Uutiset Tampere

Marin haluaa sdp:n johtoon joukkuehenkeä – " Yhteen hitsautuminen on sitä, mitä haluan nähdä"

Sdp:n puheenjohtajaehdokkaan, pääministeri Sanna Marinin mukaan sdp:n puoluejohto hitsautui yhteen viime talvena, kun Antti Rinne sairastui, ja puolue joutui vaikeaan tilanteeseen. Samanlaista joukkuehenkeä hän kaipaa sdp:n tulevalta johdolta.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari joutuu taistelemaan jatkostaan sdp:n varapuheenjohtajana. Kuva: Arttu Laitala
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari joutuu taistelemaan jatkostaan sdp:n varapuheenjohtajana. Kuva: Arttu Laitala

Sdp:n puheenjohtaja- ja puoluesihteeriehdokkaat pitivät esittelypuheenvuoronsa lauantai-iltana Tampere-talossa. Valinnat tehdään sunnuntaiaamulla.

Sdp:n puheenjohtajaehdokkaaksi asetettu pääministeri Sanna Marin kiitteli puolueensa innostavaa ja osallistavaa tulevaisuuteen suuntautunutta ohjelmatyötä.

– Yhteisestä työstä on syntynyt ainutlaatuista. Koko vaalikevät keskusteltiin sosialidemokraattien tavoitteista. Seisoimme tavoitteidemme takana, emmekä heiluneet, vaikka meitä haastettiin.

Antti Rinteen sairausloman aikana puoluejohto hitsautui yhteen.

– Joukkuehenki ja yhteen hitsautuminen on sitä, mitä haluan nähdä tulevalla puoluekokouskaudella, Marin sanoi,

Kutkuttava äänestys varapuheenjohtajista

Sdp:n kolmesta varapuheenjohtajasta tulee sunnuntaina kutkuttava äänestys. Ehdolla ovat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Helsingistä, kansanedustaja Aki Lindén Turusta, kansanedustaja Niina Malm Imatralta, kansanedustaja Matias Mäkynen Vaasasta, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari Lahdesta ja Palvelualojen ammattiliitto Pamin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo Helsingistä.

Ainoa ehdokas sdp:n puoluesihteeriksi on nykyinen puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Mäkynen kävi kovaa kampanjaa

Varapuheenjohtajaehdokkaista vain Skinnari kuuluu ennestään sdp:n varapuheenjohtajistoon ja joutuu nyt kamppailemaan toden teolla jatkostaan.

Sukupuolikysymys puoltaisi ammattiyhdistystaustaisen, mutta melko tuntemattoman kansanedustajan Niina Malmin nousua varapuheenjohtajistoon. Myös viime kerralla puheenjohtajakisassa mukana ollut ministeri Timo Harakka lienee vahvoilla.

Nuorten tukeman 29-vuotiaan Matias Mäkysen meriittinä pidetään hänen johdollaan valmisteltua sdp:n yleisturvamallia sosiaaliturvan uudistamiseksi. Hän kävi kokouspaikalla Tampereella kovaa kampanjaa, ja on vahvistanut asemiaan.

Sdp:n Varsinais-Suomen puoluekokousedustajat esittävät Aki Lindeniä ensisijaisesti varapuheenjohtajaksi. Jos Lindéniä ei valita sdp:n varapuheenjohtajaksi, niin hän asettuu sen jälkeen ehdolle puoluevaltuuston johtoon. Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi on asettunut ehdolle nykyinen puheenjohtaja, kuntaministeri Sirpa Paatero. Lindénin ansioksi luetaan vahva kokemus suuren organisaation Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana.

Kuusi

Liikenne- ja viestintäministeri, kansanedustaja Timo Harakka, 57, Helsingistä. Työministeri 6–12/2019. Teatteritaiteen maisteri, palkittu toimittaja ja tietokirjailija. Kotoisin Äänekoskelta. Äidinkieli viittomakieli. Nykyinen vaalipiiri Uusimaa. Pyrki vuonna 2017 sdp:n puheenjohtajaksi.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Matias Mäkynen, 29, Vaasasta. Nousi eduskuntaan varapaikalta Jutta Urpilaisen siirryttyä EU-komissaariksi. Johti sdp:n sosiaaliturvamallin yleisturvan valmistelua. Työskennellyt analyytikkona viestintäyhtiö Rud Pedersenin palveluksessa.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri, kansanedustaja Ville Skinnari, 46 Lahdesta. Koulutukseltaan lakimies. Sdp:n kolmas varapuheenjohtaja 2017–. Kansanedustaja vuodesta 2015. Entinen jääkiekkoilija. Työskennellyt pienyrittäjänä ja kansainvälisenä lakiasiantuntijana. Sdp:n edesmenneen kansanedustajan Jouko Skinnarin poika.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, sairaalaneuvos Aki Lindén, 68, Turusta. Lääketieteen lisensiaatti ja valtiotieteen maisteri. Työskennellyt aiemmin Helsingin ja Uudenmaan ja sitä ennen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana. Tullut tunnetuksi julkisen terveydenhuollon voimakkaana puolestapuhujana. On ehdolla myös puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Niina Malm, 38, Imatralta. Työskenteli aiemmin Teollisuusliiton pääluottamusmiehenä Ovakon terästehtaalla. Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Suorittanut logistiikan perustutkinnon Imatran ammattioppilaitoksessa 2000.

Palvelualojen ammattiliiton edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo, 51, Helsingistä. Toimii myös Palvelualojen työttömyyskassan puheenjohtajana. Koulutukseltaan sosiaaliohjaaja. Oli eurovaaliehdokkaana,

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti