Uutiset

Louisen syntymä muutti maailmaa – ensimmäinen koeputkilapsi täyttää 40

Keskiviikkona 40 täyttävä Louise Brown kertoo elämästään brittiläisessä Independent-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

-Tällä viikolla täytän 40. Niin kuin monet muutkin, minä pitäisin tuon tiedon mieluummin itselläni, Brown kirjoittaa ja jatkaa, että hänen syntymäpäivänsä tarkoittaa kuitenkin myös ensimmäisen onnistuneen koeputkihedelmöityksen vuosipäivää.

 

Kyse ei ole pienestä asiasta.

Independent-lehden mukaan kahdeksan miljoonaa lasta on saanut alkunsa koeputkihedelmöityksellä Brownin syntymän jälkeen. Guardianin mukaan maailman kaikista lapsista 3-6 prosenttia saa alkunsa koeputkihedelmöityksellä.

Tekniikan keksi lääkäriparivaljakko Patrick Steptoe ja Robert Edwards. Lääkäreillä oli takanaan lukuisia epäonnistuneita yrityksiä ennen kuin he vihdoin onnistuivat.

He ehdottivat Louisen äidille Leslie Brownille, että tyttären toiseksi nimeksi annettaisiin Joy – ilo.

-He sanoivat, että minun syntymäni tulee tuomaan paljon iloa lapsettomuudesta kärsiville ihmisille. 40 vuotta ja miljoonia lapsia myöhemmin voimme sanoa, että he olivat oikeassa, Louise Brown kirjoittaa.

 

Brown kertoo hänen äitinsä kärsineen masennuksesta, koska ei voinut lapsia. Lapsettomuus johtui munanjohtimien tukkeumasta, ja pariskunta oli jo lähes menettänyt toivonsa.

Siksi Leslie Brown ja hänen miehensä olivat valmiita kokeilemaan uutta menetelmää, vaikka se ei ollut koskaan aiemmin toiminut.

Yhdeksän kuukautta myöhemmin syntyi Louise. Brittiläinen Daily Mail -sanomalehti kertoo, että lapsi syntyi sektiolla ja painoi 2,7 kiloa.

Maailmalla tapahtumaa kutsuttiin lääketieteelliseksi ihmeeksi.

Koeputkihedelmöitys sai myös kritiikkiä osakseen. Mietittiin tekniikan eettisyyttä ja sitä, kuinka pitkälle lääketieteen nimissä voidaan mennä

Myöhemmin Louise sai myös siskon koeputkihedelmöityksen avulla.

Lisäksi asenteet koeputkihedelmöitystä kohtaan lientyivät nopeasti ja siitä tuli hyväksytty menetelmä hoitaa lapsettomuutta.

Ennen onnistunutta koeputkihedelmöitystä lääkäri- ja tutkijapiireissä väheksytyt Steptoe ja Edwards saivat suitsutusta osakseen. Edwards sai menetelmän kehittämisestä Nobel-palkinnon vuonna 2010.

Myös Louise Brown on nyt äiti. Hän tuli äidiksi 11 vuotta sitten luonnollisin keinoin.

Raskaus sai runsaasti huomiota osakseen, ja media uutisoi Brownin raskaudesta ja esikoispojan syntymästä.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic