Uutiset

Lue yön uutiskoosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Yhdysvalloissa kuusitoista osavaltiota on haastanut presidentti Donald Trumpin hallinnon oikeuteen presidentin julistaman kansallisen hätätilan takia. Kuva: EPA

Yhteishaku lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin alkaa tänään

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa tänään. Haku kestää maaliskuun 12. päivään asti. Kevään yhteishaussa haetaan syksyllä alkavaan koulutukseen.

Yhteishaussa on tarjolla lähes 80  000 aloituspaikkaa, joista hieman yli puolet ammatillisessa koulutuksessa ja loput lukioissa.
Valintatulokset julkaistaan aikaisintaan 13. kesäkuuta.

Ammatillisen koulutuksen vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea jatkuvan haun kautta. Lukion vapaita paikkoja haetaan lukiokoulutuksen lisähaussa.

Opiskelemaan haetaan osoitteessa opintopolku.fi.

Perustuslakivaliokunta jatkaa sote-lausunnon sorvaamista

Perustuslakivaliokunta jatkaa tänään sote-lausuntonsa valmistelua. Valiokunta ei saanut työtä valmiiksi viime viikolla, sillä sen kokouksissa käsiteltiin myös lukuisia muita asioita. Myös tällä viikolla perustuslakivaliokunnan pöydällä ovat sote- ja maakuntalakipaketin lisäksi muun muassa tiedustelulait, työaikalaki ja kalastuslaki.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta sosiaali- ja terveysvaliokunta valmistelee lopullisen sote-mietinnön. Korjaustarpeiden määrästä on kiinni, ehtiikö mietintö eduskunnan suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Sipilä saa tänään pääministerivieraita Euroopasta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) isännöi tänään Euroopan liberaalidemokraattien liittoon Aldeen kuuluvien pääministerien vierailua Helsingissä. Sipilän vieraaksi saapuvat Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen, Slovenian pääministeri Marjan Sharec, Viron pääministeri Jüri Ratas, Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Belgian pääministeri Charles Michel.

Pääministerit vierailevat keskustakirjasto Oodissa ja Otaniemessä Aalto-yliopistolla ennen yhteistä tapaamistaan Kesärannassa.

EU:n ulkopolitiikan kompastelu on mietinnän paikka, sanoo politiikkaa ohjaava Sofie From-Emmesberger

EU:n ulkopolitiikka on kompastellut viime aikoina poikkeuksellisen näkyvästi. Kaksi viikkoa sitten kaatui samana päivänä kolme keskeistä kannanottoa niin Inf-ydinasesopimuksesta, Venezuelasta kuin Arabimaiden ja EU:n yhteistyöstä.

EU:n ulkopolitiikkaa valmistelevan komitean puheenjohtaja Sofie From-Emmesberger arvioi, että taustalta ei löydy yhtä yksittäistä syytä, mutta tämä on mietinnän paikka.

From-Emmesbergerin mielestä ei olisi yllätys, jos EU-vaalien kynnyksellä jotkut maat ryhtyisivät ajamaan entistä tiukempaa linjaa.
Hän uskoo, että EU:n työ kansainvälisen järjestelmän puolustamiseksi silti jatkuu vaalituloksesta huolimatta.

Otanmäen entisessä vastaanottokeskuksessa paloi, poliisi tutkii syttymissyytä

Kajaanin Otanmäen taajamassa syttyi yöllä tulipalo entisessä vastaanottokeskuksessa, kertoo pelastuslaitos. Vastaanottokeskuksena toiminut rakennus on nykyään tyhjillään.

Palo oli syttynyt yhdessä kaksikerroksisen rakennuksen alakerran huoneistoista. Pelastuslaitos sammutti palon ja esti sen leviämisen muihin huoneistoihin. Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Poliisi tutkii palon syttymissyytä.

Hätäkeskus sai hälytyksen palosta Vuorimiehentiellä ennen yhtä.

Entinen jätevedenpuhdistamo syttyi palamaan Haapajärvellä

Jätevedenpuhdistamona toiminut rakennus syttyi palamaan Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla myöhään maanantai-iltana. Pelastuslaitos epäilee syyksi sähkövikaa.

Noin 400-neliöinen rakennus oli palon syttyessä tyhjillään, ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Päivystävän palomestarin mukaan rakennus on toiminut viime aikoina veden pumppaamona. Sammutustöistä aiheutuvat vesivahingot ja palovahingot ovat sen verran mittavia, että toimintaa ei voida heti jatkaa, palomestari arvioi. Sammutustyöt olivat vielä puolenyön jälkeen käynnissä. Palosta ei ole leviämisvaaraa.

Pelastuslaitos sai Siipokoskentien palosta hälytyksen puoli yhdentoista aikaan illalla kiinteistöä hallinnoivan Vesikolmion kautta.

USA:ssa 16 osavaltiota haastoi Trumpin hallinnon oikeuteen hätätilan takia

Yhdysvalloissa kuusitoista osavaltiota on haastanut presidentti Donald Trumpin hallinnon oikeuteen presidentin julistaman kansallisen hätätilan takia. Osavaltioiden mielestä Trumpin ratkaisu on perustuslain vastainen.

Osavaltiot, joista suurin osa on kallellaan demokraatteihin päin, veivät Trumpin ratkaisun oikeuteen liittovaltion tuomioistuimessa Kaliforniassa. Osavaltioiden mielestä Trump yrittää hätätilanjulistuksella kiertää kongressin lainmukaiset valtaoikeudet.

Trump julisti hätätilan perjantaina saadakseen Meksikon rajamuurin rahoitetuksi. Viikonlopun aikana useat kansalaisjärjestöt ilmoittivat jo haastavansa päätöksen oikeudessa. (Lähde: AFP)

Trump vetosi Venezuelan armeijaan: Jos tuette Maduroa, menetätte kaiken

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lisännyt painetta Venezuelan armeijaa ja presidentti Nicolas Maduroa kohtaan. Kannattajilleen Miamissa puhunut Trump kehotti armeijaa asettumaan oppositiojohtaja Juan Guaidon tueksi.

Trump sanoi, että Venezuelan armeijan jäsenillä on kaksi vaihtoehtoa: joko hyväksyä Guaidon tarjoama armahdus ja elää rauhassa tai jatkaa Maduron tukemista ja menettää kaikki.

Valtaosa Venezuelan armeijan johdosta on pysynyt Maduron tukena. Yhdysvallat on tunnustanut parlamentin puhemiehen Guaidon maan väliaikaiseksi presidentiksi. (Lähde: AFP)

Viiden tähden liike puolustaa sisäministeri Salvinin syytesuojaa siirtolaisten kohtelussa

Italiassa populistinen Viiden tähden liike on asettunut puolustamaan hallituskumppaniaan, sisäministeri Matteo Salvinia estääkseen tämän joutumisen oikeuden eteen siirtolaisten kohtelusta. Viiden tähden liike äänesti maanantaina Salvinin mahdollista oikeudenkäyntiä vastaan.

Salvinin toimista on käynnistetty tutkinta sen jälkeen kun hän esti viime kesänä siirtolaisia kuljettavan veneen rantautumisen Italian satamaan. Sisäministerin toimia on tutkittu muun muassa vallan väärinkäyttönä.

Italialainen tuomioistuin suositteli aiemmin oikeudenkäyntiä Salvinin toimista. Parlamentin jäsenenä Salvinilla on kuitenkin syytesuoja, jonka kumoaminen edellyttää parlamentin päätöstä. Senaatin on määrä käsitellä asiaa tiistaina. (Lähde: AFP)

Columbus ja Korpisalo jäivät sarjakärki Tampa Bayn jyrän alle

Jääkiekon NHL:n sarjajohtaja Tampa Bay oli tyly vieras Joonas Korpisalolle ja Columbukselle. Suomalaisvahti joutui antautumaan viisi kertaa, kun Tampa Bay haki 5–1-vierasvoiton.

Tampa Bayn rynnistystä johti venäläistähti Nikita Kutsherov, joka latoi tauluun häikäisevät tehot 2+3. NHL:n pistepörssiä selvällä erolla johtava Kutsherov kasvatti kauden saldonsa jo 99 pisteeseen (29+70).

Ensimmäisen ottelunsa yli kahteen viikkoon pelannut Korpisalo torjui 15 kertaa.

Tampa Baylle voitto oli kuudes perättäinen. Joukkueen johto itälohkossa on muhkeat 18 pistettä.

ManU kaatoi Chelsean ja eteni Englannin cupin puolivälieriin

Ranskalaistähti Paul Pogba johdatti Manchester Unitedin voittoon Chelseasta jalkapallon Englannin cupissa. 2–0-vierasvoitto vei ManU:n cupin puolivälieriin.
Kahden suurseuran kohtaamisesta tuli yllättävän yksipuolinen, sillä kotijoukkue Chelsea esiintyi vaisusti. Tappio kasaa entisestään painetta potkuhuhujen kohteena olevan päävalmentaja Maurizio Sarrin harteille.
Ander Herrera vei vieraat johtoon puolen tunnin kohdalla Pogban upeasta keskityksestä. Pogba teki itse ManU:n toisen maalin juuri ennen taukoa.
Ottelun jälkeen arvottiin cupin puolivälieräparit. ManU saa vastaansa Wolverhamptonin. (Lähde: AFP)

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti