Uutiset

Manipulointiyritykset ovat mahdollisia – Harkimon Liike Nyt etsii keinoja verkkoäänestäjien henkilöllisyyden varmentamiseksi

Hjallis Harkimon perustama Liike Nyt vannoo suoran demokratian nimiin. Liikkeen jäsenille tarkoitettuihin verkkoäänestyksiin sisältyy kuitenkin riski manipulointiyrityksistä. Harkimo sanoo Liikkeen etsivän keinoja, joilla jäseniksi rekisteröityvien henkilöllisyydestä voitaisiin varmistua nykyistä paremmin ja estää äänestäminen valehenkilöllisyyksillä.
Hjallis Harkimon Liike Nyt on ottanut oppia italialaisesta Viiden tähden liikkeestä. Harkimon mukaan häntä kiinnostaa italialaisten tapa toimia, ei heidän politiikkansa sisältö.

Ensi kevään eduskuntavaaleihin lähtevä Liike Nyt lupaa kannattajillaan perinteisiä puolueita parempia vaikutusmahdollisuuksia. Käytännössä tämä toteutetaan verkkoäänestysten avulla.

Liike Nyt kertoi maanantaina, että verkkokyselyssä liikkeen kannattajat ovat nostaneet vaaliteemoiksi Itämeren puhdistamisen, yrittäjien sosiaaliturvan kehittämisen sekä yleishyödyllisten yhteisöjen ja ay-liikkeen veroetujen kaventamisen. Lisäksi Liike Nyt kertoi, että myös muut vaaliteemat päätetään verkkokeskustelun perusteella.

Jäsenäänestyksillä voidaan päättää Liikkeen kannoista myös yksittäisiin lakihankkeisiin.

Liike tiedonkeruumatkalle Italiaan

Liikkeen jäseneksipääsee rekisteröitymällä verkkosivuilla, joilla kysytään etunimen ja sukunimen lisäksi sähköpostiosoitetta, puhelinnumeroa ja kotikuntaa. Sen tarkemmin henkilöllisyyden aitoutta ei varmenneta.

Liikkeen perustaja, kansanedustaja Hjallis Harkimo myöntää, että nykyiseen rekisteröintimalliin sisältyy riski siitä, että jäseneksi rekisteröityisi henkilöitä valehenkilöllisyyksillä ja useammalla sähköpostiosoitteella. Tällöin yksi henkilö voisi osallistua äänestyksiin useammalla äänellä.

Harkimon mukaan Liike pyrkii seuraamaan mahdollisia manipulointiyrityksiä ja puuttumaan niihin, jos epäilyksiä herää. Epäilyjä merkittävistä manipulointiyrityksistä ei Harkimon mukaan ole ainakaan toistaiseksi paljastunut. Liikkeellä on noin 12 000 rekisteröityä jäsentä.

Harkimon mukaan rekisteröintijärjestelmää aiotaan kehittää väärinkäytösten minimoimiseksi. Hän ei ota kuitenkaan vielä kantaa siihen, miten henkilöllisyyden varmentamista käytännössä aiotaan parantaa.

– Olemme vasta alkuvaiheessa, mutta kehitämme verkkoalustaamme koko ajan. Meiltä on lähdössä kolme henkilöä Italiaan katsomaan, miten homma siellä toimii, Harkimo viittaa koomikko Giuseppe Grillon ympärille syntyneeseen Viiden tähden liikkeeseen.

Harkimo haluaa jäljitellä Viiden tähden liikkeen suoran demokratian toimintatapaa, mutta ei sen politiikkaa.

– Yritämme oppia, miten heidän verkkoalustansa toimii.


Lue myös: 
Hjallis Harkimon Liike Nyt ei osallistu valtakunnallisiin vaalitentteihin – Eduskuntavaaleissa ykkösteema on oma sote-malli, jossa maakunnat laitetaan romukoppaan

Liike syntyi kohun saattelemana

Liike Nyt syntyi suuren mediahuomion saattelemana viime huhtikuussa, kun Harkimo ilmoitti eroavansa kokoomuksesta ja perustavansa uudenlaisen poliittisen liikkeen. Harkimo arvosteli eronsa yhteydessä kokoomuksen johtoa autoritaarisesta johtamisesta ja jäsenistön näkemysten sivuuttamisesta.

Puheenjohtaja Petteri Orpo torjui kritiikin toteamalla muun muassa, että Harkimo olisi saanut näkemyksensä paremmin esiin toimimalla eduskuntaryhmässä aktiivisemmin.

Liikkeeseen on lähtenyt mukaan muitakin tunnettuja henkilöitä, kuten Sdp:n ex-kansanedustaja ja puoluesihteeri Mikael Jungner, joka nykyään työskentelee viestintätoimiston toimitusjohtajana sekä toimittaja Tuomas Enbuske.

Liikkeen tavoitteena on saada kevään vaaleihin 150 kansanedustajaehdokasta siten, että näitä olisi kaikista Manner-Suomen vaalipiireistä. Maanantaina ehdokkaita oli koossa 50.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic