Uutiset

Mallia maakunnista – vanhusten kotihoidon tarve kasvaa seuraavaksi suurissa kaupungeissa

Suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa, vanhusten määrän kasvu kiihtyy lähivuosina. Lisäksi valtakunnallisissa linjauksissa halutaan pidentää jo nyt kotihoidon piirissä olevien asumisaikaa kotona.

Omat vaatimuksensa tuovat terveydenhuollon muutokset, kuten entistä varhaisemmat kotiutukset sairaalasta. Silloin kuntoutuksen tarve korostuu.

Kaikki tämä alkaa näkyä sote-palveluista ensimmäiseksi kotihoidossa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa.

Hän pitää kotihoidon isona haasteena asiakasmäärien kasvua samalla, kun kotona asumisaikaa pitää pystyä pidentämään.

Hänestä suuret kaupungit voisivat ottaa oppia Kainuusta ja Etelä-Karjalasta, jotka ovat jo uudistaneet kotipalveluita vanhusten osuuden kasvettua.

Kehusmaa sanoo, että ne ovat esimerkiksi parantaneet eturintamassa ympärivuorokautisen kotihoidon palveluja. Kotihoitoa voi saada tarvittaessa myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Kainuun sote-kuntayhtymän vanhuspalvelujohtaja Eija Tolonen sanoo, että ympärivuorokautista kotihoitoa voidaan tarjota lähes koko maakunnassa, pitkistä etäisyyksistä huolimatta. Joissakin kodeissa käydään jopa kuusi kertaa vuorokaudessa. Kymmenien kilometrien päähän kuntakeskuksista ei kuitenkaan voida lähteä.

Hallituksella on koti- ja omaishoitoa koskeva kärkihanke. Yksi sen kotihoitoa koskevista tavoitteista on kotihoidon saaminen myös illalla, yöllä ja viikonloppuisin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic