Uutiset

Lukashenko ei kaadu tippuvasta kannatuksesta huolimatta - Turvallisuuskoneisto pysyy presidentin rinnalla ja Minsk kontrolloi tiukasti alueita

Aleksandr Lukashenkon jyrkkä linja ei ole muuttunut, eikä ei ole kiinnostanut mielenosoittajien kanssa neuvotteleminen tai kompromissien hakeminen, kirjoittaa toimittaja Maarit Uber.
Valkovenäläiset naiset marssivat perjantaina. Naiset vastustavat monien muiden tavoin maan presidentinvaalien tulosta. Kuva: epa08633997
Valkovenäläiset naiset marssivat perjantaina. Naiset vastustavat monien muiden tavoin maan presidentinvaalien tulosta. Kuva: epa08633997

Valko-Venäjän kolme viikkoa sitten käynnistyneet mielenosoitukset näyttävät hiipumisen merkkejä.

Opposition päätavoitteet eli presidentti Aleksandr Lukashenkon syrjäyttäminen ja uusien vaalien järjestäminen ovat jääneet toteutumatta. 

Lukashenkon jyrkkä linja ei ole muuttunut. Hänen päätavoitteensa on ollut koko ajan vallassa pysyminen.

 Lukashenko ei ole ollut missään vaiheessa eikä missään olosuhteissa halukas tinkimään asemastaan. Häntä ei ole myöskään kiinnostanut mielenosoittajien kanssa neuvotteleminen tai kompromissien hakeminen. 

Turvallisuuskoneisto tukee presidenttiä

Lukashenko on esiintynyt viime päivinä yhä itsevarmempana, sillä opposition keinot alkavat olla vähissä. Opposition yksi ongelma on se, että sillä ei ole edelleenkään todellista, vahvaa johtajaa.

Armeija ja poliisi eivät ole kääntyneet Lukashenkoa vastaan ja syrjäyttäneet häntä. On ymmärrettävää, että turvallisuuskoneiston jäsenet pelkäävät oman asemansa huononemista jos jokin menisikin pieleen puolen vaihdossa.

Valko-Venäjä on perinteisesti erittäin keskusjohtoinen maa. Koska kaikkea säädellään Minskistä, ovat paikalliset kapinat epätodennäköisiä.

Presidentin kannatus tippuu

Valko-Venäjän perustavanlaatuiset ongelmat eivät ole kuitenkaan katoamassa mihinkään. Talousuudistukset antavat odottaa itseään. Valkovenäläisten tulotaso ei ole noussut toivotulla tavalla ja moni on taloudellisesti todella tiukilla.

Lukashenkon tapa hoitaa koronaepidemiaa laski presidentin kannatusta ennen vaaleja. Maa ei ottanut käyttöön varotoimenpiteitä eikä karanteeneja vaan yhteiskunta jatkoi toimimistaan ikään kuin epidemiaa ei olisi olemassakaan. 

Lukashenkon todellisen kannatuksen voi olettaa laskevan entisestään. Valko-Venäjällä ei tehdä riippumattomia kannatuskyselyjä mutta netissä toteutetut kyselyt ovat antaneet Lukashenkolle kannatuslukemia, jotka ovat vain murto-osa virallisesti ilmoitetuista.

Oppositioehdokkaat vetosivat aidosti

Vakavasti otettavien tuoreiden oppositionimien ehdolle asettuminen presidentinvaaleissa estettiin. Uusilla ehdokkailla oli kuitenkin kansan keskuudessa huomattavasti vankempi tuki kuin perinteisen opposition edustajilla.

Myös viime tingassa presidenttikisaan hyväksytty Svjatlana Tsihanouskaja onnistui saamaan taakseen monenlaisia ihmisiä, työläisistä pikkuyritysten omistajiin, älymystöön, nuoriin ja eläkeläisiin. 

Lukashenkon epäkunnioittava ja halventava kielenkäyttö vastustajistaan ja protestoijista sekä pelon kylväminen ärsyttää valkovenäläisiä yhä enemmän. Viranomaiset käyttivät mielenosoitusten aikana väkivaltaa, joka johti kuolemiin ja loukkaantumisiin.

Viranomaisten pitäisi viimeistään nyt olla tietoisia siitä, että suhteeton voimankäyttö saa ihmiset kaduille, sillä he eivät pelkää enää entiseen tapaan.

EU pysyttelee syrjässä

Vaikka mielenosoitukset eivät ole johtaneet konkreettisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin, ovat ne tehneet valkovenäläisistä aiempaa rohkeampia. Rohkeutta tarvitaankin, sillä esimerkiksi Euroopan unionilta on tuskin tulossa todellista apua. 

EU ei tunnusta Valko-Venäjän virallisia vaalituloksia. EU-johtajat ovat sopineet pakotteiden määräämisestä henkilöille, jotka ovat vastuussa väkivallasta ja vaalivilpistä. Valko-Venäjää vastaan on määrätty aiemminkin pakotteita mutta niillä ei ole ollut mainittavaa vaikutusta EU:n toivomaan demokratiakehitykseen. 

On itsestäänselvää, että Valko-Venäjä ei olisi missään tapauksessa vielä aikoihin EU-kelpoinen. EU tuntuukin olevan sekä kyvytön että haluton puuttumaan Valko-Venäjän tilanteeseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti