Uutiset

Maatila kaupaksi 500 osakkaalle

Mikko Välttilällä on halu tuottaa ruokaa niin, että tuotantoeläin saa elää lajinmukaista elämää. Hän perusti ensin ulkokanalan ja myyntiväylän sen eettisille munille. Eggspress-palvelu kasvoi somerummutuksen voimalla lähes koko maan kattavaksi palveluksi.

Tuotteet kiertävät tilaajille muun muassa Varsinais-Suomeen, Kanta-Hämeeseen, Satakuntaan ja Pirkanmaalle. Auto käy myös Oulun seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Nyt somerolainen Välttilä ottaa seuraavaa askelta.

-Myyn maatilan sen tuotteita käyttäville asiakkaille. Maakunto Oy:n osakkeenomistajat ostavat tilan ja sen kanalan ja possut. Tavoitteena on jokin ajan kuluttua perustaa myös uusi sikala, Välttilä kertoo.

Onnistunut osakeanti on juuri takana. Uusi, noin 500 osakkaan yhtiö keräsi joukkorahoituksella 190 000 euroa.

-Tavoite oli korkeammalla, mutta olemme tähän tyytyväisiä. Teemme nyt ensin töitä ennen sikalan perustamista.

Joukkorahoitukseen Välttilä asiakkaineen päätyi rahoituksen löytämisen hankaluuden vuoksi.

-Jos haluat perustaa tuotantosikalan, jossa eläinten olosuhteet ja ympäristö ovat tärkeimmät tekijät, lainarahaa ei saa. Toki myös kannattava yritystoiminta on meille tärkeää.

Sijoittajia kiinnosti erityisesti tuotannon eettisyys ja avoimuus. Välttilä omistaa myös uutta yhtiötä, mutta hänellä ei ole osake-enemmistöä.

-Minä en määrää enkä päätä – yhteisöllisyys ja avoimuus ovat iso osa tätä ideaa.

Välttilä ja ydintiimi hoitivat markkinoinnin ja osakeannin itse, ja he saivat neuvoja joukkorahoituspalvelu Ehta rahalta.

Suomi sai vuosi sitten ensimmäisen joukkorahoituslakinsa. Se selkeytti viranomaisten valvontavastuuta, paransi sijoittajansuojaa ja monipuolisti rahoitusmarkkinoita.

Finanssivalvonnan (Fiva) johtava asiantuntijan Ulla Larmin mukaan joukkorahoitustoiminta Suomessa on niin uusi ala, että sillä ei ole vielä pitkää historiaa.

-Pettymyksistä, ongelmista ja väärinkäytöksistäkään ei ole toistaiseksi juuri tietoa kantautunut. Ne voivat tulla vasta viiveellä. Toisaalta joukkorahoituksella rahoitetaan usein start up -yrityksiä eikä kukaan oleta, että ne kaikki onnistuvat. Liikkeellä voi olla myös enkelityyppisiä sijoittajia, jotka haluavat auttaa ja tiedostavat riskit, Larmi pohtii

Larmi muistuttaa, että Fivan valvoma joukkorahoitus on sellaista missä rahoitetaan elinkeinotoimintaa, ja rahoittaja saa rahallisen vastikkeen kuten lainakoron tai pääomasijoituksessa omistusosuuden. Markkinoilla on lisäksi suuri määrä muuta vastikkeellista rahoitusta. Esimerkiksi tukemalla rahallisesti elokuvatuotantoa voi saada hyvän mielen lisäksi liput näytökseen.

Tarkkaa lukua toimijoiden määrästäkään ei ole; vain osa niistä kuuluu lain mukaan Fivan valvottaviin. Larmin arvion mukaan Suomessa sijoitus- tai lainamuotista joukkorahoitusta välittää alle kymmenen pankkia tai sijoituspalveluyritystä, ja rekisteröintihakemuksia joukkorahoituksen välittäjiksi on saatu lähes saman verran.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic