Uutiset

Markku Ellala elää kuin kuninkaallinen omassa palatsissaan – Katso kuvat Mouhijärven linnasta

Kuninkaallisuus on yksinäistä. Mouhijärven rojalisti Markku Ellala tietää sen.

Markku Ellala on ihan tavallinen mies, joka pitää kauniista asioista. Hän on myös päättänyt, että vaikka Suomi ei ole kuningaskunta, täällä voi elää kuin kuninkaallinen. Haaveensa Ellala on myös toteuttanut.

Hän nukkuu yönsä pylvässängyssä, kylpee empireajan henkeen tehdyssä spassa ja illastaa 1700-luvun barokkiruokailusalissa.

Pirkanmaalla Mouhijärven kylällä hän on nähtävyys. Hän ajaa vanhalla diplomaattimersulla ja on remontoinut vanhasta kyläkoulusta Villa Royalin.

-Jotkut pitävät kylähulluna, toiset rikkaana. Kaikki ihmettelevät, kuinka voin asua näin, mutta meille se on ihan luontevaa. Ihmiset vierastavat erilaisuutta.

Opintolainalla Farukin sohvakalusto

Ellalan kiinnostus kuninkaallisiin heräsi teini-iässä. Persian shaahi ja shaahitar vierailivat kesällä 1970 Suomessa, ja Ellala pääsi yhtenä kymmenestä pojasta seisomaan kunniarivissä, kun vieraat saapuivat Rovaniemen kotitalousopistoon tutustumaan lasin alaiseen viljelyyn.

-Shaahitar tuli yllättäen kättelemään meitä. Eihän siinä osannut mitään sanoa, mutta se oli jännä kokemus nuorelle pojalle.

Vierailun jälkeen hän alkoi seurata Persian kuninkaallisia ja pian muitakin siniverisiä sukuja.

Hän löysi tyttöystävän, joka oli myös kiinnostunut paitsi kuninkaallisista myös asumaan kuin kuninkaallinen. Ensimmäiseen opiskelijakämppään Tampereelle hankittiin vaimon opintolainalla kuningas Farukin rokokoo-sohvakalusto.

-Ai että, me oltiin onnellisia, vaikka söimmekin vain riisiä ja tonnikalaa.

Siitä alkoi antiikkiharrastus, erityisesti kuninkaallisen posliinin keräily.

Kuninkaallisia astioita

Nykyään Ellalan ja hänen vaimonsa kokoelmat ovat niin mittavat, että jokaiselle neljälle lapselle on oma täydellinen kuninkaallinen astiasto. Sen vuoksi muutamaan vuoteen ei ole ollut enää tarvetta kiertää huutokauppoja.

Ellalan aloittaessa kauppiailla oli tarjolla Arabiaa. Sen sijaan kuninkaallinen posliini lepäsi usein myyntipöydän alla sanomalehdissä. Sitä piti erikseen kysyä, ja koska kysyntä ei ollut kova, hankinnat olivat edullisia.

-Luin aiheesta kaiken mahdollisen, ja opinnot suuntautuivat sen mukaisesti.

Mouhijärven rojalistilta kysytään usein, kuinka kaikkeen on varaa. Siihen hän vastaa, että kaikki on hankittu vuosien saatossa pikkuhiljaa kirppiksiltä ja huutokaupoista, usein pilkkahintaan.

Onnenkantamoisiakin mahtuu mukaan, kuten kuninkaallisen omistuksessa ollut takkasermi. Ellala sai sen huudettua huutokaupasta, kun hänen hyvä ystävänsä ei päässyt paikalle.

-Ystäväni olisi varmasti huutanut sen. Hänellä on rahaa, joten en olisi lähtenyt kilpailemaan siitä. Nyt se jäi minulle.

Ellala on sisustustaiteilija ja entisöijä, jonka oma koti on hänen taidonnäytteensä. Työtunteja ei ole säästelty.

Asiakkailleen hän tekee kauniita koteja, muttei tavallisia. Ellala tuo kankaita, tapetteja ja muita sisustusmateriaaleja muun muassa Egyptistä. Erityisesti Kairosta tekee hyviä löytöjä.

Ellala on tehnyt ensimmäisinä julkisina töinään muun muassa Tervakosken kartanon ja Tervaniemen kartanon kattomaalaukset. Niitä tehdessään hän päätti toteuttaa myös omaan kotiinsa vastaavat.

-Suunnittelu vaatii rautaisen kokemuksen ja koulutuksen. Näen aina mielessäni valmiin kokonaisuuden, ennen kuin ryhdyn tekemään mitään.

”Versailles ei tunnu miltään”

”Kuninkaallista elämäänsä”Ellala esittelee mielellään. Villa Royalissa onkin vieraillut 60 000 turistia.

”Talon herran” aamurutiinit ovat joka päivä samanlaiset. Kun hän herää pylvässängystään, hän juo kupillisen kahvia ja ottaa palan makeaa. Keittiöstä matka jatkuu roomalaiselle kylpyläosastolle suihkuun. Peseytymästä hän siirtyy buduaariin, jossa hän valitsee päivän vaatteensa ja asusteensa.

Siitä matka jatkuu taas keittiöön, jossa Ellala nauttii yhden kokonaisen sitruunan kuorineen päivineen.

Kuninkaalliset posliinit katetaan kauniisti. Ellalan mukaan vaimo usein sanookin miehensä olevan hieman liian vaativa.

-Onhan kuninkaallisuus vähän työläämpää kuin tavallinen elämä. Jokin tässä kiehtoo.

Ellala on vieraillut monissa eurooppalaisissa linnoissa. Hän nauraa, ettei Versailles’n palatsissa tunnu oikein miltään, sillä kotona on niin samanlaista.

Ideoita sisustustaiteilija on kuitenkin saanut muun muassa Versailles’n linnasta. Keskisalin arkadien eli holvien idea on saatu Ranskasta, ja pylväät on marmoroitu samalla tavalla.

Kodissaan vierailleista Ellala nauraa, että moni ”pissaa hunajaa” nähdessään krumeluurit. Nyt koti on kuitenkin yksityiskäytössä ja siellä voi järjestää ainoastaan ”kuninkaallisia häitä”.

Ellala lähtee Kuwaitiin hallitsijasuvulle töihin

Ellala on luonut kontakteja paitsi diplomaatteihin myös Punaisenmeren kuvernööriin. Nämä kohtaamiset ovat johtaneet työtarjouksiin. Viimeksi hän sai Kuwaitin hallitsijasuvulta kutsun tulla suunnittelemaan ja toteuttamaan heidän palatsejaan.

Työ alkanee ensi vuoden alussa ja kestänee muutaman vuoden.

-Hallitsijalle pitää viedä tietenkin tuliainen. Olen miettinyt, mitä se voisi olla, kunnes keksin, että vien spektroliittia. Sen jälkeen pääsen varmasti hyödyntämään materiaalia myös sisustuksessa. Se on ainutlaatuista, ja sitä saa vain Suomesta.

Ellala on tavannut paljon sheikkejä. Hän sanoo, että etiketti pitää hallita ja osata.

-Kun saavutetaan yhteys, takana on aina tavallinen ihminen.

Pylvässängystä seurataan häät

Viikon päästä juhlitaan Britanniassa prinssi Harryn ja Meghan Marklen häitä. Hääpäivän Ellala on merkinnyt kalenteriinsa varatuksi. Silloin ei istuta Farukin rokokoo-kalusteissa, vaan koko päivä loikoillaan pylvässängyssä seuraamassa televisiolähetystä häistä.

Vihkimiselle kohotetaan malja ja sänkyyn katetaan pieniä naposteltavia. Tarjolla on ”kuningas Farukin valkosuklaahyytelöä”. Hääpäivänä syödään myös kuninkaallisesti lähipiirin kanssa pitkässä pöydässä, kunhan pari on ensin saatu naimisiin.

-Vaimon kanssa pukeudumme kuninkaallisiin asuihin ja ystävät juhla-asuihin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic