Uutiset

Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin 12 ihmistä on kuollut protesteissa maailman kalleinta polttoainetta vastaan.
Autoilijat jonottivat ostaakseen polttoainetta Zimbabwen Hararessa viime viikon lopulla. Kuva: AARON UFUMELI

Zimbabwen presidentti Emmerson Mnangagwa lupasi tiistaina, että maan turvallisuusjoukkojen epäillyt väärinkäytökset tutkitaan, mutta sanoi samassa yhteydessä seisovansa polttoaineen hinnankorotusten takana, kertoi uutistoimisto Reuters.

Mnangagwa ilmoitti viikko sitten polttoaineen jyrkistä hinnankorotuksista, mikä sai aikaan kiivaita protesteja pääkaupungissa Hararessa ja maan lounaisosassa Bulawayossa.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet ihmisoikeusjärjestöjen tietoa 12 protesteissa kuolleesta ihmisestä, kertoo BBC. Poliisin mukaan kuolleita on kolme.

– Turvallisuusjoukkojen väkivalta tai väärinkäytökset eivät ole hyväksyttäviä vaan petos Zimbabwea kohtaan. Väärinkäytökset tutkitaan, kirjoitti ensimmäistä kertaa protesteja kommentoinut Mnangagwa Twitterissä palattuaan maanantai-iltana Venäjän-matkaltaan.

Presidentti perui BBC:n mukaan levottomuuksien takia tälle viikolle suunnitellun matkansa Davosiin Maailman talousfoorumiin, jossa hänen oli tarkoitus etsiä sijoittajia helpottamaan Zimbabwen taloutta.

Internet ajettiin alas

Jo viikko sitten Mnangagwan hallitukset sanottiin sulkeneen internetin, jotta tietoa protesteista ei välittyisi maailmalle.

Oppositiopuolue MDC syyttää viranomaisia brutaaleista väärinkäytöksistä. Puoluejohtaja Nelson Chamisan mukaan useita puolueen jäseniä, mukaan lukien neljä parlamenttiedustajaa, on pidätetty. Hän syytti turvallisuusjoukkoja hyökkäämisestä ihmisten koteihin.

MDC:n tiedottaja Jacob Mafume sanoi, että vuoropuhelua tarvitaan kiireesti.

– Olemme pyytäneet keskustelua niin pitkään, että kurkkumme ovat käheät, mutta meidät on sivuutettu, Mafume sanoi Reutersin mukaan.

Hallitus puolestaan syyttää MDC:tä polttoaineen hinnankorotusten käyttämisestä tekosyynä väkivaltaiselle mellakoinnille.

Hinta kaksinkertaistui

Zimbabwen hallitus yli kaksinkertaisti polttoaineiden hinnat niin, että ne ovat GlobalPetrolPrices.comin mukaan maailman kalleimmat Zimbabwessa.

Presidentti Mnangagwa on puolustanut korotuksia sanomalla, että niillä reagoidaan polttoaineen lisääntyvään käyttöön ja laittomaan kauppaan.

Vuosia jatkuneesta taloudellisesta alamäestä kärsineet zimbabwelaiset sanovat, ettei heillä ole enää varaa maksaa bussilippua päästäkseen töihin.

Etelä-Afrikka torjui joulukuussa Zimbabwen pyytämän 1,2 miljardin dollarin hätälainan, kerrottiin maanantaina. Hallitus olisi käyttänyt rahaa polttoainepulan paikkaamiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic