Uutiset

Masennuksesta toipuva Touko Aalto palasi eduskuntaan: "Olen jo kuivalla maalla, mutta märin jaloin"

Pekka Haaviston nousu kansan pääministerisuosikiksi kertoo Aallon mukaan siitä, että suomalaiset arvostavat Haaviston kokemusta ja tapaa tehdä politiikkaa.
Vihreiden puheenjohtajuudesta luopunut Touko Aalto on sairauslomalla oppinut armollisuutta itseään kohtaan. Kuva: Joel Maisalmi

Vihreiden puheenjohtajuudesta sairauden takia lokakuussa luopunut kansanedustaja Touko Aalto palasi tiistaina kevätistuntokauden alkaessa eduskuntaan. Hän sairastaa masennusta ja oli ollut sairauslomalla syyskuusta lähtien.


1. Millaisin fiiliksin palaat eduskuntatyöhön?

– Hyvillä mielin, sillä kyse on minulle erittäin tärkeästä ja merkityksellisestä kutsumustyöstä.


2. Kuinka masennuksesta toipuminen on sujunut?

– Olen jo kuivalla maalla, mutta märin jaloin. Uupumuksesta ja vakavasta masennuksesta toipuminen on prosessi, joka vie aikaa.

– Moni asia on kuitenkin jo paremmalla mallilla, sillä olen saanut viettää aikaa minulle läheisten ihmisten kanssa, kuntoutua fyysisesti liikuntavalmentajani Juhani Pitkäsen urheiluohjelman avulla sekä palata asteittain töiden pariin.

– Saan jo nukuttua paremmin ja minulla on säännöllinen päivärytmi. Psykiatrin ja psykoterapeutin ammattiapu on ollut keskeisen tärkeää toipumisen kannalta.


3. Mitä masennus on opettanut?

– Masennuksesta toipuminen on ollut minulle matka itseeni ja tarkoittanut paljon itsetutkistelua. Kyse on isosta kasvutarinasta. Olen päivittänyt omat toiminta- ja ajatusmallini ja pyrin kestävään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Tärkeintä on löytää tasapaino läheisten ihmisten, liikunnan ja työssä käytetyn ajan kanssa sekä oppia puhumaan omasta hyvinvoinnista ilman häpeää.

– Olen oppinut etäisyyden kautta paljon itsestäni ja toimintaympäristöstäni ja näen asiat nyt paljon selkeämmin ja kokonaisvaltaisemmin. Olen oppinut armollisuutta itseäni kohtaan ja sen, että omasta hyvinvoinnista on välttämätöntä huolehtia, jos tahtoo auttaa muita. Olen oppinut hyväksymään myös sen, että maailma ei tule valmiiksi hetkessä.


4. Mihin keskityt jäljellä olevalla eduskuntakaudella ennen eduskuntavaaleja?

– Minulla on yhä kaikki osaaminen ja kokemus tallella puheenjohtajakaudeltani, ja olen yleispoliitikko. Ilmasto, luonto- ja ympäristöpolitiikka, köyhyyden ja eriarvoisuuden torjuminen, sukupuolten välinen tasa-arvo perhepolitiikassa ja työmarkkinoilla sekä koulutukseen satsaaminen kaikilla asteilla on keskiössä.

– Käytän erityisen paljon aikaa sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden edistämiseen eli terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen, kustannusten hillitsemiseen sekä saumattomien hoivaketjujen turvaamiseen. Lisäksi osallistun Suomen EU-puheenjohtajakauden vaikuttamistyöhön etenkin ilmastopolitiikassa.


5. Oletko huhtikuun eduskuntavaaleissa ehdokkaana?

– Tarkoituksenani on asettua ehdolle kevään 2019 eduskuntavaaleissa Keski-Suomen vaalipiiristä. Minun on kuitenkin ensin saatava varmuus siitä, että terveyteni sallii sen. Vahvistan päätökseni myöhemmin.


6. Seuraajasi Pekka Haavisto oli Lännen Median kyselyssä kansan suosikki seuraavan hallituksen pääministeriksi. Mistä se kertoo?

– Minusta se kertoo siitä, että suomalaiset arvostavat Pekan kokemuksen lisäksi hänen tapaansa pyrkiä ratkaisemaan asioita vuorovaikutuksen ja keskinäisen kunnioituksen kautta. Suomea rakennetaan sopimalla, ei repimällä.


7. Mitä terveisiä lähetät keuhkokuumeen takia Espanjassa sairaalassa olevalle sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteelle?

– Toivotan Antille pikaista parantumista sekä paljon voimia hänelle sekä hänen läheisilleen haastavaan kevääseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic