Uutiset

Malminetsintä kasvaa Suomessa: investointi kasvoi 50 prosenttia vuonna 2017

Malminetsintä kasvoi Suomessa voimakkaasti vuonna 2017, kertoo malminetsintäviranomainen eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Malminetsintään investoitiin kaikkiaan 61,4 miljoonaa euroa, mikä on 50 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maan pinnalle vedettynä viime vuoden kairauskilometrit yltäisivät Helsingistä Jyväskylään. Tukesin mukaan Suomen maaperää kairattiin viime vuonna kaikkiaan 273 kilometriä. Tämä on 53 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kaivosinvestointien määrä kasvoi 25 prosenttia ja oli 303 miljoonaa euroa.

-Malminetsintä kasvoi Suomessa poikkeuksellisen voimakkaasti. Kasvu olisi voinut olla vielä voimakkaampi, jos yhtiöillä ei olisi ollut loppuvuodesta ongelmia saada riittävästi kairauskalustoa, Tukesin ryhmäpäällikkö Terho Liikamaa arvioi.

Tukesille raportoi malminetsinnästä viime vuonna 46 yhtiötä. Suomessa toimivat yhtiöt etsivät joko ensisijaisesti tai toissijaisesti kultaa. Perusmetalleista etsitään eniten kuparia ja nikkeliä. Akkuteknologian kasvunäkymien myötä koboltin, litiumin ja grafiitin etsintä on kasvussa.

Suomen kaivoksissa louhittiin viime vuonna ennätykselliset 120,4 miljoonaa tonnia. Tämä tarkoittaa maltillista kolmen prosentin kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Malmi- ja hyötykivilouhinta kasvoi 11 prosenttia 48,4 miljoonaan tonniin.

Suurimmat investointikohteet olivat Kevitsa Sodankylässä, Suurikuusikko Kittilässä, Talvivaara Sotkamossa ja Siilinjärven kaivokset.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic