Uutiset Helsinki

Marin vastasi tiukasti perussuomalaisille syytöksistä perustuslain rikkomisesta: "Näin vakavissa syytöksissä villoja vihjausten sijaan"

Perussuomalaiset vaati eduskuntaa keskeyttämään kesälomansa, kokoontumaan ja hallitukselta tiedoksiantoa EU-neuvotteluissa.
Pääministeri Sanna Marin aloitti tänään kesälomansa. Hän sanoi palaavansa töihin, mikäli tarve tulee. "Ehtihän tätä vapaata jo aamupäivä kestääkin", Marin totesi aamulla. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marin aloitti tänään kesälomansa. Hän sanoi palaavansa töihin, mikäli tarve tulee. "Ehtihän tätä vapaata jo aamupäivä kestääkin", Marin totesi aamulla. Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi terävästi perussuomalaisten esittämiin syytöksiin Marinin mandaatista neuvotteluissa EU:n elvytyspaketista.

Ps:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi, että Marin on kävellyt perustuslain yli.

– Kovaa puhetta. Pitäisin kohtuullisena, että kun syytetään, niin samalla täsmennettäisiin, missä kohdin olen toiminut vastoin Suomen perustuslakia, Marin kirjoitti Twitterissä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontui tänään torstaina iltapäivällä. Ryhmä vaati eduskuntaa keskeyttämään kesälomansa, kokoontumaan ja hallitukselta tiedoksiantoa EU-neuvotteluissa.

Tavio totesi Lännen Medialle, että perussuomalaiset esittäisi hallitukselle epäluottamusta, mikäli hallitus antaa tiedoksiannon.

Marin on perussuomalaisten mielestä todennäköisesti rikkonut perustuslakia ja ohittanut perustuslakivaliokunnan lausunnon.

Vastauksessaan Marin sanoo, että hän on valmis eduskunnan kuultavaksi. Hän totesi, että eduskunnan kokoontumisesta päättää eduskunta eikä valtioneuvosto.

”Näin vakavissa syytöksissä villoja vihjausten sijaan”

Marin oikaisi perussuomalaisten kansanedustajan, suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelän esittämää kommenttia, jonka mukaan Marin ei olisi kertonut suurelle valiokunnalle EU-neuvotteluiden etenemisestä.

– Tosiasissa olin neuvottelujen aikana useita kertoja yhteydessä suuren valiokunnan puheenjohtajaan Satu Hassiin.

Hassi (vihr.) vahvisti yhteydenpidon Twitterissä.

Marin totesi lisäksi, että hän on ”aina valmis keskustelemaan” EU-neuvotteluista eri puolueiden kesken.

– Sen sijaan epämääräiset vihjaukset ministerivastuuprosessista eivät ole reiluja. Näin vakavissa syytöksissä pitäisi olla villoja vihjausten sijaan.

Suuri valiokunta ohjaa EU-asioissa

EU-johtajat pääsivät sopuun unionin 750 miljardin euron elvytyspaketista varhain tiistaiaamuna.

Suomea neuvotteluissa edustaneella Marinilla oli taustallaan eduskunnan suuren valiokunnan kanta. Suuri valiokunta määrittelee eduskunnan kannan EU-asioissa.

Lisäksi Marinin neuvottelumandaatista oli lausunut kesäkuussa perustuslakivaliokunta, jonka lausunto oli kriittinen elvytyspakettia ja unionin yhteistä velkaa kohtaan.

Perussuomalaisten mielestä Marin on sivuuttanut perustuslakivaliokunnan lausunnon Brysselin neuvotteluissa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän (sd) mukaan valiokunnan kanta ei estänyt pääministeriä neuvottelemasta EU:ssa.

Ps: Hallitus asettaa muut EU-maat Suomen edelle

EU:sta ollaan perussuomalaisten mukaan tekemässä tulonsiirtounionia, jossa ”taloutensa paremmin hoitaneet maat laitetaan maksumiehiksi huonommin taloutensa hoitaneille”.

– Suomalainen veronmaksaja laitetaan kirjaimellisesti omilla korkeilla veroillaan rahoittamaan muiden maiden matalamman verotuksen, Tavio sanoo.

EU ottaa ensimmäistä kertaa yhteistä velkaa elvytyspaketin rahoittamiseen.

Tavio sanoo, ettei Suomen maatalous hyödy elvytyspaketista, vaan siinä ainoastaan kompensoidaan aiempia leikkauksia.

Suomen vienti ei kohene hänen mukaansa merkittävästi, vaan ”pikemmin tämä hyödyttää Saksan teollisuutta ja Ranskan pankkeja”. Suomen kilpailukyky taas heikkenee perussuomalaisten mukaan, koska tukipaketin avustusten takia veroastetta ”joudutaan todennäköisesti nostamaan entisestään”.

– Hallitus asettanut muiden EU-maiden edun Suomen edun edelle.

Uusimmat

Fingerpori

comic