Uutiset

Lue yön uutiskoosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo olevansa käytettävissä ruotsalaispankki SEB:n hallitustehtäviin vasta poliittisen mandaattinsa jälkeen. Kuva: Mauri Ratilainen

Ministeri Berner: Olen käytettävissä SEB:n tehtävään vasta poliittisen mandaattini jälkeen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo olevansa käytettävissä ruotsalaispankki SEB:n hallitustehtäviin vasta poliittisen mandaattinsa jälkeen.

Bernerin mukaan näin ei synny ristiriitaa nykyisen ministeriyden ja uuden tehtävän välillä. Berner sanoo STT:lle, että aikaisin mahdollinen SEB:n hallituksen kokous hänellä olisi huhtikuun lopulla, ja tätä kokousta varten hän on pyytänyt oikeuskansleri Tuomas Pöystin kannan.

Ministeri Bernerin hallitustehtävästä on noussut keskustelua sekä keskustan sisällä että julkisuudessa. Oikeuskansleri Pöysti arvioi keskiviikkoiltana STT:lle, että pankin hallitustointa ei voi hoitaa ministerikauden aikana perustuslaillisen esteen vuoksi.

Uutissuomalainen: Enemmistö keskustan piiripuheenjohtajista antaisi Bernerin jatkaa ministerinä

Uutissuomalaisen mukaan 13 keskustan piiripuheenjohtajaa antaisi liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) jatkaa ministerinä hallituskauden loppuun. Bernerin jatkolle vihreää valoa näyttävät puheenjohtajat perustelevat kantaansa etenkin kesken olevilla asioilla.

Kolme Uutissuomalaisen kyselyyn eilen vastanneista puheenjohtajista vaihtaisi ministeriä. Yksi ei ottanut asiaan kantaa ja yksi ei kommentoinut. Kolmea piiripuheenjohtajaa Uutissuomalainen ei tavoittanut.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen, että Berneriä tarvitaan hallituksessa loppuun asti.
Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee tänään kokouksessaan Bernerin tilannetta.

HS-gallup: Perussuomalaisten kannatus nousi 1,7 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta

Perussuomalaisten kannatus on ylittänyt 10 prosentin rajan ensi kertaa puoluehajaannuksen jälkeen, käy ilmi HS-gallupista. Puolueen kannatus kasvoi 11,4 prosenttiin, nousua edellisestä mittauksesta on 1,7 prosenttiyksikköä.

SDP on edelleen suosituin puolue 20,8 prosentin kannatuksella. Kokoomus on toinen 18,6 prosentin ja keskusta kolmas 14,7 prosentin kannatuksella.

Kokoomuksen ja keskustan kannatus on laskenut vajaan prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta. Muutos mahtuu virhemarginaaliin, joka on tutkimuksessa noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin suurten puolueiden kohdalla.

Kantar TNS haastatteli puhelimitse Helsingin Sanomien toimeksiannosta yli 2  600 ihmistä. Haastattelut tehtiin 14. tammikuuta – 14. helmikuuta.

Sote-lausunnon sorvaus jatkuu yhä perustuslakivaliokunnassa – Lapintie toiveikas, että tänään valmistuu

Perustuslakivaliokunta jatkaa edelleen sote- ja maakuntauudistusta koskevan lausunnon valmistelua. Valiokunta aloittaa tänään kello 8.30, eikä illalla ole kokousta.

Puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei eilen illalla osannut arvioida varmaksi, saadaanko lausunto tänään valmiiksi, mutta hän sanoi olevansa toiveikas.

Perustuslakivaliokunta on kokoustanut myös iltaisin tiistaina ja keskiviikkona. Sen pöydällä on lukuisia muitakin asioita soten lisäksi.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta valmistelee varsinaisen sote-mietinnön perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta. Korjaustarpeiden määrästä on kiinni, ehtiikö mietintö eduskunnan suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Lähes 70 ihmistä kuollut rajussa kerrostalopalossa Bangladeshissa

Bangladeshin Dhakassa levinnyt kerrostalopalo on vaatinut viranomaisten mukaan jo 69 kuolonuhria. Uhriluku saattaa vielä nousta.
Palon arvellaan roihahtaneen kaasupullosta, minkä jälkeen se levisi nopeasti myös viereisiin taloihin. Pelastusviranomaisten mukaan taloissa on säilytetty herkästi syttyviä kemikaaleja.

Kymmeniä ihmisiä jäi rakennuksiin jumiin. Viranomaisten mukaan loukkaantuneita on useita kymmeniä. (Lähde: AFP)

Trump: Venäjä-tutkinnan tulosten julkistaminen on oikeusministerin päätettävissä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että loppusuoralla olevan Venäjä-tutkinnan tulosten julkistaminen on maan uuden oikeusministerin päätettävissä. Oikeusministeri Bill Barr aikoo kertoa erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan valmistumisesta jo ensi viikolla, uutisoi CNN.

Barrin odotetaan lähettävän sen jälkeen tiivistelmän tuloksista kongressille. Toistaiseksi on epäselvää, minkä verran tutkinnan sisällöstä kerrotaan julkisuuteen.

Myös ajoitus on herättänyt kysymyksiä, sillä Trumpin on määrä matkustaa ensi viikolla Vietnamiin tapaamaan Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia.

Lähes kaksi vuotta kestäneessä Muellerin tutkinnassa on selvitetty Venäjän roolia Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleissa ja Trumpin kampanjan Venäjä-kytköksiä. Trump on alusta lähtien arvostellut tutkintaa ja syyttänyt sitä ”noitavainoksi”.

Trump haluaa asiantuntijat tutkimaan, onko ilmastonmuutos turvallisuusuhka

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo perustaa asiantuntijapaneelin selvittämään, miten ilmastonmuutos vaikuttaa kansalliseen turvallisuuteen. Asiasta kertoo muu muassa Washington Post.

Lehden mukaan paneelin johtohahmona toimii Valkoisen talon neuvonantaja William Happer, joka on tunnettu ilmastonmuutoksen haittoja kiistävistä näkemyksistään.

Princetonin yliopiston emeritusprofessorin Happerin mielestä ilmastonmuutokseen liittyvät hiilidioksidipäästöt pitäisi nähdä ennemmin etuna kuin haittana.

Viime vuoden lopulla Trump tyrmäsi oman hallintonsa arvion siitä, että ilmastonmuutos on kiihtymässä ja muodostaa merkittävän uhkan maan taloudelle. Myös Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Daniel Coats on luonnehtinut ilmastonmuutosta merkittäväksi turvallisuusriskiksi.

Kahdeksan suomalaista pääsee ladulle Seefeldin MM-sprintissä

Maastohiihdon sprinttikilpailu avaa suomalaisten maailmanmestaruuskilpailut tänään Itävallan Seefeldissä. Vapaan hiihtotavan kilpailuun osallistuu kahdeksan suomalaista: neljä naista ja neljä miestä.

Sprintti kisattiin arvokisoissa vapaalla hiihtotavalla viimeksi MM-Lahdessa kaksi vuotta sitten. Silloin Ristomatti Hakola hiihti finaalissa ja oli kuudes. Hakola on ennakkoon suomalaisten vahvin valtti myös tällä kertaa.

Sprintin aika-ajot alkavat kello 13 Suomen aikaa. Aika-ajon 30 parasta pääsee erävaiheeseen, joka alkaa kello 15.30.

Atletico Madrid kiri kotivoittoon Juventuksesta – Manchester City nousi vajaamiehisenä vierasvoittoon

Atletico Madrid on voittanut jalkapallon Mestarien liigan neljännesvälierien ensimmäisessä ottelussa Juventuksen 2–0. Kotijoukkueen maalit tekivät toisella puoliajalla Jose Maria Gimenez ja Diego Godin.

Manchester City nousi vieraspelissään Saksassa 3–2-voittoon Schalkesta. City teki kaksi viimeistä maaliaan pelattuaan vajaamiehisenä.
Otteluparien toiset pelit pelataan 12. maaliskuuta Manchesterissä ja Torinossa.

Rantasen Colorado antoi Laineen Winnipegille kylmää kyytiä: tykitti 7-1-voiton

Mikko Rantasen Colorado antoi kyytiä Patrik Laineen Winnipegille illan NHL-kierroksella. Avalanche pöllytti verkkoa olan takaa ja tykitti 7–1-voiton.

Myös Rantanen onnistui maalinteossa. Hän laukoi ottelun avauserässä 2–0-osuman ja kirjautti tehot 1+0.

Laine jäi jälleen maaleitta mutta oli pohjustamassa Jetsin ainoaa osumaa kolmannen erän alussa.
Coloradon maaleista viisi syntyi päätöserässä.

Lumisateet väistyvät itään, luvassa aurinkoinen pakkaspäivä

Tänään on luvassa aurinkoinen pakkaspäivä koko maahan. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää selkenee, kun m itäosassa olevat lumisateet väistyvät itään.

Pakkasta on lännessä ja Pohjois-Pohjanmaalla päivällä viidestä kymmeneen astetta, idässä ja Kainuussa viidestä viiteentoista astetta.

Lapsissa mittari pysyttelee päivällä kymmenen ja kahdenkymmenen pakkasasteen välillä. Tuuli on heikkoa koko maassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti