Uutiset

Maailmalla: Tavallisessa taksissa tuli Uberia ikävä – kätevä palvelu helpottaa elämää Yhdysvalloissa

Kun tottuu käyttämään Uberia, ajatus tavallisella taksilla ajamisesta tuntuu samalta kuin jos sähköposti korvattaisiin yhtäkkiä perinteisellä paperipostilla.

Uudessa kotimaassani Yhdysvalloissa Uber ja muut kännykkäsovellustaksit ovat erittäin suosittuja. Tavallisia takseja käyttävät pääasiassa ihmiset, jotka eivät ole koskaan kokeilleet Uberia.

Ajoin taannoin työmatkalta palatessani lentokentältä kotiin perinteisellä taksilla, sillä kaikki Uberin ja sen kilpailijan Lyftin autot olivat varattuja. Kulttuurishokki Uberiin tottuneelle oli melkoinen.

Taksia piti odottaa ulkona. Uberia odotan sisällä lämpimässä ja seuraan autoni matkaa kännykkäni ruudulta. Ulos astun vasta, kun näen auton kaartavan kadulleni.

Hytisin kylmästä ja mietin, kuinka pitkään joutuisin vielä odottamaan. Uberia odottaessani tiedän minuutin tarkkuudella, koska kyyti on tulossa. Jos auto juuttuu ruuhkaan, tieto odotusajan muutoksesta päivittyy ruudulleni saman tien.

Kun pääsin taksiin, kuski kysyi minulta, mihin olin matkalla. Hän puhui englantia vahvasti murtaen, ja kun hän toisti sanomani osoitteen, en ollut varma, oliko hän ymmärtänyt määränpääni oikein.

Uberissa kuskilla ja asiakkaalla ei tarvitse olla yhteistä kieltä lainkaan. Määränpää syötetään jo autoa tilatessa kännykkäsovellukseen, josta se siirtyy suoraan kuljettajan kännykän navigaattorin ruudulle.

Taksi lähti ajamaan yön pimeydessä kohti määränpäätä, jonka toivoin olevan oikea. Kuski valitsi reitin, jota en tunnistanut.

En voinut tietää, oliko reitti järkevä vai pitkittikö kuljettaja matkaa tahallaan saadakseen isomman korvauksen. Suomessa korkeat aloitusmaksut takaavat, että taksikuskin kannattaa ajaa suorinta tietä, mutta ulkomailla sen varaan ei voi laskea.

Uber-taksikuitteihin tulostuu auton kulkema reitti. Jos kuski huijaisi, voisin todistaa huijauksen Uberille ja saada rahani takaisin. Nyt olin kuitenkin tavallisessa taksissa.

Olin täysin kuskin armoilla, mutta minulla ei ollut minkäänlaista keinoa arvioida hänen ammattitaitoaan tai luotettavuuttaan. Uberissa asiakkaat antavat matkan päätteeksi kuljettajalle arvion asteikolla yhdestä viiteen. Autoa tilatessani näen kuskini saamien pisteiden keskiarvon, ja voin halutessani perua kyydin ja ottaa tilalle toisen auton.

Yhtäkkiä kuski kysyi minulta ajo-ohjeita. En osannut antaa niitä. Uber-kuskit eivät yleensä ohjeita kysele, sillä heidän kännykkäsovelluksensa toimii navigaattorina. Uberin asiakkaana näen myös itse kaiken aikaa omasta sovelluksestani reittimme, ja voin seurata automme etenemistä kartalla.

Oli jo myöhä ja puolisoani kiinnosti, mihin aikaan olisin kotona. En osannut kertoa sitä hänelle. Normaalisti olisin voinut lähettää hänelle suoraan kännykkäsovelluksestani viestillä arvioidun saapumisaikani. Olisin myös itse nähnyt ruudultani arvion, joka olisi päivittynyt liikennetilanteen mukaan.

Lopulta saavuimme kotiovelleni ja jouduin kaivamaan lompakon esiin.

Se tuntui vaivalloiselta, mutta olin kiitollinen siitä, että olimme rauhallisilla kotikulmillani. Monissa maissa taksikuskit odottavat asiakkaan nousevan ulos autosta ennen maksamista, ja olen matkustaessani monet kerrat seisonut lompakko kädessä kadulla paikoissa, jotka vilisevät taskuvarkaita.

Uberilla voin ajaa vaikka kokonaan ilman lompakkoa. Maksu hoituu sovelluksen kautta automaattisesti. Ystävien kanssa yhteisellä Uberilla kulkiessa sovellukselle voi kertoa, keiden kaikkien kesken lasku jaetaan.

Sain maksusta paperisen kuitin. Koska olin työmatkalla, minun täytyisi säilyttää se työnantajaani ja verottajaa varten. Uber-taksikuitit tulevat sähköpostiin, jossa ne pysyvät tallessa paljon helpommin kuin paperilappuset.

Perinteisellä taksilla matkustaminen oli ollut alusta loppuun saakka tuskastuttava kokemus. Kaiken huipuksi maksoin siitä Uberiin verrattuna kaksinkertaisen hinnan.

Hinta ei kuitenkaan harmittanut läheskään niin paljon kuin kaikki matkantekoon liittynyt epämukavuus. Moni alkaa käyttää Uberia halpojen hintojen houkuttelemana, mutta pian muut seikat alkavat painaa vaa’assa enemmän.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti