Uutiset

"Makaisin mieluummin kuolleena katuojassa" – Boris Johnson ei aio mennä takaisin Brysseliin ja pyytää lisäaikaa brexitille

Britannian pääministerin Boris Johnson koki jälleen pettymyksen, kun hänen veljensä ilmoitti eroavansa hallituksesta.
Britannian pääministeri Boris Johnson poistui parlamenttitalolta kahden noyryyttävän tappion jälkeen keskiviikkoiltana. Alahuone äänesti sopimuksettoman brexitin estävän lain puolesta ja torppasi Johnsonin esityksen uusintavaaleista. Kuva: WILL OLIVER
Britannian pääministeri Boris Johnson poistui parlamenttitalolta kahden noyryyttävän tappion jälkeen keskiviikkoiltana. Alahuone äänesti sopimuksettoman brexitin estävän lain puolesta ja torppasi Johnsonin esityksen uusintavaaleista. Kuva: WILL OLIVER

Britannian brexit-vääntö jatkuu. Pääministeri Boris Johnson piti torstaina Pohjois-Englannissa puheen, jota brittimediassa pidettiin avauksena Johnsonin vaalikampanjalle.

– Valitettavasti parlamentti äänesti eilen romuttaakseen neuvotteluvoimamme ja tehdäkseen sopimukseen pääsyn hallitukselle hyvin paljon vaikeammaksi, Johnson sanoi puheessaan.

Toimittaja kysyi, voiko Johnson luvata briteille, ettei mene takaisin Brysseliin ja pyydä lisäaikaa brexitille.

– Kyllä. Makaisin mieluummin kuolleena katuojassa, Johnson vastasi painokkaasti.

Pääministerin brexit-aikeet eivät ole viikon aikana menneet suunnitelmien mukaan. Lisää oli luvassa torstaina, kun hänen oma veljensä ilmoitti eroavansa hallituksesta.

Tviitissään pikkuveli Jo Johnson kertoi olleensa viime viikkoina kahden vaiheilla. Vaakakupissa on painanut uskollisuus perheelle ja toisaalta kansallinen etu. Veljesten brexit-erimielisyyksillä on pitkät juuret, sillä vuonna 2016 Johnson kampanjoi EU-eron puolesta samalla, kun hänen veljensä kannatti unionissa pysymistä.

Lakialoitteen määrä palata alahuoneelle perjantaina

Parlamentin ylähuone ei ole asettumassa esteeksi opposition lakiesitykselle, joka estää pääministeri Johnsonin ajaman sopimuksettoman eron EU:sta, kertoivat BBC ja The Guardian. Alahuone hyväksyi lakiesityksen keskiviikkoiltana äänin 327–299.

Sen jälkeen lakialoite eteni ylähuoneen käsittelyyn, jonka 794-henkiseen jäsenistöön kuuluu muiden muassa tuomareita ja piispoja. Lakialoitteen epäiltiin jumiutuvan ylähuoneen keskusteluihin ja lakiesityksen kohtia koskeviin äänestyksiin, joista ylähuone äänestää jokaisesta erikseen.

Lain sinetöintiä varten ylähuoneen pitäisi palauttaa lakialoite takaisin alahuoneelle ennen ensi viikolla alkavaa istuntotaukoa.

BBC kertoi usean ylähuoneen jäsenen saapuneen keskiviikkona parlamenttiin mukanaan matkalaukullinen varusteita, joilla selvitä läpi yön kestävän käsittelyn. Ylähuone äänesti BBC:n ja The Guardianin lähteiden mukaan aamuyöhön asti kunnes se ilmoitti, ettei vastusta lakialoitetta. Se tarkoittaisi, että alahuone saa lakialoitteen käsittelyynsä perjantai-iltaan mennessä.

Lisäaikaa ensi vuoteen

Työväenpuolueen edustajan Hilary Bennin lakialoite torppaa kuusi viikkoa Britanniaa johtaneen Johnsonin suunnitelmat runnoa brexit läpi takarajaan 31. lokakuuta mennessä sopimuksella tai ilman.

Jos parlamentti ei ole 19. lokakuuta mennessä hyväksynyt erosopimusta tai sopimuksetonta eroa, pääministerin on pyydettävä tammikuun 31. päivä vuoteen 2020 jatkuvaa lisäaikaa brexitille. Lakiesityksessä on Johnsonille valmis kirjepohja, jolla lähestyä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa, kertoo BBC.

Jos EU vastaa ehdottamalla toista päivämäärää, Johnsonin on vastattava tähän kahden päivän kuluessa. Parlamenttiedustajilla säilyisi valta hylätä päivä.

Johnson on ollut pääministerikampanjastaan lähtien ehdoton brexitin lokakuun takarajan suhteen. Brexitin venyttäminen vesittäisi Johnsonin kaavailemat myönnytykset EU:lta erosopimukseen.

Johnson ehdottaa vaaleja uudelleen

– Jos olen vielä pääministeri 15. lokakuuta tiistain jälkeen, lähdemme EU:sta 31. lokakuuta, toivoakseni paremman sopimuksen kanssa, Johnson sanoi parlamentille keskiviikkona ennenaikaisia vaaleja koskeneessa väittelyssä.

Hän kärsi keskiviikkona myös toisen merkittävän tappion, kun hänen ehdotuksensa uusista parlamenttivaaleista ei mennyt läpi. Ehdotus olisi tarvinnut kaksi kolmasosaa edustajista taakseen. Se hylättiin äänin 298–56.

Työväenpuolue ei äänestänyt. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että puolue on valmis vaaleihin vasta sitten, kun sopimuksettoman EU-eron estävä lakialoite on astunut voimaan.

– Se oli raukkamainen loukkaus demokratiaa kohtaan, Johnson kommentoi tiedottajansa mukaan torstaina.

Johnsonin mukaan opposition lakialoite hylkäisi ”maan suurimman demokraattisen äänestystuloksen” eli vuoden 2016 kansanäänestyksen brexitistä.

Johnson vaati uusintavaaleja toistamiseen torstaina. Hallitus aikoo tuoda asian äänestykseen uudelleen maanantaina.

Juttua päivitetty 5.9.2019 klo 21.07. Lisätty uusia tietoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic