Uutiset

Maakuntavaalit saattavat peruuntua – Risikko: Maakuntalain käsittely seis, jos valinnanvapaus menee uusiksi

Kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikko esittää, että maakuntalain ja sote-järjestämislain käsittely on keskeytettävä eduskunnassa, mikäli sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapausmalliin on tehtävä muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon seurauksena.

Lännen Median valiokuntalähteiden mukaan lausunnossa ollaan päätymässä siihen, että maakuntia ei voida velvoittaa yhtiöittämään valinnanvapauden piiriin kaavailtuja julkisia sote-palveluja.

-Mikäli korjaustarpeet ovat suuria, hallitus valmistelee valinnanvapauslaista uuden esityksen. Tällöin maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten käsittely eduskunnassa tulee vähintään keskeyttää, sisäministeri Risikko sanoo Lännen Medialle.

Risikko perustelee kantaansa sillä, että sote-palvelujen laaja valinnanvapaus on keskeinen osa maakuntauudistusta. Risikon mukaan maakunta- ja sote-uudistusta ei voida viedä eteenpäin, jos ei ole varmuutta valinnanvapauden mallista ja toteutumisesta.

-Suomalainen valinnanvapausmalli on rakennettu maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten päälle ja niihin liittyen. Jos valinnanvapauden mallia korjataan, hyvin todennäköisesti joudutaan muuttamaan myös edellä mainittuja lakiesityksiä. Eduskunnan täytyy tietää, mitä kaikille samaan pakettiin kuuluville lakiesityksille tapahtuu, ennen kuin ne voidaan käsitellä ja hyväksyä eduskunnassa, Risikko toteaa.

Perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa perjantaina.

Mikäli lausunnossa torpataan pakkoyhtiöittäminen, uuden mallin valmistelu saattaa viedä niin paljon aikaa, että maakuntavaalit on peruttava tammikuulta.

Virkamiesten lomia ei saa perua heinäkuulta, joten uusi lakiesitys valinnanvapaudesta valmistuisi vasta elokuussa tai syyskuun alussa. Sen jälkeen edessä olisi lausuntokierros, todennäköisesti kahdeksan viikon mittainen.

Lausuntokierroksen jälkeen lakiesitys etenisi eduskuntaan loka-marraskuussa.

-Muutokset johonkin asiaan siirtävät kaikkea eteenpäin. Sehän on selvää, Risikko vastaa kysymykseen maakuntavaalien perumisesta tammikuulta.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi kesäkuun alussa Talouselämän haastattelussa (6.6.), että maakuntavaaleja koskevan lainsäädännön pitäisi olla voimassa marraskuun alussa, jotta maakuntavaalit voitaisiin järjestää samaan aikaan presidentinvaalin kanssa.

Risikko kertoo, että yhtiöittämispakko ei ole mikään kokoomuksen idea. Hallitus yhdessä otti sen valinnanvapausmalliin, jotta kustannusten vertailu olisi helppoa eri palveluntuottajien välillä. Hallitus pitää yhtiöittämistä myös varmimpana tapana täyttää EU:n kilpailuoikeuden vaatimukset.

-Se olisi tehokas tapa järjestää tuotanto. Yhtiöittämisestä on hyviä kokemuksia esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä, Risikko huomauttaa.

Valinnanvapaus ei ole kiinni yhtiöittämisestä. Se voidaan Risikon mukaan toteuttaa, vaikka maakuntien itse tuottamia palveluita ei yhtiöitettäisi.

-Valinnanvapautta sotessa voidaan lisätä erilaisilla organisointimalleilla, joita ovat muun muassa yhtiöittäminen, puitesopimukset, muu kilpailutus, maksusitoumukset, palvelu- ja asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti, Risikko havainnollistaa.

Ruotsissa ei ole yhtiöittämispakkoa. Siellä maakäräjät valitsevat, toteuttavatko ne valinnanvapauden kilpailuttamalla tuottajat vai asettamalla kriteerit, jotka täyttävistä tuottajista asiakas valitsee mieleisensä.

-Suomalaisen valinnanvapausmallin tavoitteena on lisätä palvelujen saatavuutta erityisesti peruspalveluissa, joiden saatavuus on viime vuosina heikentynyt, Risikko painottaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic