Uutiset

Luonnonvaraisen eläimen pelastaminen ei kuulu pelastustoimelle

Pulaan joutuneiden eläimien avunsaanti vaihtelee merkittävästi eri puolilla maata. Myös eläinten pelastamiseen liittyvä osaaminen ja välineistö on kirjavaa eri pelastuslaitoksissa.

Pelastuslaitosten hoitamista eläintehtävistä suuri osa ei lain mukaan kuulu pelastustoimen vastuulle. Koska eläinsuojeluviranomaisen roolissa toimivalta poliisilta puuttuu taas usein työkalut auttaa eläimiä pinteestä, tehtävät ohjautuvat palomiehille.

-Eläinsuojelulain mukaan kaikilla on velvollisuus auttaa luonnonvarainen eläin pulasta. Silti esimerkiksi puuhun juuttuneen kissan tai luonnonvaraisen eläimen pelastaminen ei ole lain mukaan minkään viranomaisen vastuulla, selvittää palomies ja eläinpelastusvastaava Marko Lassila Helsingin pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitosten toiminta saa rahoituksen lakisääteisten tehtävien mukaan. Näitä ovat kiireelliset hälytystehtävät ihmisten, omaisuuden tai ympäristön pelastamiseksi.

-Eläintenpelastus kuuluu lakisääteisiin tehtäviin vain, jos kyseessä on arvokkaaksi omaisuudeksi luokiteltava tuotanto-, harraste- tai lemmikkieläin, vahvistaa hallitusneuvos Ilpo Helismaa sisäministeriöstä.

 

Ministeriön mukaan luonnonvaraisten eläinten pelastaminen hoituu usein pelastuslaitosten vapaaehtoisina tehtävinä.

-Kaupungeissa kyse on tosiasiassa PR-työstä. Kun on paljon silmäpareja näkemässä, ei näytä hyvältä, jos kukaan ei piittaa kärsivästä eläimestä, Helismaa sanoo.

Helsingin pelastuslaitos on PR-väitteistä eri mieltä.

Helsinkiin perustettiin vuonna 2006 Suomen ainoa oma eläintenpelastusyksikkö ja syynä oli tarttuvien eläinperäisten tautien torjuminen. Maailmanlaajuinen lintuinfluenssapandemia alkoi noihin aikoihin.

Yksikkö on ainoa Suomessa.

-Pelastustoimen tehtävä on todeta mahdolliset tapaukset ja kutsua eläinsuojeluviranomaiset paikalle, Lassila kuvailee.

-Tarvittaessa keräämme kuolleet eläimet kuitutynnyreihin ja kuljetamme poltettavaksi. Tämä on yksikön päätehtävä.

 

Pelastustoimi hoitaa noin 2 500 eläinpelastustehtävää vuosittain Suomessa. Helsingin pelastuslaitos on kehittänyt jo pari vuosikymmentä toimivia välineitä ja menetelmiä työhän.

-Helsingissä tehtäviä on 700–900 vuosittain ja niistä noin 90 prosenttia koskee luonnonvaraisia eläimiä, Helsingin pelastuslaitoksen Lassila sanoo.

Esimerkiksi Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella tehtävien määrä on noin 60 vuosittain, ja neljäsosassa kyse on luonnonvaraisen eläimen pelastamisesta.

-Tehtävät ovat monesti haasteellisia. Esimerkiksi heikkoihin jäihin pudonneen poron ylössaamiseksi on keksittävä soveltavia keinoja paikan päällä, kuvailee palomestari Marko Hottinen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

 

Patterin väliin juuttunut lepakko, luontoon hylätty boakäärme ja lietteeseen uponnut sonni.

Maaseudulla hätäpuhelu koskee useimmiten tuotanto- tai lemmikkieläimiä.

-Lehmät tyypilliset putoavat tai taiteilevat itsensä paikkoihin, josta eivät itse pääse pois. Hevoset taas jäävät kiinni liian pehmeään maastoon, Hottinen kuvailee.

Kaupunkialueilla eläintenpelastustehtävät liittyvät useimmiten lemmikkieläimiin tai pienikokoisiin luonnonvaraisiin eläimiin.

 

Eläinpelastuksen järjestelmällinen kehitystyö alkoi Helsingissä palomiehenä toimineen Vesa Nurmisen kiinnostuksesta. Nurmista harmitti osaamattomuuden ja välineiden puuttumisen aiheuttama epätehokkuus työssä.

-Palomiehet auttoivat avantoon pudonnutta koiraa. Koira pelastui, mutta miesten sukelluspuvut oli purtu puhki ja toinen lähti keikan jälkeen tikkaukseen, Nurminen muistelee.

-Tärkeintä on pelastushenkilöstön työturvallisuuden varmistamisen. Puremat ja raapimat tulehtuvat herkästi. Eläimet saattavat levittää myös tarttuvia tauteja.

Olennaista on myös eläinten turvallisuus auttamistilanteissa.

Nurminen alkoi kerätä välineistöä. Ensimmäiseksi hän hankki käärmepihdit ulkomailta, sittemmin välineistö karttui muun muassa kuljetushäkeillä, haaveilla, nostoliinoilla ja pujottimilla.

-Paljon välineitä joutui kehittelemään myös itse, nyttemmin eläkkeelle jäänyt Nurminen sanoo.

 

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusvastaavan Marko Lassilan mielestä laki tarvitsisi täydennystä eläinpelastuksen vastuiden osalta. Sisäministeriö ei halua luonnonvaraisia eläimiä pelastustoimen kontolle.

-Ensisijaisesti luonto hoitaa villieläimet, eikä pelastuslaitosten lakisääteisiä vastuita niihin liittyvissä tehtävissä ole syytä lisätä, toteaa hallitusneuvos Ilpo Helismaa.

 

2 500 tehtävää
Eläintenpelastus kuuluu pelastustoimen tehtäviin, jos kyse on hälytystehtävästä, joka liittyy arvokkaaksi omaisuudeksi luokiteltavan tuotanto-, harraste- tai lemmikkieläimeen.Luonnonvaraisten eläinten pelastaminen ei kuulu pelastustoimen lakisääteisiin tehtäviin. Osa pelastuslaitoksista kuitenkin hoitaa näitä tehtäviä vapaaehtoisesti.Helsingin pelastuslaitoksella on Suomen ainoa eläintenpelastusyksikkö.Eläintenpelastukseen liittyvä koulutus, osaaminen, menetelmät ja välineistö vaihtelee merkittävästi eri alueilla.Pelastustoimi hoitaa Suomessa noin 2 500 eläintenpelastustehtävää vuodessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic