Uutiset

Manchester hiljentyi illalla uhrien muistolle

Iltakuudelta Manchesterissa (Suomen aikaa iltakahdeksalta) väkijoukko saapui nopeasti järjestettyyn muistotilaisuuteen Manchesterin keskustan Albert Squarelle. Poliisi arvioi paikalla olleen tilaisuuden alkaessa 2500 – 3000 ihmistä, mutta väkimäärä paisui nopeasti ja levittäytyi lähikaduillekin.

Manchesteriläiset haluavat kunnioittaa terrori-iskun uhreja, osallistua heidän perheidensä suruun ja osoittaa yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta. Tänä iltana he näyttivät sen koko maailmalle.

Ennen täsmällisesti alkaneita muistopuheita kaupungintalon aukiolla soi harras musiikki ja yleisö pysähtyi minuutin hiljaisuuteen. Sitten tulivat valtavat taputukset yhtenäisyyden ilmaisemiseksi. Ihmiset nostivat tuomiaan kukkakimppuja ilmaan, joku lähetti taivaalle kolme kullanväristä, sydämenmuotoista ilmapalloa.

-Tässä on vähän matkan päässä kirkko, jonka luokse me jätämme kimppumme, sanoo tulppaaneja kantava Jack Southwell, joka on tullut ystäviensä Melissa Stubbsin ja Chris Romen kanssa paikalle.

-Tällaiset kamalat tapahtumat tuovat esiin myös sen, mikä ihmisissä on hyvää: rohkeuden ja auttamishalun. Uskon, että lopulta tämä pikemminkin yhdistää yhteisöämme kuin hajottaa sitä, Southwell sanoo.

Paikalla on koko yhdyskunta. Moni on tullut lasten kanssa ja täällä on paljon myös etnisten vähemmistöjen edustajia. Musliminainen tuskailee, koska hänen mielestään itsemurhapommittajat haluavat tuhota myös muslimiyhteisön. Hän saa lukuisia halauksia muilta kuin muslimeilta.

Lähiseudulla opettajana työskentelevä Paul on tuonut paikalle tyttärensä Katien, 7, ja Rubyn, 5. Tapaus oli lapsille järkyttävä, sillä nuoresta iästään huolimatta Katiekin on jo esiintynyt lauluryhmänsä kanssa. Myös Arena on tytöille tuttu paikka.

-Olen selittänyt heille, että siellä oli yksi paha mies, mutta täällä me näemme monia hyviä ihmisiä. Tytöt halusivat itse tulla, Paul kertoo.

Väkijoukossa liikkui myös alueen kansanedustajanpaikkaa puolustava Lucy Powell, joka on muiden poliitikkojen tapaan keskeyttänyt vaalikampanjansa tänään. Hän kiitteli kaupunkilaisten yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja halua tukea onnettomuuden uhreja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic