Uutiset

Marin väläyttää tiukempia rajatarkastuksia virusmuunnoksen leviämisen hillitsemiseksi

Hallitus neuvottelee keskiviikkoiltana uuden Britannian virusmuunnoksen vaikutuksista Suomen koronatorjuntaan. Rajoja aiotaan valvoa entistä tiukemmin. Nykyiset rajoitukset pysyvät tai tiukentuvat.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronavirusmuunnoksen leviämisen mahdollisuuteen on suhtauduttava vakavasti. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronavirusmuunnoksen leviämisen mahdollisuuteen on suhtauduttava vakavasti. Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti huolestuttavana tietoja muun muassa Irlannissa rajusti levinneestä koronavirusmuunnoksesta.

Hallitus keskustelee keskiviikkoiltana koronvirusmuunnosten vaikutuksista Suomen koronatorjuntaan. Nykyisiin rajoituksiin ei ole tulossa minkäänlaisia helpotuksia. Tiukennuksia harkitaan.

– Itse arvioin, että riskit ovat isot. Nyt ei ole aika lähteä rajoitustoimia höllentämään, sanoi pääministeri Marin ennen Säätytalolla käytäviä neuvotteluita.

Britanniasta liikkeelle lähteneen koronavirusmuunnoksen vaarallisuus ei tue siitä, että sen aiheuttama tauti olisi aiempaa vaarallisempi.

Virusmuunnos kuitenkin leviää aiempaa koronavirusta helpommin. Siksi se voi nykyisilläkin rajoituksilla aiheuttaa tilanteen, jossa terveydenhoito ylikuormittuu ja monet sairastuvat vakavasti.

Marinin mukaan hallitus pyrkii neuvotteluissaan ennakoimaan muunnoksen leviämismahdollisuuksia, vaikka tautitilanne juuri nyt on hallinnassa.

Maahantuloon kovia tiukennuksia

Marinin mukaan Säätytalolla keskustellaan ankarista rajatarkastustoimista. Maahantulo voitaisiin rajoittaa vain välttämättömälle työmatkaliikenteelle.

– Meillä on ollut koko ajan sisä- ja ulkorajatarkastukset ja olemme saaneet niiden käyttämisestä kritiikkiä. On kuitenkin syytä katsoa, pitäisikö rajatoimia entisestään kiristää.

Marin vaatii lisäksi viranomaisia varmistamaan, että rajoilla testataan Suomeen saapuvat. Lisäksi karanteenit pitää ottaa käyttöön.

Hän muistuttaa, ettei hallitus voi päättää näistä toimista, mutta paikallisilla viranomaisilla on päätöksilleen hallituksen tuki.

Tapahtumateollisuudelle tukea

Pääministerin koronatorjuntalinja tarkoittaa sitä, että tiukat alueelliset kokoontumisrajoitukset ovat jatkumassa ympäri Suomen vielä kauan.

Toinen Säätytalon neuvotteluissa esiin nouseva kysymys on, kuinka tapahtumateollisuuden ahdinkoa tuetaan.

Vielä ei ole tietoa, koska tapahtumiin voidaan jälleen ottaa yleisöä. Esimerkiksi jääkiekkoliiga pyörii koko ajan ilman katsojia.

– Puhumme siitä, miten voimme rahallisesti tukea tapahtuma-alan yrityksiä, sanoi Marin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että hänen nimittämänsä työryhmä on joulukuussa valmistellut turvallisten tapahtumien mallia rokotusten jälkeiseen aikaan, kun tapahtumien terveysturvallisuus kuitenkin on edelleen huomioitava.

Toimenpiteet on kerrottava alalle mahdollisimman pian, koska monien kesän tapahtumien valmistelu on jo vauhdissa.

Alan ahdinkoon harkitaan Saarikon mukaan lisätalousarviota, mutta rahasummista ei ole vielä päätöstä.

Koronatorjunta on myös taloudelle eduksi

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) piti tärkeänä, ettei koronavirus enää pääse hallitsemattomasti leviämään Suomessa.

Viruksen hillitseminen on Vanhasen kuulemien talousasiantuntijoiden mukaan parasta talouspolitiikkaa.

– Nyt ei pidä ottaa riskejä. Uutta viruksen muunnosta ei pidä päästää leviämään Suomeen, sanoi Vanhanen ennen siirtymistä Säätytaloon hallituksen neuvotteluihin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)ei vielä ottanut kantaa, pitääkö rajoituksia tiukentaa.

– Tärkeintä on, että saadaan rokotetta riittävästi Suomeen.

Virusmuunnoksesta pitää Henrikssonin mukaan saada asiantuntijoilta faktatietoa, ennen kuin hallitus tekee merkittäviä kiristyksiä.

– Pysytään lain ja normaalilainsäädännön puitteissa, linjasi Henriksson sopivia koronatoimia.

Tartuntatautilain muutos on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Pääministeri Marinin mukaan valmiuslaki ei ole vielä ajankohtainen, mutta mahdollisuus on olemassa, jos tautitilanne pahenee ja terveysviranomaiset suosittelevat valmiuslain antamien mahdollisuuksien käyttöä.

– Valmiuslailla voidaan esimerkiksi liikkumista rajoittaa 118. pykälällä. En halua ennalta sulkea mitään pois, sanoi Marin.

Toinen mahdollinen syy ottaa valmiuslaki käyttöön liittyisi siihen, jos terveydenhuollon kapasiteetti ylikuormittuu koronaviruspotilaista.

 

Uutista on oikaistu kello 18.00. Marin ei puhunut ulkomaisesta työvoimasta, vaan ainoastaan välttämättömän työmatkaliikenteen sallimisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic