Uutiset

Maakuntalentojen tarjouskilpailu päästiin vihdoin aloittamaan, kun EU otti ratkaisevan askeleen – Yhteyksien vähimmäismäärä on kaksi päivittäistä vuoroa

Kaikilla EU:n alueelle sijoittuneilla lentoyhtiöillä, jotka täyttävät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit, on mahdollisuus jättää tarjouksensa.
Viisi maakuntakenttää oli kokonaan ilman lentoja yli puoli vuotta viime vuonna koronakriisin vuoksi. Kuva Kajaanin kentältä muutaman vuoden takaa. Kuva: Jukka Keränen
Viisi maakuntakenttää oli kokonaan ilman lentoja yli puoli vuotta viime vuonna koronakriisin vuoksi. Kuva Kajaanin kentältä muutaman vuoden takaa. Kuva: Jukka Keränen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on nyt käynnistänyt kauan odotetun tarjouskilpailun reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen eli Kokkolaan, Kajaaniin, Kemi-Tornioon, Jyväskylään ja Joensuuhun.

Traficom tiedotti asiasta torstaina iltapäivällä. Suomessa oltiin valmiina kilpailutuksen aloittamiseen jo hyvissä ajoin ennen joulua, mutta EU:n komissio julkaisi tiedon kilpailutuksesta virallisessa lehdessään vasta nyt.

Uusi kilpailutus ei päässyt aiemmin etenemään, sillä EU:n komission julkaisema tieto oli välttämätöntä ennen Suomen omia toimia ostoliikenteen hankkimisessa.

Ensin näytti siltä, että viittä maakuntakenttää uhkasi kilpailutuksen alkamisen viivästyksen vuoksi taas lentomotti huhtikuun alussa. Finnair oli kertonut lopettavansa lennot Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan kentille maaliskuun lopussa, eikä uutta liikennettä välttämättä olisi päästy aloittamaan heti huhtikuun alussa.

Finnair kuitenkin tiedotti viime perjantaina, että yhtiö lentääkin Kajaaniin, Kemiin, Kokkolaan, Joensuuhun ja Jyväskylään hieman aiemmin suunniteltua pidempään eli 18. huhtikuuta saakka.

Viisi maakuntakenttää oli kokonaan ilman lentoja yli puoli vuotta viime vuonna koronakriisin vuoksi.

Tarkoitus on turvata välttämättömät yhteydet

Kilpailutuksen tarkoituksena on turvata välttämättömät yhteydet. Kilpailutuksen perusteella Traficomilla on tarkoitus hankkia lentoliikennettä, joka alkaa aikaisintaan 19. huhtikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

– Tarkoituksenamme on turvata välttämättömät yhteydet Helsingin ja maakuntakenttien välillä nykytilanteessa. Samalla haluamme edesauttaa markkinaehtoisen liikenteen palautumista ja varmistaa lentoliikenteen palveluiden tarjonta sekä auttaa yhteiskunnan elpymistä omalta osaltamme, Traficomin johtaja Pipsa Eklund kertoo tiedotteessa.

– Lentoliikenteen elpymisestä saatujen ennusteiden mukaan paluu koronatilannetta edeltäneeseen aikaan tulee vielä viemään aikansa, joten lentoliikenteen tukeminen vallitsevassa tilanteessa auttaa tukemaan yhteyksiä maakuntaan myös jatkossa, toteaa ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Kilpailutus perustuu eduskunnan lisämäärärahaan

Kilpailutus perustuu eduskunnan marraskuussa hyväksymään 11,5 miljoonan euron määrärahaan, joka voidaan käyttää lentoliikenteen julkisen palveluvelvoitteen kustannusten kattamiseen.

Traficomin asettama julkisen palvelun velvoite asettaa minimitason kilpailutukseen osallistuville lentoyhtiöille. Kaikilla EU:n alueelle sijoittuneilla lentoyhtiöillä, jotka täyttävät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit, on mahdollisuus jättää tarjouksensa.

Kilpailutus pohjaa liikennöintimääriin, matkustajakapasiteettiin sekä muihin kyseistä reittiväliä koskeviin edellytyksiin, kuten erikoismatkatavaroiden kuljetuskykyyn.

Yhteyksien vähimmäismäärä on kaksi päivittäistä edestakaista vuoroa arkipäivisin. Koneiden paikkamäärä on Joensuun ja ns. kolmioreittinä liikennöitävässä Kemi-Kokkola reitillä vähintään 50 henkilöä, muilla reiteillä vähintään 29 henkilöä.

Osana kilpailutusta Traficom on määritellyt lentolippujen kattohinnat sekä tietyt matkaketjun sujuvuuteen liittyvät, lentotoiminnan harjoittajan vastuulla olevat asiat. Yhdensuuntainen lippu voi maksaa korkeintaan 200 euroa, edestakainen 300 euroa. Näiden avulla varmistetaan hinnoittelun kohtuullisuus ja lentoyhteyksien kilpailukyky.

Traficom on käynyt tiivistä vuoropuhelua maakuntien edustajien kanssa maakuntien tarpeista ja toiveista. Esimerkiksi Kemi-Kokkola-reitin liikennöintiä ns. kolmiolentona esittivät alueiden edustajat Traficomille.

Lisäksi Traficom on myös selvittänyt nyt hankittavien reittien osalta julkisen palvelun velvoitteen edellytysten täyttymisestä.

Hankintailmoitus on julkaistu Euroopan Unionin virallisessa lehdessä sekä Traficomin internet -sivuilla. Tarjouskilpailun materiaali sekä tiedot julkisen palvelun velvoitteesta ovat saatavilla Traficomin nettisivuilta. Kilpailutukseen voi osallistua 16. maaliskuuta asti. Tämän lisäksi Traficom kilpailuttaa erillisenä lentoliikennettä Savonlinnan kentälle.

Uusimmat

Fingerpori

comic