Uutiset

Maailman uhanalaisimpiin kuuluva Uuden-Seelannin kakapo-papukaija sai ennätysmäärän poikasia

Syy kakapojen ahdinkoon on ihminen, jonka toiminnan takia lentokyvytön lintu metsästettiin lähes kadoksiin.
Kakapon suojeluun herättiin Uudessa-Seelannissa tosissaan 1990-luvulla, kun lintuja oli jäljellä enää 50. Se on erittäin uhanalainen. Kuva: imago stock
Kakapon suojeluun herättiin Uudessa-Seelannissa tosissaan 1990-luvulla, kun lintuja oli jäljellä enää 50. Se on erittäin uhanalainen. Kuva: imago stock

Erittäin uhanalainen, Uudessa-Seelannissa elävä kakapo-papukaijalaji on saanut ennätyksellisen paljon poikasia.

Munista kuoriutui 70 linnunpoikasta, kertoi Uuden-Seelannin luonnonsuojeluvirasto Reutersin mukaan. Vaikka osa niistä ei selviäisikään, poikasten määrä tarkoittaa merkittävää lisäystä vain 147 linnun populaatioon.

Kakapot pesivät harvakseltaan, noin 2–4 vuoden välein. Niiden lisääntyminen on kytköksissä saarivaltion rimu-havupuun kukintaan, jonka hedelmiä muistuttavia käpyjä ne syöttävät poikasilleen.

Tänä vuonna linnut aloittivat pesinnän poikkeuksellisen ajoissa. Siihen osallistuivat kaikki sukukypsät naaraat, jotka munivat yhteensä 136 munaa, kertoi The New Zealand Herald. Ensimmäinen poikanen kuoriutui 30. tammikuuta.

Suojelu siirrettiin saarille

Lentokyvyttömät kakapot ovat erittäin uhanalaisia. Koko laji on siirretty Uuden-Seelannin saarille, jossa niillä olisi mahdollisimman vähän vihollisia.

Alimmillaan lintujen määrä oli 1990-luvulla, jolloin kakapoja oli enää noin 50.

Lintujen ahdinko alkoi 1800-luvulla, jolloin eurooppalaiset alkoivat muuttaa Uuteen-Seelantiin. Kakapot ovat olleet helppo saalis muuttajien mukanaan tuomille kärpille ja kissoille.

Uusi-Seelanti oli ennen ihmiskosketusta lintujen saari, jonka ainoa alkuperäinen nisäkäs oli lepakko.

Kakapolla ei ole läheisiä sukulaisia, mutta se muistuttaa Uuden-Seelannin kea- ja kaka-papukaijoja, jotka ovat uhanalaisia nekin.

Maailman painavin papukaija

Luonnonsuojeluviraston työntekijät rohkaisevat papukaijan poikasia liikkumaan, jotta ne kykenisivät aikuisina kiipeämään puihin 30 metrin korkeuteen.

– Kiipeily- ja tasapainotaidot ovat oleelliset, jotta ne selviävät Uuden-Seelannin metsissä, sanoi Andrew Digby Uuden-Seelannin luonnonsuojeluviraston kakapojen suojeluohjelmasta.

Kakapo on kookas ja maailman painavin papukaijalaji.

Se on pääosin vihreä ja yli puolen metrin pituinen. Uros voi painaa jopa 4 kiloa, naaras noin puolet siitä.

Uusimmat