Uutiset

Lue yön uutiskoosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Sähköautojen nopeakaan lisääntyminen ei synnyttäisi Suomeen energiapulaa. Energiateollisuuden laskelmien mukaan 750  000 täyssähköautoa nostaisi sähkönkulutusta vain kolme prosenttia nykyisestä. Kuva: Satumaari Ventelä

Vasemmistoliitto pyrkisi nostamaan työllisyysastetta koulutuksen kautta

Vasemmistoliitto haluaisi enemmän tukea koulutukselle, jotta Suomen työllisyysaste saataisiin nousemaan entisestään.
Puolueen puheenjohtaja Li Andersson sanoo STT:n haastattelussa, että osaamisen vahvistaminen on parasta työllisyyspolitiikkaa, mitä Suomen kaltaisessa maassa voi tehdä.

Vasemmistoliitto haluaisi pidentää oppivelvollisuutta, parantaa täydennyskoulutusmahdollisuuksia ja ohjata yritystukia tutkimukseen ja kehitykseen. Puolue suhtautuu myönteisesti myös työperäiseen maahanmuuttoon.

Sähkönkulutus kasvaa vain hieman sähköautojen yleistyessä

Sähköautojen nopeakaan lisääntyminen ei synnyttäisi Suomeen energiapulaa. Energiateollisuuden laskelmien mukaan 750  000 täyssähköautoa nostaisi sähkönkulutusta vain kolme prosenttia nykyisestä.

Älykkäät latausjärjestelmät mahdollistaisivat sen, että latauksessa olevista sähköautoista voitaisiin tarvittaessa myös ottaa virtaa valtakunnanverkkoon.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähköautojen yleistyminen ei edellytä kantaverkon merkittävää vahvistamista. Kiinteistötasolla sen sijaan joudutaan pohtimaan, kuinka tehokkaisiin latausjärjestelmiin halutaan investoida.

Valviran ja poliisin johto keskustelevat hoivakotien valvonnasta

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ja poliisin johdon on tänään määrä keskustella viime aikoina esiin nousseista hoivakoteihin liittyvistä kysymyksistä. Tapaamisessa ovat mukana ainakin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Aiemmin sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kertonut ministeriön käyvän Valviran kanssa läpi, mitä erityistukea poliisi voi antaa hoivakotien valvonnan koko ketjun onnistumiseen.

Mykkänen painotti, että poliisi tutkii tapaukset rikosilmoituksen perusteella, mutta poliisi voi kuitenkin arvioida esitutkintakynnystä myös vihjeiden perusteella.

Talvilomalle kirmaavat ensimmäisinä eteläisen Suomen koululaiset

Koulujen talvilomaruletti alkaa tänään. Ensimmäisinä lomailevat perinteisesti eteläisen Suomen koululaiset muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Vakiintuneeseen tapaan talvilomat pidetään porrastetusti kolmen viikon jaksolla helmi-maaliskuussa. Seuraavalla viikolla lomaa vietetään Väli-Suomen alueella, esimerkiksi Hämeenlinnassa, Tampereella, Mikkelissä, Kotkassa ja Lahdessa.

Viimeisenä talvilomalle pääsevät Itä- ja Pohjois-Suomen oppilaat viikolla 10. Vapaalla ovat tuolloin muun muassa Kuopion, Kajaanin ja Rovaniemen koululaiset.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko viikon

Poliisi valvoo tällä viikolla raskasta liikennettä tehostetusti koko maassa. Valvonta alkaa tänään ja päättyy sunnuntaina.

Valvonnan tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen sekä harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjunta.

Tällä viikolla erityissyynissä ovat ammattikuljettajille ajon aikaista tarkkaamattomuutta aiheuttavat tekijät, kuten esimerkiksi puhelimien, tablettien ja läppäreiden käyttö.

Valtakunnalliseen tehovalvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

Mökin asukas loukkaantui tulipalossa Nuorgamissa

Utsjoen Nuorgamissa yksi ihminen on loukkaantunut mökissä syttyneessä tulipalossa, kertoo pelastuslaitos. Tulipalo levisi välikatolle ja aiheutti mökissä vakavia palo- ja vesivahinkoja.

Pelastuslaitoksen mukaan palo on saanut alkunsa sisätiloista, mutta syttymissyystä ei ole tietoa. Palo oli kahdelta yöllä saatu jo pääosin sammumaan.

Mökin asukas altistui alkusammutuksessa savulle ja ensihoitoyksikkö vei hänet jatkohoitoon.

Hätäkeskus sai hälytyksen palosta Nuorgamintiellä ennen puoli kahtatoista illalla.

Ukrainan tilanne puhuttaa EU:n ulkoministereitä Brysselissä, uusia henkilöpakotteita tiedossa

EU-maiden ulkoministerit ovat tänään koolla Brysselissä, jossa keskustellaan Ukrainan tilanteesta. Krimin miehityksestä tulee tänä vuonna kuluneeksi viisi vuotta.

Brysselissä keskustellaan myös pakotteista Kertshinsalmen tapahtumien takia. STT:n tietojen mukaan jäsenmaat saavuttivat poliittisen yhteisymmärryksen uusista henkilöstölistauksista perjantaina.

Uutistoimisto AFP kertoi eilen, että EU on asettamassa pakotteita kahdeksalle Venäjän kansalaiselle johtuen marraskuun selkkauksesta Kertshinsalmessa.

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat suhteesta Ukrainaan myös laajemmin. Ukrainassa järjestetään tänä vuonna sekä parlamentti- että presidentinvaalit.

Australiassa puolueita ja parlamenttia hakkeroitu vaalien alla – epäilty on ”pitkälle kehittynyt valtiollinen toimija”

Australian pääministerin mukaan maan suuret puolueet ja parlamentin tietoverkko ovat joutuneet vieraan valtion hakkeroinnin kohteeksi kevään vaalien alla. Maan kyberturvallisuuden asiantuntijat uskovat, että teosta on vastuussa ”pitkälle kehittynyt valtiollinen toimija”, kertoi pääministeri Scott Morrison maanantaina parlamentissa.

Hakkerointi tapahtui muutama viikko sitten. Australiassa pidetään tänä keväänä parlamenttivaalit. Pääministerin mukaan vaaleihin sekaantumisesta ei kuitenkaan ollut näyttöä, kertoo Sydney Morning Herald -lehti.

Australiassa on viime vuosina käyty kiivasta debattia etenkin Kiinan poliittisesta vaikuttamisesta. Australia on taloudellisesti hyvin riippuvainen Kiinasta, sillä noin 30 prosenttia maan viennistä suuntautuu Kiinaan. (Lähde: AFP)

Espanjan hallitus patistaa diktaattori Francon jälkeläisiä valitsemaan uuden hautapaikan

Espanjassa kiistellään diktaattori Francisco Francon jäännösten siirtämisestä. Muun muassa CNN kertoo, että Espanjan hallitus on antanut Francon jälkeläisille maaliskuun alkuun asti aikaa päättää tämän uudesta hautapaikasta.

Espanjan oikeusministerin mukaan hallitus valitsee hautapaikan, jos Francon suku ei sellaista ilmoita.

Maata vuosina 1939–1975 hallinneen Francon ruumis on haudattuna Madridin lähelle Valle de los Caidosin muistomerkille. Samaan paikkaan on haudattu tuhansia Espanjan sisällissodassa kaatuneita.

Hallitsevan sosialistipuolueen mielestä muistomerkin tulee kunnioittaa sisällissodan uhreja eikä se sovellu diktaattorille. Francon jälkeläiset ovat vastustaneet jäännösten siirtämistä.

Jemenin sodan osapuolet sopivat joukkojen vetämisestä Hodeidan satamakaupungista

Jemenin rauhanneuvotteluissa on tapahtunut edistystä, kertoo YK. Jemenin hallitus ja huthikapinalliset ovat sopineet ensimmäisestä vaiheesta joukkojensa vetämisessä Hodeidan satamakaupungista. YK kuvaili sopua tärkeäksi edistysaskeleeksi.

Aselevosta Hodeidassa sovittiin jo joulukuussa. Joukkojen vetäminen kaupungista ei kuitenkaan ole tähän mennessä toteutunut.

Kaupungin rauhoittamista on pidetty tärkeänä Jemenin humanitaarisen kriisin lievittämiseksi, sillä Hodeidan sataman kautta kulkee valtaosa maahan lähetetyistä avustustarvikkeista. Sota on ajanut Jemenin nälänhädän partaalle. (Lähde: AFP)

Barkov iski hattutempun Montrealin verkkoon

Aleksander Barkov on tehnyt hattutempun Montrealia vastaan jääkiekon NHL:ssä. Barkovin kipparoima Florida voitti ottelun kotonaan 6–3.

Barkov teki ottelun avausmaalin ensimmäisessä erässä, vei Floridan 4–3-johtoon toisen erän lopussa ja viimeisteli loppulukemat kolmannen erän puolivälissä. Etenkin Barkovin läpiajosta tekemä toinen maali oli upea. Suomalaishyökkääjä myös syötti Frank Vatranon 3–1-maalin.

Barkoville hattutemppu on kauden toinen. Hän iski kolme maalia myös Torontoa vastaan joulukuussa.

Ennen tätä Barkov oli jäänyt kolmessa perättäisessä ottelussa ilman tehoja. Nyt hän kasvatti kauden tehonsa lukemiin 22+35.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti