimansa säilyttämiseen.

Emme vedä välistä

Hän korostaa, ettei kyse ole välistä vedosta, vaan tavoitteena on säilyttää nimenomaan tapahtumien elinvoima, jotta niitä voidaan järjestää vuoden päästä.

– Varmasti kaikki mahdollinen tehdään ajoissa. Säästetään niin paljon kuin voidaan, ja henkilöstöä jouduttaneen lomauttamaan. Senkin jälkeen aika monelle jää tappiota, johon toivotaan korvausta. Yhtään sen enempää emme vaadi.

Loppukesä avoin

Ensimmäinen lisätalousarvio huhti-toukokuulle osoitti 40 miljoonaa euroa koko kulttuurielämälle.

– Vastaava summa tarvitaan ilman muuta myös kesä-heinäkuulle ja varmaan elokuullekin. Silloin on vielä paljon festivaaleja.

Amberla onkin edelleen huolissaan loppukesän ja alkusyksyn tapahtumista.

– Näiden festivaalien järjestäjät roikkuvat edelleen löysässä hirressä, sillä linjauksia elo-syyskuulle ei ole vielä tehty.

Yksi suuri loppukesän tapahtuma on Helsingin juhlaviikot.

Sivustoilla tietoa

Tapahtumien lippuvälittäjät kuten Tiketti ja Ticketmaster kertovat verkkosivuillaan tilanteesta.

Tiketti.fi -sivusto lupaa päivittää lisää tietoa sitä mukaan, kun sitä saadaan tapahtumien järjestäjiltä.

Sivulla neuvotaan myös, että mikäli olet ostanut lippuja kesän tapahtumiin, niin sinun ei tarvitse kuin odottaa. Tapahtumakohtaiset tiedot ilmoitetaan lipunostajille tapahtumasivun lisäksi myös sähköpostitse tilauksen yhteydessä annettuun osoitteeseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic