Uutiset

Lue Lauri Nurmen kuuluisa uutisjuttu varasuunnitelmista Halla-ahon voiton varalle – tästä kohu nousi

Tässä on toimittaja Lauri Nurmen uutisjuttu, joka antoi lähtökohdan tiistaina ilmestyvään uutuuskirjaan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into Kustannus, 2017).

Nurmi kirjoitti uutisen 2. kesäkuuta eli viikkoa ennen perussuomalaisten kohtalokasta Jyväskylän puoluekokousta, jossa Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

Aiemmin Lännen Median toteuttamat kyselyt olivat osoittaneet, että Halla-aho todennäköisesti voittaa puheenjohtajavaalissa Timo Soinin ja hänen kannattajiensa seuraajasuosikin Sampo Terhon. Näin myös kävi.

ALKUPERÄINEN UUTINEN:

”Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän

Lauri Nurmi, Helsinki, Lännen Media

Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.

Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.

Näin voitaisiin toimia, jos Jussi Halla-aho valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuore LM-kysely vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä Sampo Terhon.

Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, kokoomus todennäköisesti ilmoittaa, että se ei tee hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Halla-aholla on vuodelta 2012 tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on nykyisen kokoomuksen johdolle ja eduskuntaryhmälle liikaa.

Useista eri puoluelähteistä kerrottiin perjantaina LM:lle, että kokoomus ei suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Kokoomuksen siirron jälkeen pääministeri Sipilän olisi muutettava hallituspohjaa.

Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus, jonka toimintakykyä Sipilä saattaisi vahvistaa kristillisdemokraateilla ja rkp:llä tai jommallakummalla.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa on käyty keskusteluja hallitukseen tulemisesta, mutta soinilais-terholaisen eduskuntaryhmän irtautuessa halla-aholaisista pienempiä puolueita ei välttämättä tarvittaisi hallitukseen lainkaan.

LM-kyselyn perusteella perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu puheenjohtajavalinnassa. Halla-aholaiset ovat ryhmässä vahva vähemmistö. LM-kyselyyn vastasi 26 kansanedustajaa eli suurin osa 37-jäsenisestä ryhmästä. Terhoa kannattaa 14 kansanedustajaa, Halla-ahoa 8 ja Leena Merta sekä Veera Ruohoa kumpaakin yksi. Kaksi edustajaa ei ole valinnut suosikkiaan.

Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hän antanee lähtöpassit ulkoministeri Soinille. Liipaisimella olisi myös Jussi Niinistön puolustusministeriys. Niinistö oli vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaisten vaalipäällikkö, eikä Halla-ahoa otettu ehdokkaaksi.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Soini ja Niinistö voisivat todennäköisesti jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on keskusteltu hallituksessa.

Toinen vaihtoehto on, että perussuomalaiset siirtyy Halla-ahon voiton jälkeen ryhmänä kokonaan oppositioon, mutta samalla suurehko joukko ryhmän jäseniä loikkaa muihin puolueisiin, osa hallituksen riveihin.”

Perussuomalaisten…puoluekokous
Jussi Halla-aho tuli valituksi perussuomalaisten puheenjohtajaksi ensimmäisellä äänestyskierroksella 10.6.2017.Halla-aho sai 949 ääntä ja toiseksi tullut Sampo Terho 629 ääntä. Leena Meri, Veera Ruoho ja Riku Nevanpää jäivät kauaksi kaksikon taakse.Varapuheenjohtajiksi valittiin Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola, jotka myös kuuluivat perussuomalaisten maahanmuuttokriittiseen tai "halla-aholaiseen" siipeen. Perussuomalaisten ministerit puolueen perustajaisän Timo Soinin johdolla kärsivät pahan tappion puoluekokouksessa ja kokivat tulleensa nöyryytetyiksi, vaikka Terho lavalla vakuutti "nyt mentävän yhdessä eteenpäin".Alkoi värikäs tapahtumasarja, joka seuraavalla viikolla huipentui perussuomalaisten kahtiajakoon ja Juha Sipilän hallituksen pelastamiseen. Ulkoministeri Soini ja perussuomalaisten ministerit saattoivat jatkaa tehtävissään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic