Uutiset

Maailman ylikulutuspäivä on tänään – "Luonnonvarojen käyttöä on vähennettävä nopein keinoin", sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri

Suomalaisten kulutustahti on kaksi kertaa nopeampi kuin maailmanlaajuinen keskiarvo. Tästä huolimatta maapallon tämänvuotiset luonnonvarat kuluivat symbolisesti loppuun jo heinäkuussa.
Nuoria ilmastolakkoilijoita maaliskuussa 2019, jolloin sadattuhannet lapset ja nuoret ympäri maailmaa menivät koululakkoon kiinnittääkseen päättäjien huomion ilmastonmuutokseen. Kuva: Pekka Peura
Nuoria ilmastolakkoilijoita maaliskuussa 2019, jolloin sadattuhannet lapset ja nuoret ympäri maailmaa menivät koululakkoon kiinnittääkseen päättäjien huomion ilmastonmuutokseen. Kuva: Pekka Peura

Maailman ylikulutuspäivää vietetään tänä vuonna tänään maanantaina 29. heinäkuuta. Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n mukaan tämä tarkoittaa sitä, että koko vuodeksi tarkoitetut luonnonvarat ovat kuluneet seitsemässä kuukaudessa.

Maailman ylikulutuspäivä on laskennallinen päivä, jolloin ihmiskunnan kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -verkoston laskelmiin. Niiden mukaan nykyisellä kulutustahdilla tarvittaisiin 1,75 maapalloa. Vielä vuonna 2004 maailman ylikulutuspäivä oli kuukautta myöhemmin eli syyskuun alussa.

Suomalaisten laskennallinen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 5. huhtikuuta. Suomalaisten on laskelmien mukaan maailmanlaajuiseen keskiarvoon verrattuna kaksinkertainen ja vaatisi 3,8 maapalloa kulutuksen kattamiseksi.

Ministeri: ”Maapallo ei kestä aiheuttamaamme”

Ympäristöministeriön tiedotteessa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ottaa kantaa ylikulutuspäivään.

– Luonnonvarojen käyttöä on vähennettävä nopein keinoin. Maapallo ei kestä aiheuttamaamme ylikulutusta, joka on merkittävä syy luonnon köyhtymiseen ja ilmastonmuutoksen etenemiseen, Mikkonen sanoo.

Kansainvälisen WWF:n mukaan ylikulutus uhkaa muun muassa heikentää ekosysteemien kykyä tuottaa puhdasta vettä ja ruokaa. Asiaan ottaa järjestön tiedotteessa kantaa WWF:n Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

– Kulutuksemme suunta pitää kiireesti kääntää kohti yhden maapallon rajoja. Tarvitsemme nopeita ja perinpohjaisia muutoksia, miten ohjaamme luonnonvarojen kulutusta, Rohweder sanoo.

Ylikulutuksen merkkejä ovat WWF:n mukaan esimerkiksi metsäluonnon köyhtyminen, uhanalaiset kalakannat ja arvokkaiden luontotyyppien väheneminen. Lisäksi ulkomaille ulkoistettu tuotanto aiheuttaa runsaasti vaikutuksia Suomen ulkopuolella.

Vaihtoehdoksi esitetään kiertotaloutta

Ministeri Mikkonen ottaa yhdeksi ratkaisuksi esille kiertotalouden ja sen edistämisen EU-puheenjohtajakaudella. Kiertotaloudella tähdätään tuotteiden käyttöiän pidentämiseen sekä luonnonvarojen liikakäyttöä vähentävien palveluiden ja ratkaisujen edistämiseen

– Kiertotalouden keinoin voimme hyödyntää uudestaan jo käyttöön otettuja luonnonvaroja, vähentää jätteiden määrää sekä vähentää teollisuuden kasvihuonekaasupäästöjä. Suomen EU-puheenjohtajakaudella kiertotalouden edistäminen on yksi Suomen painopisteistä, ja tavoitteena on valmistella uusi EU:n kiertotalousstrategia, Mikkonen kertoo tiedotteessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti