Uutiset

Malesian oppositiojohtajan väitteet sabotaasista tutkitaan valeuutislain pohjalta

Malesian oppositiojohtaja Mahathir Mohamad on kehottanut hallitusta syyttämään häntä uuden valeuutislain nojalla. Mahathirin kehotus tuli sen jälkeen kun viranomaiset olivat kertoneet tutkivansa hänen vääriä väitteitään, että hänen lentokonettaan olisi sabotoitu parlamenttivaalien alla.

Malesiassa on parhaillaan käynnissä intensiivinen vaalikampanja ennen 9. toukokuuta pidettäviä vaaleja. Pääministeri Najib Razakin suurin haastaja on jo 92-vuotias entinen pääministeri Mahathir.

Kriitikkojen mukaan uusi valeuutislaki tähtää sananvapauden ja pääministeri Najibin kritisoinnin rajoittamiseen. Pääministeri on keskellä miljardien eurojen rahoitusskandaalia ja ihmiset ovat raivoissaan myös elinkustannusten noususta.

-Minut haastetaan uuden valeuutislain nojalla… sen kun haastatte, Mahathir sanoi opposition kampanjatilaisuudessa Putrajayassa torstaina.

-Toukokuun 9. päivä me kumoamme tämän varkaiden hallituksen, jota johtaa Najib Razak, hän kertoi hurraaville kannattajilleen.

Sabotaasiväite kumottiin

Mahathir sanoi viime viikolla, että hän epäili sabotaasia tehdyn hänen yksityiskoneelleen, jonka oli määrä lennättää hänet Kuala Lumpurista Langkawiin, missä hänen oli määrä julkistaa ehdokkuutensa. Hänen lentäjänsä oli huomannut koneen vahingoittuneen juuri ennen ilmaan lähtöä.

Hallitus määräsi asiasta tutkinnan. Ilmailuviranomaiset kertoivat, että he eivät olleet löytäneet merkkejä sabotaasista. Johtavan ilmailuviranomaisen mukaan oli väärin tehdä tällaisia ”villejä ja vääriä” väitteitä poliittisen edun saamiseksi.

Malesian johtava poliisitarkastaja Mohamad Fuzi Harun kertoi toimittajille, että poliisi voi kutsua Mahathirin antamaan lausunnon valeuutistutkimuksessa, ”mikäli siihen on tarve”.

Malesia on yksi ensimmäisistä maista, joiden lakiin on lisätty valeuutiset. Tanskan kansalainen sai viime viikolla syytteen lain perusteella poliisin virheellisestä kritisoinnista sosiaalisessa mediassa.

Mahathir ja Najib ovat syytelleet toisiaan kampanjoissaan rajusti. Najibin odotetaan pysyvän vallassa, mutta asiantuntijat odottavat Mahathirin pääsevän lähelle hänen kannatuslukujaan.

Oikeusministeriö tutkii rahoituskandaalia

Najib on puheenjohtaja valtiollisen 1Malaysia Development Berhad -rahaston johtokunnassa. Hän on kiistänyt väitteet siitä, että hän olisi ohjannut rahastosta pois miljardeja euroja. Oikeusministeriö tutkii parhaillaan rahaston toimia Yhdysvalloissa ja muissa maissa, kuten Singaporessa ja Sveitsissä.

Najib kehotti perjantaina kannattajiaan katsomaan ohi valheiden ja herjausten ja valitsemaan puolen, joka tarjoaa maalle ”parhaan agendan”.

-Vaikka meitä kohtaa tsunami hallitusta ja johtajia vähätteleviä herjauksia, haluaisin sanoa, että me emme pysty rakentamaan kansallisvaltion tulevaisuutta herjalle ja henkilöön meneville hyökkäyksille, hän sanoi valtiollisen uutistoimiston Bernaman mukaan.

Oppositio on väittänyt vaalien olevan epärehelliset. Suunnitelma äänestysalueiden määrittelemiseksi uudelleen hyväksytettiin pikavauhtia parlamentissa vain muutama päivä ennen kuin Najib ilmoitti vaaleista.

Vaaleja seuraavat järjestöt sanovat äänestyslistoissa olevan hälyttäviä epäselvyyksiä, jotka voivat vaarantaa koko prosessin laillisuuden.

Mahathir Mohamad

Vuonna 1925 syntynyt malesialainen poliitikko, joka oli maansa neljäs pääministeri vuosina 1981–2003.
Mahathir kouluttautui ensin lääkäriksi, Umno-puolueeseen hän liittyi vuonna 1946.
Parlamenttiin hänet valittiin 1964. Vuonna 1976 hän nousi varapääministeriksi, ja pääministeriksi vuonna 1981.
Pääministerinä Mahathir johti maansa nopeaan modernisaatioon ja talouskasvuun. Hän sääti sisäisen turvallisuuden lain, jonka nojalla voitiin vangita aktivisteja ja hänen poliittisia vihollisiaan.
Vuonna 1998 hän erotti varapääministerinsä Anwar Ibrahimin, joka sai vankeustuomion korruptiosta ja homoseksuaalisuudesta.
Eläkeläisenä hän on muun muassa kritisoinut nykyistä pääministeriä Najib Razakia korruptiosta ja rahanpesusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic