Uutiset Vaasa

Maskit menivät naamalle Vaasassa yhdessä yössä – suomalainen toimii, kun tosi on kyseessä

Suhtautuminen kasvomaskeihin muuttui Vaasassa kuin taikaiskusta, kun kaupungista tuli Suomen koronaleviämisen keskus. Tämä kertoo hyvää kansalaisten oma-aloitteisuudesta tosipaikassa, kirjoittaa Lännen Median Joonas Kuikka.
Maskittomasta kaupungista tuli maskillinen, kun koronavirus alkoi levitä hallitsemattomasti. Kuva on Vaasan torin laidalta tiistailta. Kuva: Jarno Pellinen
Maskittomasta kaupungista tuli maskillinen, kun koronavirus alkoi levitä hallitsemattomasti. Kuva on Vaasan torin laidalta tiistailta. Kuva: Jarno Pellinen

Kevät ja kesä menivät Vaasassa rauhallisesti koronaviruksen kannalta.

Ei tullut yksittäisiä tartuntoja enempää, ja tapaukset pysyivät enimmäkseen lähipiirissä.

Tämä syksy ja opiskelijajuhlat sekoittivat pakan. Yhtäkkiä tartuntoja on niin paljon, että koko Vaasan sairaanhoitopiiri harppasi koronan suvannosta leviämisvaiheeseen käytännössä viikonlopun aikana.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu nyt 292 koronavirustartuntaa. Tiistaina sairaanhoitopiiri kertoi 70 uutta tartuntaa. Maanantaina niitä tuli 63. Koko korona-ajan tartunnoista valtaosa on tullut viikon sisällä.

Vaasassa uudet tartunnat ovat toistaiseksi olleet 19–23-vuotiailla nuorilla, eikä tilanne ainakaan vielä näy sairaalahoidon tarpeena.

Suurin osa tartunnoista on tietyistä juhlista ja yökerhoista.

Tartuntavyöry aiheutti sen, että tiistaina maskit olivat sisätiloissa kasvoilla lähes kaikilla Vaasassa.

Nekin harvat, jotka olivat kaupassa ilman maskia, katselivat muita kuin ihmetellen, ovatko he unohtaneet pukea jotain ylleen.

Epidemian alkukuukausina aina viime viikonloppuun asti Vaasassa näki yksittäisiä kasvomaskeja. Joka päivä ei välttämättä näkynyt maskin maskia.

Tilanne on kääntynyt täysin päälaelleen yhdessä yössä. Nyt maskiton henkilö näyttää poikkeukselta.

Kansalaisten reaktio maskeihin lupaa hyvää epidemian hallinnan kannalta.

Maskien käyttö on suositus, ei pakko.

Vaasassa ihmiset osoittivat, että suosituksia kyllä kuunnellaan ja riskejä arvioidaan.

Maskeille ei ole nähty aiemmin tarvetta. Niistäkin on oma haittansa arkeen.

Nyt, kun maskien hyödyt ylittävät haitat, ihmiset käyttävät niitä. Tähän ei tarvittu ylhäältä annettua mahtikäskyä, suositus ja muistutus riittivät.

Paikallisen epidemian sammutus hoituu yhteispelillä ja riskianalyysilla.

Työnantajat ohjaavat etätöihin, yleisötapahtumat menevät hetkeksi tauolle, päiväkotien ja koulujen käytäntöjä tarvittaessa tiukennetaan.

Todennäköisesti riittää, että epidemian tämänhetkisessä hallitsemattomassa tilanteessa pysytään muutama viikko kotona, jonka aikana kaikki koronaoireiset saadaan testattua, tartuntaketjut jäljitettyä ja taudit sairastettua loppuun.

Sitten palataan taas hieman vapaampaan arkeen varovaisesti.

Paikallisepidemioineen Vaasa ei jää ainoaksi. Koko Suomi on täynnä kaupunkeja, jotka ovat koronalle neitseellistä vastustuskyvytöntä aluetta.

Uskon yhä, että kansalaisten henkilökohtainen riskiarvio toimii joka puolella Suomea.

Kun tositilanne kutsuu, asialliset hommat hoidetaan.

Joku voi tietysti kysyä, eikö maskia pitäisi pitää päällä aina ihmisten ilmoilla liikkuessa.

Ja eikö Vaasassakin olisi kannattanut pitää jo aiemmin?

Varmasti, mutta edelleenkään ei ole myöhäistä. Koronavirus on vasta promilleilla vaasalaisista, joten maskeilla ehtii vielä suojata toisiaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic