Uutiset

"Määrä yllätti kaikki", ylempien toimihenkilöiden edustaja kommentoi Finnairin rajua vähennystarvetta – Kurjuutta on luvassa lentoemännillekin

Finnairin työntekijät sulattelivat yt-paukkua tiistaina. Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Jari Toivonen uskoo, että kurjuutta on luvassa matkustamohenkilökunnallekin, vaikka irtisanomiset eivät koske nyt heitä. "Vain noin 10 prosenttia tulee työllistymään talven aikana."
Finnair nostaa pysyviä kustannussäästöjä koskevaa tavoitettaan 20 miljoonalla eurolla noin 100 miljoonaan euroon. Kuva: Arttu Laitala
Finnair nostaa pysyviä kustannussäästöjä koskevaa tavoitettaan 20 miljoonalla eurolla noin 100 miljoonaan euroon. Kuva: Arttu Laitala

Odotettavissa oli jonkinnäköistä vähennystä, kun koneet seisovat maassa, mutta määrä yllätti kaikki. Näin kommentoi Finnairin yt-neuvotteluita ylempien toimihenkilöiden etuja yhtiössä valvovan FINTO:n puheenjohtaja Merja Lindberg.

Hän arvioi, että jopa kolmannes ylemmistä toimihenkilöistä voi joutua lähtemään. Se tarkoittaisi, että työt loppuisivat reilulla kolmellasadalla työntekijällä, sillä ylempiä toimihenkilöitä on Finnairilla kaikkiaan noin tuhat.

– Yt-neuvottelut koskevat tuhatta kaikkiaan 2 800:sta, niin se on valtava määrä. Tämä voi tuottaa meille isoja lukuja, koska lentävää henkilökuntaa on kaikkein eniten, eivätkä irtisanomiset koske nyt heitä.

Työntekijät sulattelivat yt-infoa tiistaina, mutta Merja Lindbergin mukaan keskiviikkona jatketaan, miten edetään yhteistyössä muiden henkilöstöjärjestöjen ja yhtiön kanssa. Lomautukset jatkuvat edelleen.

Lindberg toivoo, että alkuviikosta Finnair kertoisi tarkempia lukuja, miten vähennystarpeet kohdistuvat ylempiin toimihenkilöihin.

Noin tuhat ylempää toimihenkilöä työskentelee Finnairilla esimiestehtävissä ja asiantuntijoina tekniikassa, maapalveluissa sekä lentopalveluissa.

Lue myös: ”Synkkiä pilviä sinivalkoisten siipien yllä” – tuhat työpaikkaa uhattuna Finnairin yt-neuvotteluissa

”Aikomus on, että meitä vain lomautetaan”

Lentoemäntiä, stuertteja ja lentäjiä ei ole pyydetty yt-pöytään.

– Aikomus on, että meitä vain lomautetaan, Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Jari Toivonen kertoo.

– Mutta mitä sekin sitten käytännössä tällä hetkellä tarkoittaa, niin se on aivan toinen asia. Kurjuutta on luvassa.

Toivonen arvioi, että noin 10 prosenttia matkustamohenkilökunnasta tulee työllistymään talven aikana. Hänen arvionsa mukaan ensi kesänäkin luku on vain 40 prosenttia.

Finnair kertoi tiedotteessaan, että sen tavoitteena on turvata ydinliiketoiminnansujuvuus niin, että lentävä henkilöstö voi palata vaiheittain töihin heti, kun markkinat alkavat toipua ja lentojen määrä kasvaa.

Finnair ei siis tässä vaiheessa suunnittele lentävän henkilöstön pysyviä vähennyksiä Suomessa.

Finnair kertoi tiistaina tarjoavansa henkilöstölleen sosiaalisen tuen kokonaisuuden, jonka yksityiskohtaista sisältöä se parhaillaan suunnittelee.

”Korona on lentoliikenteen historian syvin kriisi”

Finnair käynnistää yt-neuvottelut koronakriisin vaikutusten vuoksi. Yhtiö kertoi tiistaina, että neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää.

Neuvotteluja käydään myös ulkomaiden toimintojen osalta. Arvioitu vähennystarve on noin tuhat työpaikkaa.

Finnair suunnittelee lisäksi rakenteellisia muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia.

Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää. Yhtiö arvioi lomautusten jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä yhtiön työntekijöillä.

– Korona on lentoliikenteen historian syvin kriisi, Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner totesi tiedotteessa.

– Koronapandemia ja Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet lentojen kysyntään niin, että lennämme vain pienen osan viime vuoden lentomäärästä. Pikaista muutosta parempaan ei koronatilanteessa valitettavasti ole näkyvissä. Tulomme ovat supistuneet merkittävästi, ja siksi meidän on pakko sopeuttaa kulumme uutta kokoamme vastaaviksi.

Toimitusjohtaja Topi Manner kuvattiin Finnairin pääkonttorilla Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeessa kesäkuussa. Kuva: Arttu Laitala
Toimitusjohtaja Topi Manner kuvattiin Finnairin pääkonttorilla Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeessa kesäkuussa. Kuva: Arttu Laitala

Valtio aloittaa välittömät toimet töitään menettäville

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi Twitterissä, että omistajana valtio edellyttää ja tukee yhtiötä vastuullisessa henkilöstöpolitiikassa kriisin keskellä.

Tuppurainen on korostanut Finnairin toimintakyvyn olevan Suomelle strategisesti keskeistä. Hallitus päätti keväällä Finnairin pääomittamisesta 700 miljoonalla eurolla.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on pyytänyt Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimistoa aloittamaan välittömät toimet uusien työmahdollisuuksien kartoittamiseksi ja palveluiden tarjoamiseksi Finnairin töitään menettävälle henkilöstölle.

Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa Finnairin säästötavoitetta. Finnair nostaa pysyviä kustannussäästöjä koskevaa tavoitettaan 20 miljoonalla eurolla noin 100 miljoonaan euroon. Suunnitelma perustuu arvioon, jonka mukaan lentoliikenne toipuu vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic