Uutiset

Maahanmuuttovirasto: Irakin turvallisuustilanne kohentunut, tuhannet palaavat kotiseuduilleen

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Irakin turvallisuustilannetta koskevan tilannekatsauksen. Sen mukaan Irakissa ei ole tällä hetkellä niin äärimmäistä aseellista väkivaltaa, että kuka tahansa alueelle palaava olisi vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi.

Suomessa turvallisuustilanteen uusi arvio vaikuttaa esimerkiksi Irakin Mosulista kotoisin oleviin turvapaikanhakijoihin. Mosul on aiemmin linjattu äärimmäisen väkivallan alueeksi, mutta uuden arvion myötä väkivallan uhka on enää ”korkea”. Tällöin päätöksessä korostuvat hakijan henkilökohtaiset ominaisuudet.

-Korkean väkivallan alueilta kotoisin olevien hakijoiden kohdalla on arvioitava, onko hakijan henkilökohtaisissa ominaisuuksissa seikkoja, jotka altistavat väkivallalle, kertoo oikeus- ja maatietoyksikön ylitarkastaja Juuso Hyvärinen.

Määrällistä vaikutusta turvapaikkapäätöksiin on Hyvärisen mukaan mahdoton ennakkoon arvioida, sillä jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti.

-Uusi linjaus ei tarkoita sitä, ettei kenellekään irakilaiselle turvapaikanhakijalle voitaisi myöntää toissijaista suojeluasemaa. Väkivallan tason laskiessa hakijoiden henkilökohtaisten ominaisuuksien merkitys arviossa korostuu. Jokainen hakemus tutkitaan yksilöllisesti ja henkilökohtaiset ominaisuudet huomioiden, Hyvärinen avaa.

Uusi arvio vaikuttaa nyt käsittelyssä oleviin hakemuksiin. Jo myönnettyihin oleskelulupiin arviolla ei ole vaikutusta. Vuonna 2018 toukokuun alkuun mennessä Irakista on saapunut Suomeen 645 turvapaikanhakijaa ja kaksi yksin tullutta alaikäistä. Päätöksiä irakilaisille on tehty toukokuun alkuun mennessä 935.

Mosulissa isoin uhka räjähtämättömät ammukset

Turvallisuusarviossa sanotaan, että tällä hetkellä koko Irakissa tuhannet maan sisällä paenneet ihmiset palaavat kotialueilleen. Väkivallan uhka on edelleen korkea esimerkiksi Mosulissa, Bagdadia ympäröivissä Tarmian, Mada’in ja Abu Ghraibin piirikunnissa sekä Hawijan piirikunnassa.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan aiemmin Islamilainen valtio -äärijärjestön eli Isisin hallinnassa olleessa Mosulissa tilanne on nyt vakaampi ja paluumuutto alueelle jatkuu. Mosul vapautettiin Isisin hallinnasta vuonna 2017. Isisiä vastaan suoritetun sotilasoperaation seurauksena kaupunkiin on jäänyt räjähtämättömiä ammuksia.

Mosulissa on tapahtunut turvallisuusvälikohtauksia myös terroristijärjestön kukistamisen jälkeen.

-Ajantasaisten maatietolähteiden perusteella aktiivisia sotatoimia ei Mosulissa enää ole. Siviiliuhrien määrä on ollut tasaisessa laskussa, mutta niitäkin on edelleen, Hyvärinen kertoo.

Isisin hallussa on joitakin syrjäisiä erämaa-alueita ja hylättyjä kyliä eri piirikunnissa. Aseellisen konfliktin seurauksena surmansa saaneiden ja loukkaantuneiden siviilien uhriluvut ovat tasaisesti laskeneet. Maassa järjestettiin toukokuussa myös ensimmäiset vaalit Isisin alueiden takaisin valtauksen jälkeen.

Toissijainen suojeluasema vai turvapaikka?

Turvapaikka annetaan esimerkiksi silloin, kun henkilö on henkilökohtaisen vainon vaarassa esimerkiksi poliittisen mielipiteen vuoksi.
Jos turvapaikan antamisen edellytykset eivät täyty, hakijalle voidaan myöntää oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella eli toissijainen suojeluasema. Sen voi saada esimerkiksi silloin, kun henkilöä uhkaa kotimaassaan kuolemanrangaistus, teloitus tai kidutus.
Jos henkilön kotialueella turvallisuustilanne on niin huono, että kuka tahansa alueelle palaava henkilö olisi vaarassa, voidaan toissijainen suojeluasema myöntää henkilökohtaisiin ominaisuuksiin katsomatta.
Toissijainen suojeluasema voidaan myöntää myös silloin, jos aseellisen väkivallan uhka ei ole äärimmäisen korkea, mutta jos henkilö on esimerkiksi alaikäinen ja näin alttiimpi väkivallalle.
Aseelliselle väkivallalle altistavia tekijöitä ja harkinnassa huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi hakijan sukupuoli, ikä, henkilökohtaiset kokemukset tai tiettyyn vähemmistöön kuuluminen. Päätöksessä otetaan huomioon henkilön haavoittuva asema. Haavoittuvassa asemassa ovat kotimaassaan mahdollisesti heimon tuen ulkopuolelle jäävät, kuten yksinhuoltajat, yksinäiset naiset ja muut perheettömät henkilöt.
Lähde: Oikeus- ja maatietoyksikön ylitarkastaja Juuso Hyvärinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic