Uutiset

Macron: Yhdysvaltojen ja Iranin presidentit voisivat tavata lähiviikkoina

Ranskan ja Yhdysvaltojen presidentit kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että maat ovat päässeet sopuun digitaaliverosta.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kiittelivät G7-kokouksen henkeä. Kuva: IAN LANGSDON
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kiittelivät G7-kokouksen henkeä. Kuva: IAN LANGSDON

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi maanantaina, että Iranin presidentti Hassan Rouhanin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen valmistelut ovat käynnissä.

Macron kertoi asiasta yhteisessä lehdistötilaisuudesta Trumpin kanssa G7-kokouksen yhteydessä Biarritzissa Ranskassa. Macron sanoi myös toivovansa, että tapaaminen saadaan aikaan lähiviikkojen aikana.

– Kaksi asiaa on meille hyvin tärkeitä. Iran ei koskaan saa saada ydinasetta, eikä tämä tilanne saa uhata alueen vakautta, Macron sanoi.

Macronin mukaan Rouhani on avoin tapaamiselle Trumpin kanssa. Trump puolestaan sanoi, että on valmis tapaamaan Rouhanin, jos olosuhteet ovat oikeat.

Omassa lehdistötilaisuudessaan yhteisen tilaisuuden jälkeen Trump sanoi, että Macronin tavoite lähiviikkoina tapahtuvasta tapaamisesta on realistinen.

Myös Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif vieraili G7-kokouksessa. Macron kertoi lehdistötilaisuudessa, että Zarifin kutsuminen oli hänen ideansa. Hän myös kertoi informoineensa Trumpia kutsusta ennen sen esittämistä.

Digitaaliverosta sopu

Sekä Trump että Macron kehuivat kilpaa kokouksen yhteishenkeä lehdistötilaisuudessa, jossa Iran nousi pääosaan ja muut aiheet jäivät taustalle.

Toinen keskeinen keskustelujen aihe oli kansainvälinen digitaalivero, josta Ranska ja Yhdysvallat ovat Macronin mukaan päässeet sopuun. Macronin mukaan veron yksityiskohdista saadaan sovittua ensi vuoden aikana, minkä jälkeen Ranska peruuttaa oman digitaaliveronsa.

Yhdysvallat on uhannut Ranskaa tullimaksuilla veron vuoksi.

Lisäksi pöydällä oli Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota. Macronin mukaan Trump vakuutti halukkuuttaan päästä Kiinan kanssa kauppasopimukseen. Trump puolestaan sanoi, että uskoo Kiinan olevan halukas sopimukseen.

– Olemme keränneet pian sata miljardia dollaria tullimaksuja. Kiinalla ei ole vaihtoehtoja.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic