Uutiset

Luokka keräsi 14 000 euroa kovalla työllä, mutta rahalle piti nyt löytää uutta käyttöä – Luokkaretki Kroatiaan vaihtuu keilaamiseen Kajaanissa

Koronavirus pilasi kajaanilaisen luokan kauan odotetun matkan Dubrovnikiin. Nuoret pettyivät, mutta ymmärtävät vakavan tilanteen. Koulut ja urheiluseurat eri puolilla maata joutuvat pohtimaan, mitä tehdään tänä keväänä ulkomaille suuntautuvien luokkaretkien, leirien ja kisamatkojen kanssa. Yhtä yhteistä ohjetta ei ole ainakaan vielä.
Kajaanin Keskuskoulun 9C-luokka joutuu perumaan koronaviruksen vuoksi kauan odotetun luokkaretken, joka olisi suuntautunut toukokuun viimeisellä viikolla Kroatiaan. Kuva: Juha Neuvonen
Kajaanin Keskuskoulun 9C-luokka joutuu perumaan koronaviruksen vuoksi kauan odotetun luokkaretken, joka olisi suuntautunut toukokuun viimeisellä viikolla Kroatiaan. Kuva: Juha Neuvonen

Kajaanin Keskuskoulun 9C-luokka sai viime viikolla kuulla, että kauan odotettu luokkaretki Kroatiaan joudutaan perumaan koronaviruksen vuoksi.

Viesti ei tuntunut kivalta, sanovat nuoret nyt – mutta he ymmärtävät vakavan tilanteen.

Musiikkiluokka oli kerännyt rahaa vuosikausia ja saanut kokoon peräti 14 000 euroa. Oli pidetty konsertteja, myyjäisiä, ja kerätty jopa koiranäyttelyn jätöksiä.

Toukokuun viimeiselle viikolle oli jo varattu lennot, hotelli, melontaretki, kaupunkikierros ja matka vesiputouksille. Kajaanin kaupunki päätti kuitenkin perua kaikki koulujen ulkomaan leirikoulut tältä keväältä.

– Tietysti harmittaa, mutta entä jos oltaisiin tuotu tautia tänne, Heli Heikkinen, 15, pohtii.

Luokka on päättänyt lähteä keilaamaan ja syömään kotipaikkakunnallaan Kajaanissa. Ketään ei kiinnosta lähteä nyt edes Helsinkiin tai Tampereelle.

Luokka menettää noin 2 000 euroa ennakkomaksuja ja jakaa perheille loput. Jokaisen nuoren perhe saa 500–600 euroa.

Mico Jyringille ja Aida Mustoselle luokkaretki olisi ollut ensimmäinen pidempi ulkomaanmatka, mutta hekin ymmärtävät peruutuksen hyvin.

– Kaupunki teki ihan hyvän ratkaisun, Jyrinki kommentoi.

Myös luokanvalvoja Maria Niemelä on huojentunut, sillä hän oli jo aiemmin pohtinut toisen opettajan kanssa, että uskaltaako luokkaretkelle lähteä.

– Kaupunki ratkaisi asian, eikä onneksi yksittäinen opettaja. Vastuu luokkaretkellä on aina iso, ja tänä keväänä se olisi ollut vielä isompi.

Heli Heikkisen mielestä tärkeintä on olla luokan kanssa peruskoulun viimemetreillä yhdessä, eikä tämä ole paikasta kiinni.

Mico Jyrinki, 15, sanoo, että kaupunki teki ihan oikean ratkaisun. Luokkaretki olisi ollut hänelle ensimmäinen pidempi ulkomaanmatka. Kuva: Juha Neuvonen
Mico Jyrinki, 15, sanoo, että kaupunki teki ihan oikean ratkaisun. Luokkaretki olisi ollut hänelle ensimmäinen pidempi ulkomaanmatka. Kuva: Juha Neuvonen

Koulut ja urheiluseurat ovat nyt kovan pohdinnan edessä

Koulut ja urheiluseurat eri puolilla maata joutuvat nyt todenteolla pohtimaan, mitä tehdään tänä keväänä ulkomaille suuntautuvien luokkaretkien, leirien ja kisamatkojen kanssa.

Opetushallitus ei ohjeista kouluja ja kuntia perumaan matkoja koronavirustilanteen vuoksi, vaan koulut ja kunnat päättävät matkustamisestaan itse.

– Kehotamme seuraamaan ulkoministeriön ja THL:n sivuja ja niihin sisältyviä matkustusohjeita ja tiedotteita, Opetushallituksen valmiuspäällikkönä toimiva johtaja Matti Lahtinen painottaa.

– Toisaalta korostamme sitä, että kun ollaan koulun ulkopuolella, sekin aika on koulun vastuulla. Pitää siis arvioida, onko jotain riskiä lähteä.

Esimerkiksi Tampereen ja Kajaanin kaupunki ovat jo peruneet kaikki koulujen ulkomaanmatkat toukokuun loppuun saakka.

Mico Jyrinki (vasemmalla), Aida Mustonen ja Heli Heikkinen ymmärtävät vakavan virustilanteen. Luokanvalvoja Maria Niemelä on helpottunut Kajaanin päätöksestä perua ulkomaan matkat tältä keväältä. Kuva: Juha Neuvonen
Mico Jyrinki (vasemmalla), Aida Mustonen ja Heli Heikkinen ymmärtävät vakavan virustilanteen. Luokanvalvoja Maria Niemelä on helpottunut Kajaanin päätöksestä perua ulkomaan matkat tältä keväältä. Kuva: Juha Neuvonen

Junioriurheilijoiden matkoista ei ole yhtenäistä ohjetta

Junioriurheilijoiden kevään matkoista ei ole yhtä yhtenäistä ohjetta ainakaan tällä hetkellä. Lajiliitot ohjeistavat seuroja samalla tavalla kuin Opetushallitus: on seurattava ulkoministeriön ja THL:n ohjeita.

Palloliitolta tällainen ohje lähti seuroille viime viikolla. Tuhannet nuoret jalkapalloilijat käyvät vuosittain leireillä ja turnauksissa ulkomailla.

– Jalkapallossa lähdetään turnauksiin enemmän vasta kesällä kuin nyt. En osaa sanoa, ovatko seurat jo ruvenneet perumaan matkojaan, Palloliiton tiedottaja Mikael Erävuori pohtii.

Palloliitolle on tullut seuroilta paljon kyselyjä paitsi matkoista myös viikoittaisista harjoituksista.

– Ehkä on ollut ylireagointiakin, että voidaanko ylipäätään jotain ottelua nyt pelata. Meidän tai THL:n näkemyksen mukaan ei ole tarpeen ainakaan tässä vaiheessa lähteä ylimitoitettuihin toimenpiteisiin.

Erävuori toteaa, että treenit voidaan siis yhä pitää normaalisti, eikä niistä ole ohjeistettu. Hän kuitenkin korostaa, että jos koronatapaus tulee vastaan, päätökset on tehtävä sen mukaan.

– Korostamme, että otteluissa ei nyt kätellä ja kaikilla pitää olla oma juomapullo. On parempi pestä käsiä liikaa kuin liian vähän. Seuraamme tilannetta kuitenkin jatkuvasti.

Luokanvalvoja Maria Niemelä kertoo, että luokka menettää noin 2 000 euroa ennakkomaksuja. Kuva: Juha Neuvonen
Luokanvalvoja Maria Niemelä kertoo, että luokka menettää noin 2 000 euroa ennakkomaksuja. Kuva: Juha Neuvonen

Uimaliiton nuorten Teneriffan leiri peruttiin

Myös Uimaliitto ja Jääkiekkoliitto seuraavat koronavirustilannetta päivittäin.

– Tämä konkretisoitui meillä jo, kun nuorten Teneriffan leiri peruttiin koronan vuoksi. Reilu viikko sitten olisi ollut lähtö, mutta siirsimme leirin suosiolla ensi vuoteen, Uimaliiton toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen kertoo.

– Matkan menetykset ovat terveyden rinnalla pieni seikka. Erityisesti nuorten osalta seuraamme tilannetta tarkkaan ja teemme THL:n kanssa yhteistyötä. Olympiakomitea puolestaan pitää huippu-urheilupuolta ajan tasalla.

Airaksisen mukaan on mahdollista, että seurojen uintitreeneihin voi tulla peruutuksia, jos vaikka paikalliset viranomaiset sulkisivat uimahallin. Vielä sellaista ei ole ollut näköpiirissä.

Jääkiekossa nimenomaan huhtikuu on junioriturnausten kulta-aikaa. Tällöin joukkueet reissaavat paljon sekä ulkomailla että kotimaassa.

– Jokainen seura tekee itse päätökset, mutta meidän ohje on se, että pitää noudattaa viranomaisten ohjeita, Suomen Jääkiekkoliiton viestintäjohtaja Henna Malmberg sanoo.

Tällä hetkellä ei ole yksiselitteistä vastausta, voivatko juniorit lähteä ulkomaille leireille ja turnauksiin keväällä.

– Viranomaisten ohjeita tulee noudattaa, ja olemme niiden ohjeiden varassa. Jos juniorijoukkue on menossa turnauksiin ulkomaille, niin lähtö riippuu kyseisen maan virustilanteesta ja siellä annetuista viranomaisohjeista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic