Uutiset

Macronilla on tänään edessä kova paikka – Asiantuntija: "Kun Putin näkee heikkoutta, hän käyttää sen hyväksi"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin torstaina tilanteessa, joka on vieläkin mutkikkaampi kuin vielä kuukausi sitten näytti. Yhdysvallat vetäytyi toukokuun alussa Iranin ydinsulkusopimuksesta ja jätti eurooppalaiset kumppaninsa Ranskan, Saksan ja Britannian ilman vahvaa, läntistä selkänojaa.

Kansainvälisten suhteiden instituutin Venäjä-keskuksen johtaja Tatiana Kastoueva-Jean sanoo, että Macronilla ei tässä tilanteessa ole riittävän vahva asema kohdata Putinia.

-Putin tietää, että länsimaiden leirissä on erimielisyyksiä ja heti kun hän näkee heikkoutta, hän käyttää sitä hyväkseen, Kastoueva-Jean arvioi uutistoimisto Reutersille.

Macron vierailee Venäjällä ensimmäistä kertaa Ranskan presidenttinä, mutta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vieraaksi Macron ehti jo huhtikuussa. Tuolloin yritykset taivutella suurvallan johtaja omalle kannalle Iran-kysymyksessä päättyivät mahalaskuun.

Haluaa keskusteluyhteyden säilyvän kaikkien kanssa

Venäjän ja Ranskan presidenttien tapaamisessa olisi ollut riittävästi jännitteitä muutenkin. Epäily Venäjän osallisuudesta entisen upseerinsa Sergei Skripalin salamurhaan maaliskuussa johti myös Ranskassa Venäjän lähettiläiden maastakarkotuksiin.

Macronia on arvosteltu siitä, että hän tässä tilanteessa haluaa ylipäätään tavata Putinin. Bloomberg-uutissivuston mukaan Macron on puolustautunut syytöksiä vastaan perustelemalla, että hänen ulkopolitiikkaansa kuuluu keskusteluyhteyden säilyttäminen kaikkien maailman johtajien kanssa, oli sitten kyse Putinista, Trumpista tai Iranin Hassan Rouhanista.

Reilun vuoden Ranskan presidenttinä toiminut Macron pitääkin tiiviisti yhteyttä muiden maiden johtajiin. Putinin hän on tavannut jo kahdesti tätä ennen, ja puhelimessa he ovat puhuneet 11 kertaa, kertoo uutistoimisto Tass.

Taloudessa löytynee yhteinen sävel

Toistaiseksi Macronin diplomatia Venäjän suuntaan ei ole johtanut Syyrian ja Ukrainan konfliktien kohdalla minkäänlaiseen konkreettiseen ratkaisuun. Kaksikon on tarkoitus keskustella kummastakin, mutta tuloksilta ei odoteta paljoa.

Putin ja Macron voivat kuitenkin löytää yhteisen sävelen taloudellisissa kysymyksissä. Ranska on ollut viimeisen neljän vuoden ajan Venäjän suurin investoija, ja ranskalaiset yritykset ovat ohittaneet saksalaiset kilpakumppaninsa Venäjän-markkinoilla, arvioi Financial Observer.

Enemmistö ranskalaisista suuryrityksistä osallistuu parhaillaan käynnissä olevaan Pietarin talousfoorumiin, jonka yhteydessä Putin ja Macronkin tapaavat. Yksi yrityksistä on öljy-yhtiö Total, jolla on merkittävää liiketoimintaa Iranissa.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Total on ilmoittanut vetäytyvänsä miljardien dollarien arvoisesta hankkeesta Iranissa, jos ydinsulkusopimuksessa vielä mukana olevat maat, Ranska mukaan lukien, eivät onnistu saamaan sille poikkeuslupaa Yhdysvaltain Irania kohtaan asettamista pakotteista.

Pietarin talousfoorumi

Emmanuel Macron ja Vladimir Putinin tapaavat Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa.

Tapahtuma järjestetään 24.–26. toukokuuta.

Foorumi kokoaa yhteen yrityksiä sekä liike-elämän ja talouspolitiikan vaikuttajia eri maista.

Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1997 alkaen. Osallistujia on noin vuosittain noin 10 000.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic