Uutiset

Martti Hetemäki jatkaakin valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä kesäkuun loppuun – vaihdon aikataulu venyi koronavirustilanteen vuoksi

Monet nykyhallituksen tärkeät nimitykset ovat venyneet alkuperäisestä aikataulusta ja synnyttäneet otsikoita. Tärkeimmän virkamiehen vaihdos keskellä poikkeustilaa olisi kuitenkin ollut suuri riski.
Valtiovarainministeriön valtiosihteerin työhuoneessa kuvattu Martti Hetemäki siirtyy työelämäprofessoriksi näillä näkymin vasta kesällä. Kuva: Joel Maisalmi / arkisto
Valtiovarainministeriön valtiosihteerin työhuoneessa kuvattu Martti Hetemäki siirtyy työelämäprofessoriksi näillä näkymin vasta kesällä. Kuva: Joel Maisalmi / arkisto

Valtiovarainministeriön uusi kansliapäällikkö eli valtiosihteeri oli tarkoitus valita huhtikuussa pääsiäisen aikoihin. Vaihdos meni kuitenkin toistaiseksi jäihin, sillä nykyinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki jatkaa kesäkuun loppuun koronavirustilanteen vuoksi.

Valtiovarainministeriön valtiosihteerin virkaa vuodesta 2013 hallinnut Hetemäki oli lopettamassa työnsä kiirastorstaina ja siirtymässä työelämäprofessoriksi Helsinki Graduate School of Economicsiin.

Nyt työelämäprofessuuri saa toistaiseksi odottaa heinäkuun alkuun.

Viidestä on menty kohti yhtä nimeä

Muuten kansliapäällikön haku on maaliskuun tietojen mukaan edennyt loppusuoralle viidestä nimestä kohti yhtä nimeä, josta tehdään laaja turvallisuusselvitys.

Viisi hakijaa, joista valtiosihteeri valitaan, ovat Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Hakijoille ilmoitetaan lähiaikoina henkilökohtaisesti, miten heidän kävi.

Tammikuussa ministeriö arvioi, että valinta tehdään helmi- tai maaliskuussa. Valinta on siis viivästynyt. Helmikuun puolivälissä Helsingin Sanomat (13.2.) uutisoi valtiovarainministeriön ylimmän virkamiehen nimityksen viivästyneen poliittisten erimielisyyksien ja oikeudellisten kysymysten takia.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) olisi lehtitietojen mukaan haastatellut Kajanojan, Mörttisen, Nergin, Sovalan ja Vartiaisen jo tammikuun ja helmikuun vaihteessa.

– Laaja turvallisuusselvitys vie yleensä neljästä kuuteen viikkoa, mutta siinä voi mennä lyhempi tai pidempikin aika, mikä hankaloittaa aikatauluarviointia. Ja merkittävän tehtävän nimitysharkinta vie aikaa, sanoo valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen.

Moni ministeriö hakee korkeinta virkamiestään

Tänä keväänä haussa ovat kansliapäälliköt myös opetus- ja kulttuuriministeriöön, ympäristöministeriöön sekä työ- ja elinkeinoministeriöön. Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäälliköksi mieli 18 hakijaa ja ympäristöministeriön peräti 23.

Opetusministeriössä hakijoiden joukossa on viran nykyinen haltija Anita Lehikoinen. Hausta ei kerrota julkisuuteen ennen nimitystä muuta kuin aikatauluarvio.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson eivät jatka tehtävissään.

Sisäministeriön kansliapäälliköksi nousi tammikuussa sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) esityksestä yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Valinta herätti paljon keskustelua poliittisesta virkanimityksestä. Toisena kärkiehdokkaana oli suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Hallituksen virkanimityksistä keskustelua on herättänyt myös ulkoministeriön viestintäjohtajan valinta, joka on venynyt yli puolella vuodella aikataulustaan.

Alun perin 11.3. julkaistua uutista on päivitetty 23.3. kello 21.00. Martti Hetemäki jatkaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä kesäkuun loppuun.

Jopa yli 13 000 euron palkka

Kansliapäällikkö on Suomen valtionhallinnossa ministeriön korkein virkamies.

Kansliapäällikkö johtaa, kehittää ja valvoo ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Ministeriön toimintaa kansliapäällikkö johtaa parlamentaarisen vastuun kantavan ministerin alaisuudessa.

Ulkoasiainministeriön ja valtiovarainministeriön kansliapäällikköinä toimivat valtiosihteerit.

Kansliapäälliköt nimittää valtioneuvosto kyseisen ministeriön esityksestä.

Virka on täytetty seitsemän tai viiden vuoden määräajaksi.

Kansliapäälliköistä korkeinta palkkaa Iltalehden viimevuotisen selvityksen mukaan nauttivat työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson ja valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki. Heidän kuukausipalkkansa nousi yli 13 000 euron.

Uusimmat

Fingerpori

comic