Uutiset

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran rahankeräysrikostuomio aleni Helsingin hovioikeudessa

Helsingin hovioikeus tuomitsi Rukousystävät ry:n puheenjohtajana toimivan Pirkko Jalovaaran 7 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen rahankeräysrikoksesta.
Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran saama rahankeräysrikostuomio aleni Helsingin hovioikeudessa.

Helsingin hovioikeus alensi maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran saamaa rahankeräysrikostuomiota Rukousystävät ry -yhdistystä koskevassa jutussa.

Hovioikeus ilmoitti perjantaina antamassaan tuomiossaan, että Jalovaara ja yhdistyksen taloushallinnosta vastannut mies tuomitaan molemmat seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeus oli tuominnut kaksikon ehdolliseen vankeuteen kahdeksaksi kuukaudeksi.

Lisäksi hovioikeus alensi summaa, joka Jalovaaran piti korvata valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä.

Helsingin käräjäoikeuden tuomiossa rikoshyöty oli 164 000 euroa. Hovioikeus alensi summan 86 000 euroon. Myös miehen korvaussumma aleni.

Jalovaara oli käräjäoikeuden tuomion mukaan käyttänyt Rukousystävät ry -yhdistyksen keräämiä varoja olennaisesti vastoin rahankeräysluvan ehtoja.

Rahankeräysluvalla saatuja varoja oli hovioikeuden tuomion mukaan käytetty Jalovaaran palkkojen maksamiseen sekä siihen, että yhdistys oli ostanut hallintopalveluita taloushallinnosta vastaavan miehen yritykseltä.

Rahankeräyslupaehtojen mukaan varat olisi pitänyt käyttää rukousiltatapahtumiin ja avustuskohteisiin.

Väärinkäytetty määrä oli hovioikeuden mukaan 395 000 euroa, ja väärinkäytökset tapahtuivat 2009–2013. Käräjäoikeus oli arvioinut väärinkäytetyn summan yli 570 000 euroon.

Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan Jalovaara toimii tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtajana.

Jalovaara ja mies olivat vaatineet hovioikeudelta tuomion hylkäämistä. Hovioikeudelle antamansa vastauksen mukaan he kokivat, ettei varoja ollut käytetty vastoin lupaehtoja. Syyttäjä oli puolestaan vaatinut tuomion koventamista. Juttu käsiteltiin hovioikeudessa keväällä 2018.

Helsingin hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti