Uutiset

Mariupolin piiritetystä kaupungista Etelä-Ukrainassa yritetään evakuoida siviilejä

Venäjä vaati taas Mariupolin puolustajia antautumaan, kukaan ei tarttunut tarjoukseen eilen.
Etelä-Ukrainassa piiritetyn Mariupolin satamakaupungin siviilien evakuoimista varten avataan tänään humanitaarinen käytävä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Lehtikuva// AFP Ronaldo Schemidt

Etelä-Ukrainassa piiritetyn Mariupolin satamakaupungin siviilien evakuoimista varten avataan tänään humanitaarinen käytävä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Varapääministerin mukaan asiasta on jo alustavasti sovittu Venäjän kanssa.

Käytävää pitkin kaupungista voidaan evakuoida naisia, lapsia ja vanhuksia. Alustavien arvioiden mukaan kaupungista on tarkoitus saada 90 bussilla pois liki 6  000 ihmistä, kertoivat kaupungin viranomaiset BBC:n mukaan.

Vereshtshukin mukaan evakuointien on määrä alkaa iltapäivällä. Hän varoitti kuitenkin, että turvallisuustilanne on kaupungissa niin vaikea, ettei mitään voida taata ennakolta.

Mariupolissa yhä olevien siviilien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta kaupungissa on arveltu yhä olevan jopa 100  000 siviiliä epätoivoisissa oloissa.

Kaikki siviilien evakuoinnit Ukrainasta ovat olleet jäissä viimeksi kuluneiden kolmen päivän ajan, koska humanitaaristen käytävien avaamisesta ei ole päästy sopuun. Humanitaaristen käytävien kautta on Ukrainassa saatu evakuoitua liki 300  000 ihmistä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaa kaksi kuukautta sitten.

Kolmas antautumisvaatimus

Venäjän puolustusministeriö on antanut Mariupolin satamakaupunkia puolustaville joukoille jo kolmannen uhkavaatimuksen antautua, kertoi yleisradioyhtiö BBC viitaten uutistoimisto Reutersin tietoihin. Edellisen kerran kaupunkia puolustavia joukkoja vaadittiin antautumaan tiistaina ja sitä ennen viikonloppuna.

Venäjän mukaan yksikään ukrainalaissotilas ei suostunut antautumaan tiistaina.

Piiritettyä kaupunkia viikkokausia puolustaneiden ukrainalaisjoukkojen rippeet ovat vetäytyneet Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle, missä on ukrainalaistietojen mukaan loukussa myös parisentuhatta siviiliä.

Puolustajien mukaan he eivät kuitenkaan pysty enää pitkään pitämään pintaansa, vaan vastarinta saattaa murtua jo tuntien kuluessa.

–  Vihollisia on kymmenen kertaa enemmän kuin meitä. Vetoamme maailman johtajiin ja pyydämme apua. Viekää meidät täältä johonkin kolmanteen maahan, pyysi kaupunkia puolustavaan merijalkaväen osastoon kuuluva Serhi Volyna Facebookissa.

Mariupol on lähes täysin tuhoutunut venäläisjoukkojen ilmaiskuissa ja kranaattitulessa.

Tästä pääset lukemaan kaikki Hämeen Sanomien Ukraina-jutut.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic