Uutiset

Maailmanparantaja Haavisto puhuu kaikkien kanssa

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto, 59, ottaa monessa kysymyksessä esille kohtaamisiaan eri puolilla maailmaa. Se ei ole ihme, sillä Haavistolla on paljon kokemusta kansainvälisestä politiikasta.

Kokemusta on erityisedustajan tehtävistä Darfurista, Suomen ympäristö- ja kehitysministerin työstä sekä YK:n ympäristöohjelman UNEP:n tutkimusryhmän johdosta Kosovossa, Afganistanissa, Irakissa, Liberiassa, palestiinalaisalueilla ja Sudanissa.

Haastattelun aikana Haavisto kertoo keskusteluista niin valtiojohtajien, ympäristöaktivistien, Pohjois-Korean suurlähettilään kuin Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman kanssa. Jälkimmäinen tapaaminen johti kuulemma karsastukseen Kiinan taholta joksikin aikaa.

Presidenttinä Haavisto todennäköisesti jatkaisi vastaavia tapaamisia esimerkiksi ympäristöjärjestöjen kanssa, mutta harkitsisi entistä tarkemmin tapaamisten poliittisia seurauksia.

Maailmalla paljon kulkeneen poliitikon periaatteena on se, että kaikkien kanssa olisi hyvä keskustella rauhan edistämiseksi. Ulkopuolelle jättäminen ei yleensä edistä rauhantyötä ja siihen liittyviä parannuksia esimerkiksi tasa-arvoon ja koulutukseen.

Sama periaate Haavistolla tuntuu olevan käytössä kotimaassakin. Hän ei ole samaa mieltä kovan linjan maahanmuuttokriitikkojen kanssa, mutta on valmis keskusteluun. Monet voisivat ottaa tästä oppia nykyisessä ilmapiirissä, jossa ajatukset välillä tyrmätään ennen kuin niitä kuunnellaan.

Kehitysmaa- ja konfliktialueiden kokemukset ovat muovanneet Haaviston ulkopoliittista linjaa, jossa katsotaan lähialueita ja suurvaltasuhteita kauemmaksi.

Näkemykset kehitysyhteistyön lisäämisestä, rohingya-pakolaisten auttamisesta tai ilmastonmuutoksen torjunnasta eivät tosin kaikkialla ole niitä aiheita, joilla Suomessa saa vaalitalvena yleisön helposti lämpiämään. Osa yleisöstä voi hakea ennemmin Suomen puolustajaa kuin maailmanparantajaa, vaikka nämä tittelit voivat tarkoittaa samaa.

Intoa vaalikentän kiertämiseen tuntuu Haavistolla piisaavan. Jos nyt ei tärppää, riittääkö intoa vielä seuraavissa vaaleissa?

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic