Uutiset

Macron: Eurooppalainen demokratia vaatii taistelua itsekästä nationalismia vastaan

Syyrian iskut jäivät kokonaan mainitsematta, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui EU-parlamentille Strasbourgissa tiistaina. Sen sijaan EU:n uudistajana profiloitunut Macron korosti eurooppalaisen demokratian ainutlaatuisuutta ja tärkeyttä.

Hän viittasi demokratiaa rapauttavaan kehitykseen sekä Euroopan unionin sisällä sekä autoritäärisiin hallituksiin ympäri maailmaa.

-Vastaus ei ole autoritäärinen demokratia vaan demokratian autoritaarisuus, Macron sanoi.

Hän puhui myös itsekästä nationalismia vastaan viitaten todennäköisesti Unkariin ja Puolaan, jotka ovat lähteneet esimerkiksi pakolaispolitiikassa omalle, muuta EU:ta kovemmalle linjalle.

Macronin mukaan ykseyden ylläpitäminen vaatii myös vihaisten ihmisten kuuntelemista ja hän sanoi, että Euroopassa on meneillään sisällissota demokratian rapautumista vastaan.

Siihen Macronin lääke on ”eurooppalainen suvereniteetti”, termi, jota hän toisti läpi puheen. Suvereniteettia tarvitaan Macronin mukaan niin taloudessa, puolustuksessa kuin digitaalisessa kehityksessä.

Macron mainitsi myös supermaat Yhdysvallat ja Venäjän, josta hän sanoi, että Euroopan tulisi pysyä yhtenä rintamana sen edessä.

Tiistain puhe oli Macronin toinen puhe Euroopan parlamentille. Hän linjasi EU:n tulevaisuutta ensimmäisen kerran viime syyskuussa, oltuaan neljä kuukautta Ranskan presidenttinä.

Tällä kertaa Macron viittasi lähestyvään brexitiin sanomalla, että Ranska on valmis korottamaan osuuttaan EU:n budjetista.

-Budjetti täytyy ensin laatia uudestaan. Meillä pitää olla omat resurssit ja meidän pitää päästä eroon osuuksista, jotka eivät ole voimassa brexitin jälkeen.

Macron peräänkuulutti myös konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen etenemisen hillitsemiseksi. Hänen mukaansa energia- ja ilmastotoimiin tarvitaan uusi vaihe.

-Ranska aikoo ajaa vähimmäishintaa hiilipäästöille. Tämä on välttämätöntä uskottavalle energiasiirtymälle, hän sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ylisti puhetta tuoreeltaan sanomalla, että ”todellinen Ranska on palannut”.

-Haluan ilmaista tunteeni ja ystävyyteni, kun kuulen Ranskan presidentin ilmaisevan itseään tuolla tavalla, Juncker sanoi.

Suomalainen europarlamentaarikko, parlamentin varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki tiivisti kuitenkin Twitterissä monen puhetta kuunnelleen tunteet.

-Macronilla oli tuhannen taalan paikka perustella Yhdysvaltojen, Ranskan ja Brittien toimia Syyriassa. Syyrian tilanne on haava eurooppalaisten sydämissä. Johtajien on perusteltava ja otettava kantaa, hän kirjoitti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti