Uutiset

"Luottamuspula nakertaa hallituspuolueita ja sotea" - Ex-ministeri Hyssälä varoittaa talouskasvun ulosmittaamisesta ja vilauttaa Kekkoskorttia

Vanhasen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri, nykyinen Sitran vanhempi neuvonantaja Liisa Hyssälä (kesk.) varoittaa poliitikkoja ulosmittaamasta Suomessa viime aikoina vallinnutta talouskasvua.

Tällainen uhka on Hyssälän mielestä olemassa, jos sotea ei synny ja hallitus kaatuu.

-Kun joitain ulostuloja on viime viikkoina kuunnellut, on tullut mieleen Kekkosen sanat ”onko maallamme malttia vaurastua”, hän toteaa.

Sote-uudistuksen nihkeää etenemistä hallituksessa Hyssälä selittää ytimekkäästi yhdellä sanalla. Luottamuspulasta kärsitään jokaisessa hallituspuolueessa.

-Päätöksenteko perustuu luottamukseen ja jos sitä ei ole, syntyy ongelmia, hän perustelee.

-Kokoomuksessa on meneillään ilmiselvä valtataistelu ja keskustalla on väyrysjupakkansa. Epäluottamusta pääministeripuolueen sisälle syntyi jo silloin, kun niin sanottu vanha kaarti jätettiin ulkokehälle Sipilän aikana ja toimesta.

-Sinisillä luottamusta nakertaa yhä perussuomalaisten viimekesäinen hajaannus sekä se, ettei kansa mielipidekyselyjen perusteella luota sinisiin, Hyssälä jatkaa.

Hänen mukaansa luottamuspula heijastuu enemmin tai myöhemmin isojen, kansakunnalle tarpeellisten ja sitoutumista vaativien uudistusten eteenpäin saattamiseen.

Vuosina 2003-2010 ministerinsalkkua kantanut Hyssälä muistuttaa, että edellisessä hallituksessa luottamuksen puute oli vielä astetta suurempaa, kun hallituspuolueet äänestivät omia esityksiään vastaan.

-Näin ei ole ollut nyt – ei ainakaan vielä.

Yksityiskohtiin takertumista

Eduskunnan tämän päivän toimintaa Hyssälä kutsuu paljolti mikromanageroinniksi eli pienillä yksityiskohdilla johtamiseksi. Tämä näkyy sotessa.

-Täytyisi muistaa, että maailma menee eteenpäin sitä vauhtia, että kaikki lainsäädäntö on tavallaan vanhentunutta, kun se saadaan ulos Arkadianmäeltä. Siksi päätöksiä ei pitäisi tehdä sillä ajatuksella, että kaikkea viilataan viilaamisen jälkeen, vaan että niitä voi ja usein pitääkin täydentää ja päivittää tulevaisuudessa.

Hänen mukaansa keskusteluissa sote-uudistuksesta on myös liikaa takerruttu toistelemaan sitä, kuinka kokoomus saa vaihtokaupassa valinnanvapauden ja keskusta maakuntauudistuksen.

-Politiikan kompromissit ovat politiikan arkipäivää ja hinta. Sitä paitsi maakuntauudistuskeskusteluissa on jäänyt varjoon muun muassa se, että sillä on tarkoitus koota yli 350 nykyistä organisaatiota 18 maakunnaksi, joista palvelut olisivat yhdeltä luukulta helpommin kansalaisten saatavissa.

Hyssälän yhdessä toisen entisen ministerin ja Sitran vanhemman neuvonantajan Jouni Backmanin (sd.) kanssa laatima selvitys Suomen päätöksentekojärjestelmän ja hallinnon kyvystä selviytyä tulevista haasteista julkaistiin helmikuussa.

Hän työskenteli ministeripestiensä jälkeen Kelan pääjohtajana vuoteen 2016 saakka.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic