Uutiset

Maatalouden lisäbudjettirahat yhä Brysselin harkinnassa - ratkaisu venymässä keväälle

Suomalaiset maatilat saavat odotella vielä kuukausia hallituksen lokakuussa lisäbudjettiin myöntämää 25 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Hallitus päätti tuolloin lokakuussa ohjata tukea historiallisen huonosta kesästä ja korjuusäistä kärsineelle maataloudelle energiaveronpalautusjärjestelmän kautta, mikä toisi helpotusta korkeiksi kohonneisiin viljan kuivauskustannuksiin.

Lisämäärärahan ohjaaminen energiaveronpalautuksella edellytti asian viemistä Brysseliin EU-komission hyväksyttäväksi.

-Komissiolle on lähetetty tiedustelu järjestelyn hyväksyttävyydestä, mutta sitä on vaikea sanoa, millä aikajänteellä sieltä vastaus saadaan. Siinä voi mennä vielä useita viikkoja, kuukausi tai kaksi, valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen arvioi.

Komissio voi vaatia Suomelta vielä myös täydentäviä tietoja asiasta.

Parkkosen mukaan kotimaan päässä asian valmistelu on edennyt hyvässä vauhdissa.

-Toivomme, että tämä etenee niin nopeasti kuin mahdollista. Jos komissio hyväksyy menettelyn, se vaatii Suomessa sitten hallituksen esityksen, joka toivottavasti saadaan annettua eduskunnalle heti sen kevätkauden alussa, hän kertaa prosessia.

Maatalouden energiaveronpalautus ei sinänsä ole uusi asia, vaan esimerkiksi tänä vuonna sitä on jo maksettu viime vuoden energiankulutuksen perusteella. Vuosittainen summa on ollut noin 30 miljoonaa euroa.

-Nyt odotellaan komission tulkintaa esimerkiksi siitä, onko tämä lokakuinen päätös heidän mielestään satovahinkokorvaus, uusi tuki vai korotus jo olemassa olevaan energiaveronpalautusjärjestelmään. Kuukausien prosessi tämä on joka tapauksessa, Parkkonen summaa.

Lisäbudjetin yhteydessä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi valtiovarainministeriön perustavan myös työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta. Tämänkin asian valmistelu on kotimaassa käynnissä, mutta senkin käyttöönotto edellyttää komission kanssa käytäviä neuvotteluja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic