Uutiset

Matimek-kaksikon rohkea ratkaisu

Tammelalaiset metallimiehet Timo Nurmi ja Markus Salomaa perustivat viime vuoden lopulla uuden Matimek oy:n, joka keskittyy ohutlevytuotannossaan alihankintaan.

Kaksikko löysi nopeasti Tammelan kunnan kanssa yhteisen sävelen ja uudelle yritykselle löytyi hyvät kunnan omistamat vuokratilat Matintuomion teollisuusalueelta.

Kaksikko on tuntenut toisensa erittäin hyvin jo vuosia. Viimeiset kuusi vuotta he ovat olleet Forssan LVI-Valmisteella töissä. Kaksikolta löytyy vankkaa metalliteollisuuden kokemusta niin suunnittelusta, koulutuksesta kuin itse levytöistä.

Nurmi on työskennellyt 18 vuotta Helkama Forsteella ja kahdeksan vuotta Forssan LVI-Valmisteella sekä Salomaa Levyosassa, Elmixillä ja kouluttajana Ama-Prom Finlandilla, sekä viimeiset kuusi vuotta LVI-Valmisteella jopa samassa kopissa.

-Jossain vaiheessa alettiin puhua siitä, että omankin yrityksen perustaminen olisi mahdollista, koska molemmilla on laaja kokemus metallialalta, Salomaa kertoo.

-Vakavammin puheet aloitettiin noin vuosi sitten. Puheita lamasta on ollut vuodesta 2008, eikä niistä näy loppua tulevan. Rohkaistuimme tekemään ratkaisun ja kaikki on sujunut jopa yllättävän hyvin ja nopeasti. Olemme löytäneet tuotannolle jo asiakkaita, mutta uusia etsitään koko ajan. Tärkeää on myös se, että ajattelemme asioista ja yrityksen kehittämisestä samalla tavalla.

Yritys osti alkuvuodesta kaksi käytettyä särmäyspuristinta, joista toinen vaurioitui käyttökelvottomaksi kuljetuksessa ja jouduttiin korvaamaan vakuutuksen kautta uudella laitteella.

Lisäksi nykyiseen konekantaan kuuluu levytyökeskus ja särmäysrobotti.

Hankintalistalla on lisäksi laser-leikkuri, joka tullaan hankkimaan loppukesästä.

Tähän mennessä laitteisiin on investoitu noin 300000 euroa.

Lisäksi käytettynä ostettava laser-leikkuri maksaa noin 100000 euroa. Ilman rahoituksen järjestymistä nykyaikaisen konekannan hankkiminen ei ole mahdollista. Niinpä Nurmen ja Salomaan lisäksi yrityksessä on tasaosuuksin mukana kaksi sijoittajaa, joista toinen on Forssasta ja toinen Salosta.

-Panostamme toiminnassamme voimakkaasti automaatioon ja robottien käyttöön. Koneet voivat käydä vaikka emme olisi illalla paikalla, Nurmi sanoo.

Sama koskee tulevaa laseria, koska kone on varustettu levynsyöttöautomaatiolla ja poimintarobotilla.

Tähän asti kaksikon työpäivät ovat olleet pitkiä, ettei kotona ole käyty kuin vain nukkumassa.

-Nyt tämä vaihe alkaa helpottaa, kun koneet on saatu ohjelmoitua riittävän pitkälle. Tämän on kestänyt, kun on tiennyt tekevänsä sen oman yrityksen hyväksi, Salomaa sanoo.

Matimekin ohutlevytuotannossa voidaan työstää teräs-, alumiini- ja rosterilevyjä, joiden paksuus ulottuu 0,5:stä kolmeen millimetriin. Lisäksi hankittava laser-leikkuri kykenee 12 millimetrin paksuisten levyjen työstöön.

Tällä hetkellä Matimekillä on asiakkuuksia noin sadan kilometrin päästä Forssasta. Nurmi sanoo, ettei yritys vierasta myöskään yksittäisten kappaleiden työstämistä, vaikka tuotannon kuorman takia suuremmat sarjat kiinnostavat.

Kaksikko sanoo, että lisää työntekijöitä palkataan tuotannon ja konekannan kasvun myötä.

Nykyiset 660 neliön tilat laajenevat vajaaseen 1000 neliöön laser-leikkurin hankinnan myötä. Tällä hetkellä kaksikon apuna on harjoittelijana Aleksi Vuolle. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti