Uutiset Vantaa

Marjukka Abad lentää viimeisten joukossa Amerikkaan: "Ehdin kotiin huomiseen mennessä"

Helsinki-Vantaan lentoaseman passintarkastuksessa on aamupäivällä tyhjää. Yksi luottavainen matkustaja aikoo päästä kotimaahansa ennen kuin Donald Trumpin matkustuskielto katkaisee yhteyksiä perjantaina.
Marjukka Abad lentää viimeisten joukossa Yhdysvaltoihin ennen perjantaina alkavaa saapumiskieltoa. Helsinki-Vantaan passintarkastuksessa oli torstaina aamukymmeneltä autiota. Kuva: Marjo Oikarinen
Marjukka Abad lentää viimeisten joukossa Yhdysvaltoihin ennen perjantaina alkavaa saapumiskieltoa. Helsinki-Vantaan passintarkastuksessa oli torstaina aamukymmeneltä autiota. Kuva: Marjo Oikarinen

Helsinki-Vantaan lentoasema on lähes tyhjä aamukymmeneltä, eikä Schengen-alueen ulkopuolelle menevien passintarkastukseen jonota vielä ketään. Marjukka (Margo) Abad kävelee tyhjän aulan läpi lippu kädessään.

Abad on varmasti ensimmäisiä, joka ehti vaihtaa lippunsa Yhdysvaltoihin tänä aamuna kuultuaan presidentti Donald Trumpin asettamasta matkustuskiellosta. Nyt hän odottaa pääsyä lennolle, joka on yksi viimeisistä mahdollisuuksista palata kotiin ennen perjantaina alkavaa kuukauden kieltoa.

Finnair pohtii parhaillaan, mitä sen Amerikan-lennoille tapahtuu Trumpin suomalaisia koskevan matkustuskiellon alettua.

– Heräsin poikkeuksellisesti kuudelta ja kuulin siitä. Olen työskennellyt 30 vuotta matka-alalla, joten tajusin, että nyt on kiire. Sain saman tien vaihdettua Finnairin liput ja pakkasin kymmenessä minuutissa, Abad kertoo Lännen Medialle.

– Lippujen vaihto ei maksanut penniäkään. Filippiineiltä tullut ystäväni joutui maksamaan tuhat dollaria, koska hän ei voinut lentää Japanin kautta. Hän olisi joutunut kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Abadilla on edessään aikakirjoihin jäävä lentomatka. Yhdysvaltain presidentin julistama maahantulokielto koskee 26:ssa Euroopan valtiossa oleskelleita ulkomaalaisia, ja näiden Schengen-maiden joukossa on Suomi.

Koukkaus Lontoon kautta ei haittaa

Abad oli Helsingissä ystävien luona, ja paluu kotiin Arizonaan oli alun perin varattu huhtikuun 5. päiväksi. Hän olisi lentänyt suoraan Chicagoon, mutta nyt hän joutuu lentämään Lontoon kautta.

Mutka pidentää hieman matka-aikaa, mutta se ei haittaa.

– Olen niin tottunut tähän. Pääsen kotiin huomisen aikana. Sisäisiä lentoja Arizonaan on useita päivässä. Jossain vaiheessa jatkan vielä Nebraskaan, mutta käyn ensin tyttären luona, vuosikymmeniä maailmalla viettänyt Abad kertoo rauhallisena.

Vaikka matkanjohtajana toiminut nainen on ollut monenlaisissa paikoissa, ihan samanlaista tilannetta ei ole aikaisemmin tullut vastaan. Hän tietää, että moni ei osaa ja ehdi toimia niin kuin hän, vaan joutuu jäämään pitemmäksi aikaa Eurooppaan.

”Onneksi heräsin ja taksi tuli äkkiä”

Yleensä Abad herää myöhemmin, mutta jokin herätti tänä aamuna varhain ja hän sattui vielä lukemaan uutisetkin poikkeuksellisesti heti.

Jos hän olisi nähnyt tiedon Trumpin puheesta ja yllätyspäätöksistä vasta yhdeksän jälkeen, hän ei olisi ehtinyt 11.40 lähtevään Lontoon-koneeseen.

– Nyt taksikin tuli äkkiä ja tiesin, että ehdin, kertoo edelleen hyvää suomea puhuva Abad.

Uusimmat

Fingerpori

comic