Uutiset

Marine Le Pen ilmiriidassa median kanssa - yritti valita toimittajansa

Katja Ihatsu

34 ranskalaista mediataloa on allekirjoittanut yhteisen julkilausuman, jossa ne paheksuvat presidenttiehdokkaan puolueen yritystä rajoittaa vaaliuutisointia. Le Penin äärioikeistopuolue Front national ei ole päästänyt kaikkia toimittajia Le Penin vaalitilaisuuksiin.

Allekirjoittajien joukossa ovat likipitäen kaikki Ranskan merkittävät median edustajat, kuten maan suurimmat sanomalehdet Le Figaro, Le Monde ja Libération, uutistoimisto AFP:n toimittajat, talouslehti Les Echos valtiollinen televisiokanava France 2, BFM-TV ja aikakauslehti Elle.

– Protestoimme jyrkimmällä mahdollisella tavalla sitä, että vapauttamme tehdä työtä ja välittää tietoa häiritään. Ei ole poliittisen tahon määrättävissä, miten media harjoittaa demokraattista rooliaan yhteiskunnassa, mediat kirjoittavat.

Front national on kiristänyt käytäntöään median suhteen toisen kierroksen käynnistyttyä viime maanantaina. Puolue on yrittänyt valita tietyt mediat, jotka saisivat tehdä tarkempaa vaaliseurantaa puolueen ehdokkaasta.

Digitaalisen tv-kanava Cnewsin juontaja Audrey Pulvar joutui torstaina tauolle poliittisista juontotöistä sen jälkeen, kun hän oli allekirjoittanut internetissä Le Penin vastaisen vetoomuksen. Asiaan kiinnitti huomiota Le Penin avustaja Florian Philippot Twitterissä.

Vetoomuksessa pyydettiin feministejä yhdistämään rivinsä ja äänestämään Le Penin vastaehdokasta, itsenäistä Emmanuel Macronia.

– Journalistien ei tule kertoa, ketä he äänestävät. Kyse on ammattietiikasta, tv-kanava perusteli päätöstä.

Pulvar itse kommentoi asia tviittaamalla, että harva se päivä äärioikeistolaiset päätoimittajat käyvät läpi Front nationalin vaaliohjelmaa mediassa, eikä se kiusaa ketään.

Le Pen ei epäröi käyttää kovia otteita. Helmikuussa hänen henkivartijansa kävivät käsiksi tv-ohjelma Quotidienin toimittajaan Paul Larrouturouun. Tämä yritti kysyä ehdokkaalta Europarlamentin korruptioepäilyistä.

Mies ehti tuskin aloittaa kysymyksensä, kun henkivartijat tarttuivat tähän kiinni ja raahasivat väkivalloin pois paikalta. He myös vahtivat, ettei toimittaja päässyt takaisin tekemään työtään.

Paikalla oli useita toimittajia, jotka kuvasivat välikohtauksen. Video on katsottu Youtubessa puoli miljoonaa kertaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic