Uutiset

Maakunnan vuoden yrittäjä kaipaa muurarikoulutusta ammattioppilaitoksiin

Muurareiden koulutus on jäänyt pahasti jälkeen alan kehityksestä. Hämeen maakunnalliseksi vuoden yrittäjäksi valittu Sami Vanne sanoo, että yritys joutuu itse kouluttamaan muurarinsa.

-Ammattikouluissa muuraus on vain yksi rakennusalan opintojen osa eikä se riitä. Me haemme jatkuvasti aikuiskoulutusta antavista oppilaitoksista kiinnostuneita, mutta heitäkään ei tahdo olla tarjolla, Sami Vanne kertoo.

Vuoden yrittäjät ovat vuonna 1993 Hausjärvellä perustetun Muurausliike Sami Vanne oy:n Sami, Toni ja Jesse Vanne, mutta yrityksessä ovat mukana myös vaimo Pia sekä Jimmy ja Jerry Vanne.

Toimitusjohtajana toimii Turun toimistossa Toni Vanne ja isä Sami vastaa työpäällikkönä työnjohdosta 12 työnjohtajan kanssa eri puolelle Suomea. Hikiän hallilla sahataan ja valmistetaan erikoistiiliä työmaille ja huolletaan tarvittava muurauskalusto.

Sami Vanne perusti yrityksen 1990-luvun pahimman laman jälkimainingeissa. …Yritys on kasvanut kahdeksasta muurarista jo keskimäärin 120 miestä työllistäväksi.

-Meillä riitti töitä lamankin aikana pääkaupunkiseudulla isojen rakennusliikkeiden aliurakoitsijoina. Olimme niitä ensimmäisiä, jotka aloittivat aliurakoinnit, Sami Vanne toteaa.

Kasvu jatkui vuoteen 2008, jolloin talouden romahdus heijastui myös Vanteen muurausliikkeeseen.

-Vuoden 2008 jälkeen kilpailu kiristyi, kun maahan tuli puolalaisia bulgarialaisia, venäläisiä ja slovakkeja muuraustöihin. Neliöhinnat ovat tulleet alaspäin.

Muurausliike Sami Vanne ei ole palkannut ulkomaisia työntekijöitä. Sami Vanne perustelee ratkaisua halulla työllistää suomalaisnuoria ja siirtää ammattitaitoa sukupolvelta toiselle.

Periaate näkyy yrityksessä, jossa Sami Vanteen viidestä pojasta neljä jatkaa isän perustamassa yrityksessä. Nuorin käy koulua, joten ammatinvalinta on vielä tekemättä.

Muurausliike Vanne on keskittynyt pääasiassa isojen toimitilojen kuten sairaaloiden, koulujen, liike- ja palvelukeskusten väliseinien muuraksiin. Julkisivumuurausten osuus on viidennes kaikista urakoista.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 14,5 miljoonaa euroa, 114 työntekijää työskenteli 175 työkohteessa ja muurasi 163 000 neliömetriä. HÄSA

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti