Uutiset

Lukukausimaksut karsivat kansainvälisiä opiskelijoita – hakijamäärät putosivat jopa 40 prosenttia

Suomen yliopistoissa on niukasti opinnoistaan maksavia kansainvälisiä opiskelijoita. Yliopistot ovat myöntäneet opiskelijoille erilaisia stipendejä, jotka kattavat opinnoista osan tai kaikki. Parhaimmat apurahat kattavat jopa elinkustannuksia.

Lukukausimaksujen voimaantulo näkyi saman tien hakijamäärissä, jotka tippuivat jopa 40 prosenttia kevään 2016 ja 2017 välillä. Viime kevät oli ensimmäinen, jolloin maksut otettiin käyttöön EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

-Niin hakijamäärissä kuin opintonsa aloittaneiden määrässä tapahtunut notkahdus oli odotettavissa. Sama tapahtui Ruotsissa ja Tanskassa kun lukukausimaksut EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille otettiin käyttöön, opetusneuvos Birgitta Vuorinen sanoo.

Yliopistojen ylioppilaskunnat pitävät maksullisuutta merkkinä näiden opintojen houkuttelemattomuudesta. Ensimmäisen vuoden perusteella käytäntö ei näytä olevan yliopistoille mitenkään erityisen kannattavaa.

-Se ei ole positiivinen asia jos kansainvälisten opiskelijoiden määrä vähenee. Kansainvälisissä opiskelijoissa on ollut huomattava määrä näitä ETA:n ja EU:n ulkopuolisista maista tulevia opiskelijoita. Kyllä se vaikuttaa Suomen kansainvälisyyteen pitkällä aikavälillä, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan asiantuntija Hannele Kirveskoski arvioi.

Vuorinen sen sijaan ei lähde tekemään johtopäätöksiä ensimmäisen vuoden perusteella.

-Esimerkit osoittavat, että notkahdusten jälkeen hakijamäärät lähtevät nousuun. Se oli nähtävissä jo tämän vuoden maisterikoulutusten hauissa. Myös Ruotsissa ja Tanskassa hakeneiden ja aloittaneiden määrä on lähtenyt nousuun notkahduksen jälkeen, Vuorinen sanoo.

Opiskelijajärjestöt ovat alusta asti osoittaneet huolensa opintojen maksuttomuuden puolesta. Kun opinnoista on tehty yhdelle ryhmälle maksullista, järjestöt pelkäävät, ettei mikään estä niiden laajentamista koskemaan myös kotimaisia opiskelijoita.

-Näitä asioita ei pidä kytkeä toisiinsa ollenkaan. Ministeriössä ei ole valmisteltu esitystä lukuvuosimaksuista suomalaisille opiskelijoille tai suomen- tai ruotsinkielisissä ohjelmissa opiskeleville, Vuorinen sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic