Uutiset

Marjanpoimijoiden ansioiden maksuun on tulossa tiukennuksia

 

Marja-alan yritysten on vastedes maksettava ulkomaalaisille metsämarjanpoimijoille näille kuuluvat ansiot jo Suomessa.

Linjaus sisältyy uuteen marja-alan yritysten ja ministeriöiden väliseen aiesopimukseen, joka on yrityksissä allekirjoituskierroksella. Ministeriöistä mukana ovat ulkoministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Tiukennuksella halutaan estää se, että poimija saisi rahansa esimerkiksi vasta loppuvuodesta kotimaassaan, ja vieläpä osan summasta itselleen lohkaisevan välikäden kautta.

Hallitusneuvos

Olli Sorainen

työ- ja elinkeinoministeriöstä muistuttaa, ettei yrityksillä ole lupa ottaa poimijoilta ilmaista luottoa lykkäämällä maksua.

– Viime vuoden lopulla todettiin, että yritykset olivat ottaneet liikaa vapauksia tässä kohtaa ja tulkinneet aiesopimusta vähän liian perusteellisesti omaksi edukseen.

Täsmennyksiä on tulossa myös päivittäisen 30 euron vähimmäisansion laskentatapaan. Summasta ei esimerkiksi saa vähentää kalliin lentolipun hintaa, jottei ansio jää liian pieneksi.

Sopimus koskee viisumivelvollisten maiden kansalaisia

Nykyisen ja ensimmäisen aiesopimuksen toimintatavoista yritykset ja ministeriöt sopivat vuoden 2014 lopulla. Mukana oli kolmetoista marja-alan yritystä.

Taustalla oli laaja keskustelu ulkomaalaisten marjanpoimijoiden oloista ja oikeuksista sekä selvitysmiehen esitykset ja eduskunnan kannanotot tilanteen parantamiseksi.

Soraisen mukaan aiesopimus on yhtenäistänyt ja parantanut käytäntöjä, vaikka ylilyöntejäkin alalla on ollut. Ministeriöiden ja neuvontaa hoitavan Pohjois-Pohjanmaan te-keskuksen edustajat tapaavat yritysten edustajat ennen ja jälkeen marjanpoimintakauden. Silloin käydään läpi käytännöt ja tarve parantaa niitä. Seuraava tapaaminen on toukokuun alussa Oulussa.

– Aiesopimus antaa rungon ja rakenteen yhdessä tuumaamiselle, Sorainen luonnehtii.

Sopimus koskee viisumivelvollisten maiden kansalaisten metsämarjanpoimintaa. Suurin osa näistä poimijoista tulee Thaimaasta.

Ensi kesäksi odotetaan 14 500:aa poimijaa

Ensi kesäksi ulkomaalaisia luonnonmarjanpoimijoita odotetaan tulevan suunnilleen saman verran kuin viime vuonna, ulkoministeriöstä kerrotaan Lännen Medialle. Viime vuonna puutarhatyöntekijöitä, luonnonmarjojen poimijoita sekä tukihenkilöstöä tuli yhteensä noin 14 500. Määrä on ollut viime vuosina 11 500–14 500.

Viisumivelvollisia poimijoita tuli viime vuonna Thaimaasta noin 3 300, Ukrainasta noin 160 ja Venäjältä noin 60.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic