Uutiset

"Maailman vaarallisin kynä" – kynässä oleva teksti vei viikoksi vankilaan

Neljä Malesiassa pidätettyä suomalaista uhattiin lähettää vielä Singaporesta takaisin Malesiaan.
Maailman vaarallisin kynä, Timo Valtonen esittelee. Kuvassa vasemmalla Aija Avnery, takana muut matkalla olleet.

Malesiassa viikon pidätettyinä olleet neljä suomalaista palasivat tänään Suomeen. ”Epäharmonisesta käytöksestä” epäillyt suomalaiset välttivät oikeudenkäynnin ja mahdollisen vankeustuomion. He olivat jakaneet raamatunlauseita sisältäviä kyniä ja vihkosia turistien suosimalla Langkawin saarella. Kristillinen lähetystyö on Malesiassa kielletty.

Malesian viranomaiset ilmoittivat maanantaina karkottavansa heidät maasta. Kotimatka alkoi saman tien.

– Meidät vietiin käsiraudoissa koneeseen asti. Singaporen lentoasemalla virkailijat sanoivat, että meidät lähetetään takaisin Malesiaan. Silloin pelkäsin, että sama alkaa uudestaan, Aija Avnery kertoi Lännen Medialle Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Ongelma kuitenkin selvisi ja nelikko pääsi jatkamaan kotimatkaa.

Matkalla oli myös Timo ja Seija Valtonen sekä 27-vuotias mies. Nelikolla on nyt viiden vuoden maahantulokielto Malesiaan.

Riihimäkeläinen Avnery kertoi, että vaikka vankilassa olo oli ahdistanut, niin hän haluaa lähteä aktiomatkalle tulevaisuudessakin.

Aktiolla tarkoitetaan evankelioimis­-, palvelu-­, rukous-­ ja opetusmatkoja.

– Tosin Malesian matka ei ollut aktiomatka, Avnery lisäsi.

Kynässä on raamatunlause

Samaa sanoivat myös muut matkalla olleet. Valtonen julisti heti transit-alueelta lentoaseman aulaan tullessaan, että hänellä on kädessään maailman vaarallisin kynä.

– Haluatteko tietää, mitä siinä lukee, Valtonen arvuutteli.

Sen jälkeen hän luki kynästä raamatunlauseen ja sai vastassa olleilta raikuvat aplodit ja aamen-huudot. Nelikkoa oli nimittäin vastassa joukko uskovaisia ja perussuomalaisten kannattajia sekä ainakin kansanedustajat Mika Niikko (ps.) ja Laura Huhtasaari (ps.).

Valtonen toimi viime vaaleissa Niikon vaalipäällikkönä. Niikko auttoi pitkäaikaisia ystäviään pääsemään pois vankilasta.

Valtonen korosti useaan otteeseen, että heillä ei ollut tarkoitus jakaa Malesiassa uskonnollisia lentolehtisiä.

– Matkalaukussani oli lentolehtisiä, mutta ne eivät olleet malaijinkielisiä. En ymmärrä, miksi kyniä ei saa antaa ihmisille lahjaksi.

Matkalaukun lentolehtiset oli tarkoitettu kolmanteen maahan, mutta Valtonen ei kertonut, mihin. Heidän tarkoituksenaan oli viipyä Malesiassa vain muutamia päiviä. Maahan he olivat tulleet Thaimaasta. Valtonen myönsi, että Thaimaan puolella he olivat jakaneet lehtisiä.

Hän kertoi, että hän oli antanut kyniä muun muassa markkinoilla tapaamilleen ihmisille. Valtonen kertoi, että hänen tarkoituksensa oli ostaa toreilta tavaraa, kirpputorikauppias kun on, ja kynät olivat vastalahja malesialaisille.

– Emme yrittäneet käännyttää ketään. Ihmiset hymyilivät ja iloitsivat, kun saivat turistilta kynän.

Vesikuppikin otettiin pois

Vankilassa oloaika oli kuitenkin nelikon mukaan yhtä kärsimystä. Valtonen totesi, että pahinta oli, että heille ei annettu vettä. Vesikuppikin otettiin häneltä pois, sillä hän tappoi kupilla torakoita.

– Sen jälkeen jouduin tappamaan torakoita paljaalla jalalla. Yhtenä yönä vessanpöntöstä nousi kymmenen torakkaa.

Avnery kertoi, että hän ja Seija Valtonen paastosivat melkein koko pidätysviikon ajan. Vettä heidän oli pakko alkaa juoda vessan hanasta kolmantena päivänä, sillä jano oli liian kova.

– Emme saaneet ottaa selliin mitään, emme edes vesipulloa.

Avnery kertoi liikuttuneena, että viikon aikana mielialat heittelivät toivosta epätoivoon.

– Rukoilin. Se toi lohdutusta.

Samassa sellissä oli muitakin naisia, muun muassa kaksi alaikäistä malesialaista tyttöä. Tytöt olivat vankilassa, koska he jäivät kiinni heroiinin myynnistä. Heitä odotti vuosien tuomio.

– Sellissä oli myös englantilainen nainen. Hän sanoi, että meitä pidetään sellissä vain viikon ajan.

Timo Valtonen totesi, että hän ei ymmärrä, miksi hänen vaimoaan ja Avneryä ei kohdeltu paremmin. Sitäkin hänen oli vaikea ymmärtää, miksi häntä ja mukana ollutta nuorempaa Mikaa kohdeltiin niin raa’asti. Miehet joutuivat nukkumaan kivilattialla 30 asteen helteessä.

– Poliisi vei meidät muun muassa käsiraudoissa vessaan.

Valtonen ajatteli jossain vaiheessa viikkoa, että heidät teloitetaan tai heitä ei ikinä päästetä pois vankilasta. Hän kyseli Jumalalta, milloin heitä autetaan.

– Uskoani on koeteltu, Valtonen myönsi.

Hän kertoi, että kun kone nousi Malesian Langkawin saarelta, hänestä tuntui kuin hänet olisi armahdettu kuolemantuomiosta.

– Nyt haluan päästä jo nukkumaan, Avnery sanoi lentoaseman vilinässä.

Katso video Malesiassa pidätettyjen suomalaisten kotiinpaluusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic